Ana SayfaDünyaTürkiye’de günlük Covid-19 vaka sayısı 1000 sınırında

Türkiye’de günlük Covid-19 vaka sayısı 1000 sınırında

HABER MERKEZİ – Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 18 milyonu aştı. Corona virüsüne yakalanan yaklaşık 700 bin insan ise yaşamını yitirdi. Resmi verilere göre 5 bin 728 kişinin hayatını kaybettiği Türkiye’de günlük yeni hasta sayısı 1000 sınırında. Gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 987 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 987 vaka tespit edildi
  • 18 kişi yaşamını yitirdi
  • 978 hastalığı attı
  • 40 bin 247 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 232 bin 856
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 728
  • Toplam iyileşen sayısı 216 bin 494
  • Toplam test sayısı 4 milyon 885 bin 916


Avustralya’nın Victoria eyaletinde ‘acil durum’ ilan edildi

Avustralya’nın Victoria eyaletinde, Corana virüsü vakalarında yaşanan artış nedeniyle acil durum ilan edildi ve yeni kısıtlamalar getirildi.

Yeni kurallar uyarınca, eyalet başkenti Melbourne’de yaşayanların akşam 8 ile sabah 5 arası sokağı çıkmaları yasaklanacak. Geceleri sadece iş, tedavi ve bakım için dışarı çıkılabilecek.

Fotoğraf: Sitthixay Ditthavong

BBC Türkçe’nin haberine göre kent sakinlerinin evden çıkışlarına ek kısıtlamalar da getirilecek.

Buna göre, eyalet sakinleri evlerinden 5 kilometreden fazla uzaklayamayacak, günde sadece bir kez egezersiz yapılabilecek ve gerekli alışverişleri yapmak için her haneden sadece bir kişi dışarı çıkabilecek.

Kısıtlamaların en az 13 Eylül’e kadar süreceği açıklanırken, eyaletteki tüm öğrenciler uzaktan eğitime geri dönecek ve gündüz bakım evleri kapalı olacak.

Pazar günü eyalette 671 yeni vaka kayıtlara geçti ve yedi kişi hayatını kaybetti. Böylece eyaletteki vaka sayısı 11 bin 557’ye, can kaybı sayısı da 123’e çıktı.


Bakan Koca: Birinci dalga sahillere indi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bayram tatilinin üçüncü gününde Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, şu uyarıda bulundu:


TTB Başkanı Adıyaman: Veriler gizleniyor, mücadele sadece halka bırakılmış durumda

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Corona virüsü vakalarında bazı kentlerde artış yaşandığı ve gerekirse tedbir alınması gerekebileceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın ise il müdürlükleri aracılığıyla hastanelere, yatış gerektirmeyen pozitif vakaların evlere gönderilmesi, tedavinin evde sürdürülmesi talimatı verdiği iddia edildi.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’na konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman söz konusu iddialar ve vaka sayılarındaki artışa dair özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sağlık Bakanlığı, temaslılara teste kota koydu. Hasta geliyor, o hastayla temaslı olanlar da biliniyor ama test yapılmıyor. Testler azaldıkça yeni hasta sayısı da azalıyor. Hiç test yapılmazsa hasta sayısı sıfır olur zaten. Test miktarını arttırmanız lazım. Yoksa hastayı bulamazsınız.

“Sağlık Bakanlığı’nın filyasyon faaliyetlerini yeniden sürdürmesi gerekiyor. Halk paniğe kapılıyor. Her gün binin altında vaka açıklıyorsunuz ama yoğun bakımda yatan hasta oranı, yüzde 10. Dünyada bu ortalama yüzde 1. Bölgede ise yüzde 15. İnsanın aklına geliyor. Bu oranlar ortaya çıkmasın diye mi bu kaldırıldı? Açık söylüyorum Sağlık Bakanlığı halkı paniğe sevk ediyor.”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman

Adıyaman “Yer kalmadı, eve gönderiliyorlar, bilgiler gizleniyor” diyerek, salgınla mücadelenin sadece halka bırakılmış durumda olduğuna dikkat çekiyor:

“Eve gönderme de şundan oluyor, ilaçlar veriliyor çünkü yer kalmadı bazı kentlerde. Filyasyonda, evlerin önünde polisler bekliyordu çıkmasın diye. Şimdi evlere yolluyorsunuz ama evlerden çıkıp çıkmadığını bilmiyorsunuz ki. Yüzde 80 hasta semptom vermiyor. Türkiye için en büyük tehdit bu.

