Ana SayfaDünyaTrump duyurdu: İsrail ve BAE anlaşmaya vardı

Trump duyurdu: İsrail ve BAE anlaşmaya vardı

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında “İbrahim Anlaşması” yapıldığını duyurdu. Anlaşma kapsamında İsrail’in Batı Şeria’daki bazı bölgeleri ilhak etme planını askıya alacağı açıklandı. Filistin’deki örgütler ise anlaşmaya tepki gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı  Binyamin  Netanyahu ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) lideri Şeyh Muhammed bin Zayed’in ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Trump, İsrail ile BAE arasındaki anlaşmanın isminin ‘İbrahim Anlaşması’ (the Abraham Accord) olduğunu söyledi.

Açıklamada, İsrail ve BAE heyetlerinin yatırım, turizm, doğrudan uçuşların başlaması, güvenlik, iletişim, teknoloji, enerji, sağlık, kültür, çevre, karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılması ve diğer konularda ikili anlaşmalar imzalamak üzere önümüzdeki haftalarda bir araya gelecekleri belirtildi.

Batı Şeria ilhak planı askıya alındı

İsrail Başbakanı Netanyahu, anlaşmaya ilişkin Batı Kudüs’teki başbakanlık ofisinde basın toplantısı düzenledi.

Netanyahu, BAE ile “barışa karşılık barış” esası üzerine anlaşma imzalandığını, bu anlaşmanın, ticaret, turizm ve havacılık alanlarını kapsadığını belirtti.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak planına ilişkin ise Netanyahu, “ABD Başkanı Donald Trump, Batı Şeria’nın bazı kısımlarının ilhakını geçici olarak askıya almamı istedi, ben de kabul ettim” dedi.

Netanyahu, ilhak planının ABD ile tam koordineli bir şekilde devam edeceğine vurgu yaparak, “İlhak planımızda herhangi bir değişiklik yoktur” ifadesini kullandı.

BAE Veliaht Prensi Muhammed ise konuyla ilgili Twitter üzerinden bir açıklama yaptı.

Prens Muhammed, “Başkan Trump ve Başbakan Netanyahu ile yaptığımız telefon görüşmesinde, İsrail’in Filistin topraklarını ilhak etmeyi durdurması konusunda bir anlaşmaya varıldı. BAE ve İsrail ayrıca, işbirliği yapma ve ikili ilişkilerin tesisine yönelik bir yol haritasının belirlenmesi konularında mutabakata vardı” dedi.

Filistin’deki örgütlerden tepki

Fotoğraf: AFP

Hamas, Fetih ve İslami Cihad Hareketi, anlaşmaya yaptıkları açıklamalarla tepki gösterdi.

Hamas Sözcüsü Abdullatif El-Kanu, anlaşmanın “Filistin halkının acılarını görmezden gelme”, “normalleşme konusunda tehlikeli bir gelişme” olduğunu ifade etti.

“BAE ile İsrail’in normalleşme anlaşması, halkımızın sırtına indirilen hain bir bıçak darbesidir” diyen Kanu, bu anlaşmanın, Filistin toprakları üzerinde İsrail’e herhangi bir meşruiyet vermeyeceğini kaydetti

“İsrail ile yapılan böylesi bir normalleşmenin, işgal güçlerini, Filistin halkına karşı daha fazla ihlal gerçekleştirmeye teşvik ettiğini” vurgulayan Kanu, İsrail’in Filistin halkının “baş düşmanı” olarak kalmaya devam edeceğini ve İsrail’i Filistin topraklarından çıkarmak için güç toplamayı sürdüreceklerini belirtti.

Fetih Hareketi Merkezi Komite Üyesi Abbas Zeki de anlaşmaya tepki göstererek, “BAE ile İsrail’in normalleşme anlaşması, BAE’nin Filistin davasına karşı dini, milli ve insani görevinden vazgeçmesi anlamına geliyor” dedi.

İslami Cihad Hareketi ise BAE ile İsrail arasındaki normalleşme için “boyun eğme” ve “teslim olma” ifadesini kullandı.

Hareketin Sözcüsü Davud Şihab, “İsrail’le normalleşme, boyun eğme ve teslim olmadır. Atılan bu adım, çatışmanın gerçeklerini değiştirmeyecek, aksine işgal yönetimini daha da terörist bir yapıya dönüştürecektir” dedi.

İki ülke arasındaki normalleşme anlaşmasını kınayan Şihab, anlaşmanın ayrıca, İsrail hükümetini içine düştüğü krizlerden kurtarma amacı taşıdığını ifade etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
CHP’den Muharrem İnce’nin altı iddiasına yanıt
Sonraki Haber
JinNews’e bir kez daha erişim engeli