Ana SayfaToplumsal CinsiyetSavcılık, bir kadını sistematik olarak tehdit eden erkek hakkında işlem yapmadı

Savcılık, bir kadını sistematik olarak tehdit eden erkek hakkında işlem yapmadı

HABER MERKEZİ – İstanbul’da yaşayan Sevdi Aycil, hakkında uzaklaştırma kararı olmasına rağmen kendisini tehdit ve takip eden Onur Koca’dan şikayetçi oldu. Ancak savcının ‘takipsizlik’ kararı verdiğini belirten Aycil, avukatları ile birlikte açıklama yaparak, yaşadıklarını anlattı.

İstanbul’da yaşayan Sevdi Aycil, Onur Koca isimli bir erkeğin kendisini uzun süredir tehdit ve takip ettiğini söyledi.

Aycil, Koca hakkında uzaklaştırma kararı alındığını ancak buna rağmen kendisini rahatsız etmeye devam ettiğini dile getirdi.

Kadın, yaşadıklarını İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında düzenlediği basın toplantısı ile anlattı.

Aycil, Koca hakkında defalarca savcılığa suç duyurusunda bulunmasına rağmen hiçbir şey yapılmadığını ifade etti.

Savcının tanık beyanlarına rağmen Koca hakkında ‘takipsizlik’ kararı verdiğini belirten Aycil, Koca’ya dair “Bu kişi daha önce edebiyat çevresinden bir kadın arkadaşa da aynısını yapmış ve sosyal medyada ifşa edilmiş” bilgilerini verdi.

Aycil, “Buradan kadına şiddeti meşrulaştıran zihniyete sesleniyorum; özgürlüğümüzden, mücadelemizden, kazandığımız hiçbir haktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Burada konuşan Ezilenlerin Hukuk Bürosu’na (EHB) bağlı avukat Sezin Uçar, hükümet tarafından tartışmaya açılan İstanbul Sözleşmesi’ne değindi.

Uçar, “Kadınların eşit bir yurttaş olarak yaşamasını dert ediyorsak, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını sağlamalıyız” diyerek, müvekkillerinin yaşadıkları üzerinden sözleşmenin kadınların hayatı bakımından ne kadar önemli olduğunun bir kez daha kanıtlandığını ifade etti.

Hukuki süreç hakkında bilgi veren avukat Gülhan Kaya ise, Koca’nın defalarca müvekkillerine dönük dijital şiddete başvurup, tehditlerde bulunduğunu kaydetti.

Uzaklaştırma kararına rağmen müvekkilin çalıştığı iş yerine yeniden gelebilmiş, müvekkili yine tehdit etmiştir. Onur Koca hakkında ikinci defa suç duyurusunda bulunulmuş, bu suç duyurumuza ise ‘takipsizlik’ kararı verilmiştir. Soruşturmayı yürüten savcı; daha önce yaptığımız suç duyurusu ve koruma kararını dikkate almamış; Koca’nın müvekkilimizi son kez görmeye gittiği şeklindeki savunmasına itibar etmiş ve ‘şüphelinin müştekiye dönük eylemlerinin ısrarlı bir takiple devamlılık arz eden eylemler olmadığı, müştekinin sırf huzur ve sükununu bozmak saikiyle hareket etmediği, müsnet suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından kovuşturmaya yer olmadığına’ karar vermiştir.

Kaya, “Bu karardan da anlaşılacağı üzere ataerkil yargı mekanizmaları kadınların toplumsal yaşamdaki eşitsizliklerinden hareketle kadınların yaşadıklarına değil, erkeklerin ifade ettiklerine itibar etmiştir” dedi.

Avukat Kaya, müvekkilleri Sevdi Aycil’in ölüm tehditleri almaya, ısrarlı takibe maruz kalmaya, can güvenliği kaygısıyla her an her gün yaşamaya çalışırken ‘erkek yargının bu durumu seyretmeye devam etmesini’ eleştirdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
DİSK'ten Vestel'e uyarı: İşçilerin hayatı buzdolabından değerlidir
Sonraki Haber
Doğu Akdeniz gerilimi: Yunanistan AB'yi acil toplantıya çağırdı, Ankara'dan rest