Ana SayfaGüncelTürkiye’yle ilgili sözleri 8 ay sonra gündemde: Biden ne demişti, tepkiler neler?

Türkiye’yle ilgili sözleri 8 ay sonra gündemde: Biden ne demişti, tepkiler neler?

HABER MERKEZİ – ABD Başkanlık seçimlerinde Trump’a karşı yarışacak olan Biden’ın 2019’un Aralık ayında Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında kullandığı ifadelerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından, AKP ve muhalefetten Biden’a tepki geldi. Ancak Biden söz konusu açıklamaları ve Ankara’nın tepkisine yönelik henüz bir yorum yapmadı.

ABD’de başkanlık seçimlerine artık üç aydan az bir süre kaldı.

3 Kasım’da yapılacak seçimlere mevcut Başkan Donald Trump, başkan yardımcısı Mike Pence ile, Demokratların adayı Joe Biden ise Kamala Harris ile gidiyor.

ABD’deki yarış Türkiye’de de, Biden’ın Aralık 2019’da yaptığı bir açıklamanın yankılarıyla gündemde.

Peki, Biden 8 ay önce ne demişti? Ankara’dan gelen tepkiler ne?

Sosyal medyada paylaşılan video, Joe Biden’ın Aralık ayında New York Times’ın hazırladığı The Weekly programından bir bölümü içeriyor.

2 dakika 12 saniyelik görüntülerde Biden, şu sözleri sarf ediyor:

Bence yapmamız gereken ona (Erdoğan’a) karşı farklı bir yaklaşım izlemek. Muhalefetin liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz. Açıkça pozisyonumuzun parlamentoda da yer edinmek isteyen Kürt nüfusun entegrasyonunu sağlamak olduğunu söylemeliyiz. Yanlış olduğunu düşündüğümüz şeyler hakkında sesimizi çıkarmalıyız. Yaptıklarının bedelini ödemeli. Bazı silahları ona satıp satmayacağımızla ilgili, bir bedel ödemeli. Özellikle de üzerinde F-15 uçurarak çözmeye çalıştıkları bir hava savunma sistemleri olduğunu düşündüğümüzde. Bunlar hakkında çok endişeliyim.

Ama hâlâ, geçmişte yaptığım gibi, onlarla (muhalefet) doğrudan iletişimde olup, hâlâ var olan unsurlarını destekleyip onları Erdoğan’ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz. Darbe ile değil, darbe ile değil, seçimle.

(Erdoğan ve partisi) Dağıldı, İstanbul’da dağıldı, peki biz ne yapıyoruz? Oturup teslim mi olacağız? Yapacağım son şey ona Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu. Onunla Kürtler konusunda birkaç kez görüşmüştüm. O dönemde henüz üzerlerine gitmiyorlardı.

Her neyse, şunu açıkça belirtmeliyiz… Günün sonunda Türkiye de Rusya’ya bağımlı olmak istemez.

Çok endişeliyim, çok endişeliyim. Hava sahalarımız ve onlara erişimimiz konusunda da çok endişeliyim. Bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelerek onun bölgedeki faaliyetlerini tecrit etmek bizim için çok çaba gerektiren bir iş. Özellikle de Doğu Akdeniz’deki petrol faaliyetleri gibi uğraşması çok uzun süren birçok diğer konu… Ama cevabım şu; evet endişeliyim.

Biden bu açıklamaları, Demokrat Parti’den başkan adaylığı kesinleşmeden önce, 16 Aralık 2019’da televizyon kanalı FX’te yayımlanan The Weekly programının çekimlerinde yapmıştı.

Joe Biden’ın açıklamalarına iktidardaki AKP kurmaylarının yanı sıra muhalefet partilerinden de tepki geldi. Gelen tepkiler şöyle:

https://twitter.com/enginozkoc/status/1294680702282342401


Karınca, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Beşinci yılında Suruç...
Sonraki Haber
Adana'da 'HDP mesaisi': Son iki ayda 38 gözaltı, yedi ev hapsi