Ana SayfaGüncelTTB’den Adalet Bakanlığı’na Timtik ve Ünsal çağrısı

TTB’den Adalet Bakanlığı’na Timtik ve Ünsal çağrısı

HABER MERKEZİ – TTB Merkez Konseyi, ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın ‘adil yargılanma’ talebinin karşılanmasını isteyerek, Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulundu: “Sorunun esasını çözecek adımlar atılmalı.”

Tutuklu avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda. Timtik’in eylemi 215, Ünsal’ın ise 184’üncü gününde.

Adli Tıp Kurumu (ATK) raporuna rağmen tahliye edilmeyen avukatlardan Timtik, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Ünsal ise Halkalı Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde tutuluyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, yazılı açıklama yaparak “Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma talepleri dikkate alınmalı, ölüm oruçlarının yaşanmayacağı bir ortam tesis edilmeli” çağrısında bulundu.

Açıklamada, ATK’nin raporuna rağmen ölüm orucunun ileri evresindeki iki avukat için tahliye kararı verilmesinin ‘kabul edilemez’ olduğu vurgulandı.

Zorla müdahale tehdidine de değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Açlık grevi veya ölüm orucuna katılan kişinin bilincinin açık olduğu durumlarda, kişinin sözlü ve yazılı beyanına aykırı bir müdahalede bulunulamayacağı, hukuken tartışılamayacak açıklıkta olup hayatî tehlikenin varlığı öne sürülerek, hükümlülerin kendi istemi dışında, zorla beslenmesi ya da tedavi edilmesi ‘insanlık dışı veya onur kırıcı nitelikte muamele’ anlamına gelecektir. İşkence, insanlık dışı ve onur kırıcı muameleye tabi olmama hakkı mutlak bir haktır ve hiçbir koşulda ihlal edilemez.

Açıklamanın sonunda ise “Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın hekimlerini bir kez daha Türk Tabipleri Birliği Etik Kurul görüşleri çerçevesinde tutum almaya, Adalet Bakanlığı’nı ise sorunun esasını çözecek adımlar atmaya davet ediyoruz” denildi.

Timtik ve Ünsal için üst mahkemeye itiraz

Öte yandan Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu tarafından Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde yapılan açıklamanın ardından, avukatlar ATK raporuna rağmen Timtik ve Ünsal hakkında İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karara itiraz etti.

Hazırlanan dilekçe İstanbul 38’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.

Ne oluyor?

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ölüm orucundaki tutuklu avukatların başvurusunu kabul ederek sağlık durumlarının cezaevinde kalmaya uygun olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’nda muayene olmalarına karar vermişti.

ATK, Timtik ve Ünsal ile ilgili ilk raporunu açıklamış ve her ikisi için de “Hapishanede kalmaları uygun değildir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Timtik ve Ünsal’ın avukatları, 30 Temmuz günü İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’ne raporla birlikte tahliye dilekçelerini sunmuştu.

Ancak mahkeme, aynı gün tahliye talebini reddederek iki avukatın da tutukluluğunun devamına hükmetmişti.

Mahkeme ayrıca, “Hastane koşullarında tıbbi takip ve tedavilerinin ivedi olarak sağlanması hususunda gereğinin ifası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına” karar vermişti.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB), verilen bu kararın ‘zorla müdahaleye zemin hazırlamaya’ yönelik olduğunu vurgulamıştı.

ATK raporuna rağmen tahliye edilmeyen ölüm orucundaki avukatlar Timtik ve Ünsal, kendi istekleri dışında hastaneye kaldırılmıştı.

Dava süreci

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu ÇHD ve HHB üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

Avukatlardan Ebru Timtik’e “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal’a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

İstinaf Mahkemesi’nce onanan dosya şu an Yargıtay’da.

Ölüm orucundaki her iki avukatın talebi de Yargıtay’ın kararı bozması ve ‘adil bir şekilde yargılanmak.’



PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bingöl'de bir kadın evinde vurulmuş halde bulundu
Sonraki Haber
Nedeni operasyon: Eruh’un beş köyünde sokağa çıkma yasağı