“Saatli bomba gibi vatandaşın içinde bu hastalar. Plajlarda, barlarda, kafelerde dolaşıyorlar. Birçok kişiye de bulaştırıyorlar. Hızlı biçimde yayılıyor ama Sağlık Bakanlığı mücadeleyi tamamen yurttaşlara bırakmış durumda. Artı bu verileri vermeyerek de dünyadan, bilim insanlarından gizleme çabasında.”


“Urfa’de günlük Covid-19 vaka sayısı 300-350 civarında”

Urfa’da, Corona virüsü vaka sayılarında yaşanan artış nedeniyle yoğun bakım üniteleri ve hastanelerde yatak sorununun baş göstermeye başladığı belirtiliyor.

Urfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun açıkladığı ‘karantina verileri’ üzerinden kentte günlük olarak 300 ile 350 civarında pozitif vakanın tespit edildiğine dikkat çekiyor.

Mezopotamya Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Yüksekyayla, artan vakalardan kaynaklı yatak ve yoğun bakım ünitelerinin tamamen dolmaya başladığını söylüyor.

Yüksekyayla, “Bu şekilde devam ederse çok daha ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalabiliriz. Verilerin açıklanması, insanları olayı ciddiye almasında katkı sağlayabilir. Bu şekilde insanlar Covid-19’un bitmediğinin farkına varabilir. Pandemi artık eskisi kadar gündemde değil. Bu da toplumda salgının bitti algısı yaratıyor” uyarısında bulunuyor.

“Urfa için henüz geç değil” diyen Yüksekyayla, salgına karşı bir yol haritasının oluşturulabileceği bir toplantının yapılamasının zorunluluk olduğunun altını çiziyor.


Rusya: Ekim ayında toplu Covid-19 aşı uygulamasına başlıyoruz

Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, Rusya’nın Covid-19 aşı çalışmalarında klinik test aşamasının başarıyla sonuçlandığını ve Ekim ayında toplu aşı uygulamasına başlamayı planladıklarını açıkladı.


Dünya genelinde vaka sayısı 18 milyonu aştı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesi, dünya çapında Corona virüsü vaka sayısının 18 milyon 25 bine, can kaybı sayısının ise 688 bin 962’ye yükseldiğini belirtiyor.

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk 10 ülke şöyle:

  • ABD (4 milyon 764 bin)
  • Brezilya (2 milyon 708 bin)
  • Hindistan (1 milyon 751 bin)
  • Rusya (845 bin 443)
  • Güney Afrika (503 bin 290)
  • Meksika (434 bin 193)
  • Peru (422 bin 183)
  • Şili (357 bin 658)
  • İspanya (335 bin 602)
  • İran (306 bin 752)

İstiklal Caddesi’nde sosyal mesafeye uyulmadı

Bayramın ikinci gününde İstanbul Taksim’deki İstiklal Caddesi’nde büyük kalabalık oluştuğu görüldü.

DHA, “Caddede adım atacak yer kalmadı” ifadesiyle aktardığı haberinde İstiklal Caddesi’nden çekilen fotoğraflara yer verdi.

Fotoğraflarda, halkın büyük çoğunluğunun sosyal mesafeye uumadığı ve maske takmadığı görüldü.


Sağlık Bakanı Koca, vaka sayılarında artış olan illeri açıkladı

Dün akşam saatlerinde “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘Tedbire ihtiyaç var’ diyerek yeni hasta sayılarının artış eğiliminde olduğu illeri açıkladı: Ankara, Mardin, Diyarbakır, Antep ve Konya.

“Günlük yeni hasta sayımız 1.000 sınırında” diyen Koca’nın açıkladığı verilere göre, 1 Ağustos’ta 996 vaka tespit edildi. Böylece toplam vaka sayısı 231 bin 869’a yükseldi.

Son bir günde 19 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı ise 5 bin 710’a ulaştı.




Önceki Haber
İki ülkede Boko Haram saldırıları: En az 25 can kaybı
Sonraki Haber
Bir ilde kadın cinayeti, bir diğerinde şüpheli kadın ölümü