Sancar: Kim bu iktidarı istemiyorsa iktidarla arasındaki farkı ortaya koymak zorunda
HABER MERKEZİ – “Kim bu iktidarı istemiyorsa iktidarla arasındaki farkı açıkça ortaya koymak zorundadır” diyen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kürt sorununda asıl yapılması gerekenin kanı durdurmak olduğunu belirterek, muhalefetin çözüm gücü olma konusunda iktidardan nasıl farklılaştığını ortaya koyması gerektiğini vurguladı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Demokratik Mücadele Programı”nın üçüncü aşaması kapsamında Manisa’nın Turgutlu ilçesinde düzenlenen halk buluşmasına katıldı.
İlçedeki İstasyon Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen buluşmaya, HDP milletvekilleri Pero Dündar, Necdet İpekyüz, Sezai Temelli, Alican Önlü, Serpil Kemalbay ve Kemal Bülbül de katıldı.
“Asıl yapmamız gereken kanı durdurmak”
Burada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Asıl yapmamız gereken kanı durdurmaktır. Bu toprağa bu kadar kanı akıtan bu iktidardaki zihniyettir. Hep birlikte yapmamız gereken şey bu kanı durdurmaktır” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
Onun için yollardayız. Burada yapacağımız şey şu basit soruyu herkese sormaktır. Bu ülkede bir sorun var, Kürt sorunu. Kürt sorununun tarihi 100 yıla uzanıyor ve 40 yıla yaklaşan bir savaş var. 40 yılı bulmak üzere olan bir çatışma var.
Herkese özellikle siyasi aktörlere soruyoruz, bu savaşı ve çatışmayı nasıl bitirmeyi düşünüyorsunuz? Çatışma ortamına nasıl son verecekseniz? İkincisi Kürt sorununu hangi yöntemle çözeceksiniz? İktidarın bu soruya verdiği cevap ortadadır. Geçmiş yıllarda başka yöntemler denendi ama son 5 yıldır iktidarın bu sorulara cevabı tek yönlüdür, o da güvenlik politikası ve savaş uygulamasıdır.
Savaşı derinleştirmeyi düşünüyor, bu yönde ilerliyor. Kürt sorununun çözümü için de baskıdan zulümden başka bir yol izlemeyeceğini ortaya koyuyor.
“Barış planınız nedir?”
“O zaman sorumuz muhalefetedir, bütün muhalefet partilerinedir” diyen Sancar, sözlerine şöyle devam etti:
Sizin bu sorulara cevabınız nedir? Kürt sorunun çözümü için hangi yöntemleri öneriyorsunuz? Savaşı ve çatışmayı bitirmenin yolunu nasıl tarif ediyorsunuz? Barış planınız nedir? Çözüm yöntemi konusundaki öneriniz nedir?
O nedenle herkesin ve bütün muhalefetin iyice düşünerek politika üretmesi lazım. Bugün muhalefet, bu iktidarın ülkeyi felakete götürdüğü konusunda bir görüş birliği içindeymiş gibi görünüyor. Eğer öyleyse iktidarı ayakta tutan temel politikaya da açık tavır almak zorundadır.
“Nedir bu politika?” diye soran Sancar, “Savaş politikasıdır” dedi ve ekledi:
Kürt sorununda güvenlikçi yöntemdir, şiddet yöntemidir. Hem ülkede hem de bölgede savaş politikalarıdır. Bugün bu iktidar bunlardan beslenmektedir. Bu politikaları derinleştirerek varlığını devam ettirmeyi düşünmektedir.
Kim bu iktidarı istemiyorsa iktidarla arasındaki farkı açıkça ortaya koymak zorundadır. Bizim bu ülkede bu ceberut yönetimden, bu savaş aygıtı iktidarından kurtulmamız için ortak cevap aramamız gereken soru budur.
Bütün demokrasi güçlerinin ve muhalefetin, iktidarı seçimde değiştirmek isteyen tüm güçlerin bu iktidardan başta Kürt sorunu konusunda olmak üzere nasıl farklılaştıklarını ortaya koymaları gerekiyor.
“Muhalefet partileri anlaşırsa ortak bir komisyon kurabiliriz”
“Kürt sorununu demokratik siyasetle, müzakere ve diyalogla çözmeyi kabul ediyorsak” diyen Sancar, muhalefet partileri olarak aralarında mekanizmalar oluşturabileceklerini, muhalefet partilerinden oluşan komisyonlar kurabileceklerini, söz konusu bunları Meclis’te de yapabileceğini belirterek, “biz hazırız” dedi ve ekledi:
Muhalefet partileri anlaşırsa Kürt sorununda barış ve demokratik çözüm konusunda çalışma yapacak ortak bir komisyon kurabiliriz.
Bu komisyon iktidar ortaklarına kapalı olmaz. İstiyorlarsa muhalefetin Meclis’te kuracağı bu komisyona katılabilirler. Katılmak isterlerse, tartışmalara iştirak etmek isterlerse biz HDP olarak buna da karşı çıkmayız.
“Biz parti çıkarı gözetmiyoruz” diyen HDP Eş Genel Başkanı Sancar, “Sadece parti çıkarı gözetseydik 31 Mart Yerel Seçimlerinde o politikayı uygulamazdık. Bizim 3-5 belediye meclisi üyesinde gözümüz yok, bizim 3-5 fazladan belediye başkanı çıkarma hırsımız yok, Meclis’e 10 fazla vekil sokmak gibi bir amacımız yok. Bizim amacımız barışın ve demokrasinin yolunu açacak güç birliğini yaratmaktır” dedi.
PAYLAŞ:
Tweet