Ana SayfaCezaevleriTutuklu gazeteci Türfent’ten Covid-19 raporu: Tehlike altındayız

Tutuklu gazeteci Türfent’ten Covid-19 raporu: Tehlike altındayız

HABER MERKEZİ – Van Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Nedim Türfent, kısıtlı imkanlar altında hapishanedeki Corona virüsü yayılımına ilişkin rapor hazırladı. Tutuklu ve gardiyanlarda pozitif vakaların görüldüğüne işaret eden Türfent, önlem alınmamasının ciddi tehlike yarattığına vurgu yaptı.

Türkiye’de yeniden yükselişe geçen ve birçok şehirde korkutucu boyuta ulaşan Corona virüs salgınında cezaevleri ise tam anlamıyla kapalı kutu gibi.

Aile görüşlerinin kısıtlandığı, avukatların ise pandemi nedeniyle güçlükle gidebildiği hapishanelerde salgının boyutunun gizlendiği endişeleri hakim.

Yeni Yaşam gazetesinden Elif Aydoğmuş’un haberine göre, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Nedim Türfent, cezaevi kampusunda Covid-19 vakalarının ortaya çıktığını söyledi.

Türfent, edindiği bilgilere göre tutuklu ve hükümlüler ile gardiyanlara yapılan testlerin pozitif olarak sonuçlandığını aktardı.

Yetersiz önlemler ile sık sık gündeme gelen cezaevlerine virüsün gardiyanlar üzerinden ulaştığı da gelen bilgiler arasında.

Üst araması riski artırıyor

Virüsün cezaevlerinde yayılmasına rağmen filyasyon çalışması yapılmadığını, aksine tedbirsizliklerin devam etmesinin büyük tehlike arz ettiğini belirten Türfent, şöyle yazdı:

Tutuklu, hükümlüler ve gardiyanlar yetersiz önlemlerden şikayetçi. Yetkililer her gün fiziksel temas ve mesafe uyarısında bulunurken gardiyanlar, tutuklu ve hükümlüler koridora her çıktığında üst araması yapıyor. Buna tepki gösterilmesi durumunda ise disiplin soruşturması başlatılıyor.

Nedim Türfent, kısıtlı imkanlarla hazırladığı 15 maddelik Covid-19 raporunda ise şunları sıraladı:

  1. Covid-19 kısıtlamalarıyla birlikte hasta tutukluların tedavisi durduruldu. Yaşlı ve hasta mahpuslara ilişkin özgün bir tedbir alınmadı. Pozitif vakalarda da gerekli tedaviyle ve yeterli hijyenik koşullara erişim imkanı ortadan kalktı. Yaşam ve sağlığa erişim hakkı ihlal ediliyor.
  2. 14 günlük karantina odaları hijyenik değil. Karantina sonrası test yapılmıyor.
  3. Mahpuslar koridora her çıktığında üst aramasına maruz kalıyor. Gardiyanlar eldiven taksa da aynı eldivenlerle onlarca mahpusa üst araması yapıyor.
  4. Ücretsiz dezenfektan dağıtımı yapılmıyor. Kolonya hiç bir şekilde temin edilmiyor.
  5. Kantinde alternatifsiz ve kalitesiz malzeme ve gıdalar fahiş fiyatlardan satılıyor.
  6. Mahpuslar revire çok geç çıkarılıyor. Doktor revirde sık sık bulunmuyor.
  7. Spor, sohbet, kurs v.b. tüm sosyal etkinlikler durduruldu. Mahpuslar katı ve mutlak bir tecrit altında tutuluyor.
  8. Açık ve kapalı ziyaretler kısıtlandı. Kapalı ziyarete gelen aileler sıkı bir aramadan geçiriliyor.
  9. Besin değeri yüksek ve bağışıklığı güçlendiren yemekler verilmiyor. Dış kantinden satın alınan sebze ve meyve çürük çıkıyor.
  10. Mektup, fax, kitap, dergi ve kargolar kuruma ulaştıktan haftalar sonra dağıtılıyor. Bazen keyfi olarak hukuksuzca sakıncalı ilan ediliyor.
  11. Muhalif TV kanalları temin edilmiyor. Yeni Yaşam ve Xwebun gazetelerine abonelik yapılmıyor. Uzun dalga radyolar keyfi şekilde toplatıldı.
  12. Dilekçeler ya hiç işleme alınmıyor ya da çok geç cevap veriliyor.
  13. Elektrik gideri adı altında fahiş bir ücret kesimi yapılıyor.
  14. Berber 5 aydır çalışmadığı gibi dışarıdan ailelerin getirdiği/gönderdiği saç traş makineleri verilmiyor. Makas ise yasak.
  15. Cezası bir yılın altına düşen hükümlüler yasal hakları olmasına rağmen ilçe veya açık cezaevlerine gönderilmiyor, tarafsızlık dilekçesi dayatılıyor.

En az 5 vaka var

Bu arada Van F tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan İ.T. ailesine cezaevindeki son durum hakkında bilgi verdi. Buna göre cezaevinde en az 5 pozitif vaka var. Ailenin iddiasına göre virüs tutuklulara gardiyanlar üzerinden bulaştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Duygu Delen cinayeti: Aile avukatına otopsi raporu hala verilmemiş
Sonraki Haber
Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na 2 milyon liralık tazminat davası