Ana SayfaDünyaRusya: Covid-19 aşı çalışmalarında klinik testler başarıyla sonuçlandı

Rusya: Covid-19 aşı çalışmalarında klinik testler başarıyla sonuçlandı

HABER MERKEZİ – Rusya’nın Covid-19 aşı çalışmalarında klinik test aşamasının başarıyla sonuçlandığı ve Ekim ayında toplu aşı uygulamasına başlamayı planlandığı duyuruldu.

Rusya’nın Covid-19’a karşı geliştirilen aşının klinik denemelerinin tamamlanmasının ardından Ekim ayında yaygın aşı kampanyası başlatmaya hazırlandığı bildirildi.

Interfax haber ajansına göre Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, başkent Moskova’daki Gamaleya Ensititüsü tarafından geliştirilen aşının klinik testleri başarıyla geçtiğini ve kullanılabilmesi için resmi prosedür işlemlerinin hazırlandığını duyurdu.

Murashko, Ekim ayında daha geniş şekilde aşılama kampanyası başlatacaklarını söyledi. Söz konusu plan çerçevesinde ilk olarak doktorlar ve öğretmenler aşılanacak.

Ancak bazı yayın organları, Rusya’nın aşı kampanyasında hızlı ilerlemesini, “bilim ve güvenlik, ulusal prestijin arkasında kalıyor” diyerek eleştirdi.

Öte yandan Türkiye, Rusya ile aşı geliştirme ve ilaç üretimi konusunda ortak çalışma kararı almıştı.

Haziran ayında yapılan açıklamada, “Türkiye’de TÜSEB ve TÜBİTAK destekli 13 farklı Covid-19 aşı projesi yürütülüyor ve 4 merkezde hayvan deneyleri aşamasına gelindi. Rusya’da ise yakın zamanda klinik çalışmalara başlanacak. İki ülke bu aşamada çalışmaları birlikte yürütecek” denilmişti.

Henüz Türkiye’den konuyla ilgili yeni bir açıklama gelmedi.

Dünya çapında Corona virüsünün yol açtığı Covid-19’a karşı onlarca aşı geliştirme çalışması yürütülüyor ve 20’den fazlasının klinik test aşamasında olduğu belirtiliyor.

Klinik denemeler 3 aşamada yapılıyor

Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.

Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşı adayının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor.

İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşı adayının etkinliği 100’den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, birkaç bin denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.


Karınca, BBC Türkçe, Euronews



Önceki Haber
Türkiye, dünyanın en güçlü teknoloji şirketleri ile neden hesaplaşmaya giriyor?
Sonraki Haber
30 yıl içinde on milyonlarca insan 'sel ve taşkınlara maruz kalacak'