Ana SayfaGüncelTürk elçilikten General Mokoko açıklaması: Tedavisi sürüyor

Türk elçilikten General Mokoko açıklaması: Tedavisi sürüyor

HABER MERKEZİ – Kongo’da tutukluyken 30 Temmuz’da tedavi amaçlı Ankara’ya getirilen ancak o günden sonra haber alınamayan ülkenin eski Genelkurmay Başkanı Mokoko hakkında resmi açıklama yapıldı. Türkiye’nin Kongo Büyükelçiliği, muhalif siyasetçinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Ülkedeki muhalifler ise yaşadığına dair kanıt istedi.

Kongo’nun eski Genelkurmay Başkanı ve 2018’den bu yana tutuklu bulunan muhalif siyasetçi Jean Marie Michel Mokoko, geçen hafta aniden rahatsızlanarak Kongo’nun başkenti Brazzaville’de bir askeri hastaneye kaldırılmıştı.

30 Temmuz günü ise Türkiye’de tedavi edilmek üzere Katar’a ait bir uçakla Ankara’ya getirilen 73 yaşındaki Mokoko’dan o günden bu yana haber alınamıyordu.

Sassoufit Kolektifi, Mokoko’nun ailesi ve taraftarları adına Kongo’da bulunan Türkiye Büyükelçiliği’nden konu hakkında bilgi talep etti.

Elçilikten yapılan açıklamada şöyle denildi:

Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso’nun talebi üzerine Türk yetkililer Mokoko’yu tedavi için Türkiye’ye tahliye etme olasılığını araştırdılar. İsteğin Türk tarafından olumlu yanıt alması üzerine Mokoko, 30 Temmuz 2020’de Türkiye’de özel bir şirketten kiralanan tıbbi uçakla Türkiye’ye getirildi. Uçak aynı gün Kongo’ya geldi ve hastayla Ankara’ya doğru yola çıktı.

Mokoko’nun Türkiye’ye getirilmeden önce, bir aile üyesinin de tedavi döneminde kendisine yardım etmek için Türkiye’ye seyahat etmiş olduğu aktarılan açıklamada, bu durumun Kongo yetkililerinin talebi üzerine gerçekleştirilmiş insani ve tıbbi bir operasyon olduğu vurgusu yapıldı.

Açıklamanın devamında, şu ifadeler yer aldı:

Bu konuda yayınlanan birkaç bilgi maalesef hatalı öğeler içeriyor. Bu tahliye herhangi bir siyasi meseleyle bağlantılı değildir. Hasta şu anda Ankara’da tanınmış modern bir hastanede. Durumu incelendi ve durumu için hangi tedavinin en iyi olacağını kesin olarak belirlemek için daha fazla teste tabi tutuldu. Uçuşla ilgili olarak, şirketin düzenlemeleri uyarınca, potansiyel olarak kovid-19’dan muzdarip bir hastanın tahliyesi durumunda ek yolcu almamaları için hastanın doktoru binemedi. Hasta yolculuğu sadece mürettebat ve iki Türk sağlık çalışanı ile yaptı. Mokoko’nun Türkiye’ye vizesi olan doktoru istediği zaman oraya gidebilir. Türkiye’nin gelişmiş bir sağlık sistemi var. Acil kaygımız hastanın tedavisi ve sağlığının düzelmesidir.

‘Yaşadığına dair kanıt göstersinler’

Sassoufit Kolektifi adına Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan kolektif koordinatörü Marco Kissa, basın açıklamasının yeterli olmadığını, Türkiye hükümetinden Mokoko’nun yaşadığına dair kanıt göstermesini beklediklerini belirtti.

Mokoko’nun düzenli ziyaret edilmesinin sağlanmasını talep ettiklerini söyleyen Kissa, elçilik tarafından yapılan açıklamada bahsi geçen Mokoko’nun akrabasından da 30 Temmuz’dan beri haber alınamadığı bilgisi verdi.


Kongolu muhalif siyasetçi Ankara’da kayboldu


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çocuğa cinsel istismar haberine soruşturma
Sonraki Haber
Gelecek güzel günler