Ana SayfaGüncelSoylu’ya göre uzman çavuşun gündeme getirilmesinin nedeni HDP

Soylu’ya göre uzman çavuşun gündeme getirilmesinin nedeni HDP

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İpek Er’e tecavüz edip intiharına neden olan uzman çavuş Musa Orhan’ın bu denli gündeme getirilmesinin nedeninin ‘HDP milletvekilinin yaptıklarının üstünü örtmek’ olduğunu ileri sürdü. HDP Kadın Meclisi ise Soylu’ya verdiği yanıtta “Bizi sorgulayacak en son kişidir. Bugün bu olayın üstünü örtme çabası içinde olan kişiye hesap vermek zorunda değiliz” ifadelerini kullandı.

Batman Beşiri’de 16 Temmuz’da uzman çavuş Musa Orhan’ın kendisine tecavüz ettiğini mektuba yazıp intihar eden 18 yaşındaki İpek Er, önceki gün yaşamını yitirmişti.

Sosyal medyada yükselen tepkiler üzerine hakkında ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçlamasıyla iddianame düzenlenen ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest olan uzman çavuş Orhan için Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmış, teslim olan asker tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Günlerdir sosyal medya üzerinden yüz binlerce kullanıcının dikkat çektiği vaka hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ilk kez konuştu.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’a konuşan Soylu, İpek Er’e tecavüz edip intihar etmesine neden olan uzman çavuş Musa Orhan’a ilişkin, “Elbette bu olayın bazı çevreler tarafından sürekli gündeme getirilmesinin temel nedeni HDP milletvekilinin ve diğer PKK’lıların yaptıklarının üstünü örtmektir. Tecavüze de şiddete de zerre kadar prim vermeyiz. Her ikisine de tabii ki hayır!” dedi.

HDP’den Soylu’ya yanıt

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ise Soylu’nun fail yerine HDP’yi hedef alan açıklamalarına, “Amasız, fakatsız kadına karşı şiddet, taciz ve tecavüzün karşısında duruyoruz. Bizi sorgulayacak en son kişidir. Bugün bu olayın üstünü örtme çabası içinde olan kişiye hesap vermek zorunda değiliz” şeklinde yanıt verdi.

Soylu’nun intihar vakasında İpek’in ağabeyinin polis olması nedeniyle ‘hassas’ olduklarını dile getirmesine de değinen Başaran, “Genç kadının tecavüze uğrayıp, intihara sürüklenmesi bu kişilerin hassasiyeti değil, hassasiyet failin kimliği. Eğer gerçekten hassasiyetleri olsaydı bu meseleyi araştırır, cezalandırılması için ellerinden geleni yaparlardı” dedi ve ekledi:

Eksik adalet, erkek adalet ne zaman geldi, sosyal medyada paylaşım yaptıktan sonra lütfedip bu kişiyi tutukladılar. Türkiye’de adalet sosyal medyada aranıyor. Adliye saraylarında adalet yok.

Ne oluyor?

Cinsel saldırı faili Musa Orhan

Siirt’te görev yapan Musa Orhan isimli uzman çavuş, 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz etmiş ve intihara sürüklenmesine neden olmuştu.

16 Temmuz’da Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşamına son vermeye teşebbüs eden genç kadın, o tarihten bu yana yoğun bakımda tedavi görüyordu. Ancak İpek’in 18 Ağustos’ta vefat haberi gelmişti.

Bunun üzerine sosyal medyada “#MusaOrhanTutuklansın” etiketiyle kampanya başlatılmıştı.

Genç kadının intiharının ardından Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan soruşturma başlatılan uzman çavuş Orhan ise 17 Temmuz’da çıkarıldığı Siirt Sulh Ceza Mahkemesi tarafından ‘adli kontrol’ tedbiri ile serbest bırakılmıştı.

Soruşturma kapsamında Musa Orhan hakkında düzenlenen iddianame de Siirt Ağır Ceza Mahkemesi tarafından başsavcılığa iade edilmişti. Bunun üzerine başsavcılık tarafından iddianamenin iadesi kararına karşı yapılan itirazın kabul edildiği öğrenilmişti.

Başsavcılık da yaptığı yazılı açıklamada, “Soruşturmanın tamamlanmasına müteakip şüpheli hakkında 27.07.2020 tarihinde Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesine nitelikli cinsel saldırı suçundan iddianame tanzim edilerek kamu davası açılmış ve Adli Tıp Kurumu raporunda belirtilen bulgular doğrultusunda yargılamayı yapacak mahkemeden şüphelinin tutuklanması talep edilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Bunun ardından Orhan hakkında Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.

19 Ağustos’ta mahkemeye çıkarılan Orhan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.


Musa Orhan’ın tecavüz ettiği İpek Er polis ablukasında defnedildi

Soylu’ya göre uzman çavuşun gündeme getirilmesinin nedeni HDP

Haber yine Batman’dan… – Sabiha Temizkan


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Jandarma Genel Komutanlığı'ndan Musa Orhan açıklaması
Sonraki Haber
Kilis'te kadın cinayeti: Altue El Hassan damadı tarafından öldürüldü