Ana SayfaDünya“Seçimler ne özgür ne de adildi”: AB’den Belarus’a yaptırım sinyali

“Seçimler ne özgür ne de adildi”: AB’den Belarus’a yaptırım sinyali

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği, Belarus’ta 26 yıldır iktidarda olan Lukashenko’nun kazandığı devlet başkanlığı seçimlerinin “ne özgür ne de adil” olduğunu belirterek, yaptırım sinyali verdi.

Belarus’ta yapılan devlet başkanlığı seçimini 26 yıldır iktidarda olan ve “Avrupa’nın son diktatörü” diye anılan 65 yaşındaki Aleksander Lukaşenko’nun kazandığı açıklanmıştı.

Seçim kurulunun yaptığı açıklamaya göre Lukaşenko yüzde 80,2’lik oy oranı ile seçimi kazanmıştı. Muhalefetin adayı Svyatlana Tikhanovskaya’nın oy oranı ise yüzde 9,9 olarak duyurulmuştu.

Sonuçların şaibeli olduğunu savunan muahlifler ise günlerdir sokaklarda eylemlerini sürdürüyor. Düzenlenen protestolara yapılan polis müdahalesi sonucunda en az bir kişi hayatını kaybederken, onlarca kişi de yaralanmıştı.

Resmi sonuçlara göre Lukaşenko tarafından açık farkla kazanılan seçimlerle ilgili Avrupa Birliği’nden (AB) uyarı geldi.

“Belarus halkı daha iyisini hak ediyor”

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, seçim sonuçları ve protestolara yönelik müdahaleler ile ilgili, “Belarus makamlarının eylemlerini değerlendireceğiz ve AB’nin Belarus’la ilişkisini derinlemesine gözden geçireceğiz” dedi.

Borrell, AB üyesi 27 ülkeyle yapılan istişarenin ardından hazırlanan açıklamaya değinerek, Belarus makamlarının uyguladığı “orantısız ve kabul edilemez şiddetin” en az bir kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açtığını hatırlattı.

Borrell, seçimler öncesinde düzenlenen geniş katılımlı protestolara atıfta bulunarak “Belarus halkı, demokratik değişim yönündeki arzusunu seçim kampanyasında gösterdi” ifadesini kullandı ve “Belarus halkı daha iyisini hak ediyor” dedi.

“Seçimler ne özgür ne de adildi” diyen Borrell, Belaruslu gözlemciler tarafından sunulan ‘güvenilir raporların’, seçimlerin uluslararası standartları karşılamadığını ortaya koyduğunu söyledi.

Borrell, AB’nin Belarus’a uygulayabileceği yaptırımlar arasında, “gözlemlenen şiddetten, haksız tutuklamalardan ve seçim sonuçlarının tahrifinden sorumlu olanlara yönelik önlemleri” saydı.

“Devlet şiddeti kabul edilemez”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, Borrell’in “AB adına yaptığı açıklamayı memnuniyetle karşıladığını” belirterek “Belarus devlet başkanlığı seçimi ne özgür ne de adildi. Özgürlükler ve haklara yönelik baskı ve devlet şiddeti kabul edilemez” ifadesini kullandı.

Von der Leyen, “Belarus’la ilişkileri gözden geçirecek ve sorumlulara karşı önlemler alacak” diye ekledi.

AB dışişleri bakanlarının 27-28 Ağustos’ta Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya gelerek Belarus’a yönelik olası yaptırımları ele alması bekleniyor.


Karınca, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Irak'tan bombardıman tepkisi: Akar’ın ziyareti iptal edildi, Türkiye’ye muhtıra verildi
Sonraki Haber
33 baro başkanından Timtik ile Ünsal için çağrı