Ana SayfaDünyaABD’den Irak’taki asker sayısını düşürme kararı

ABD’den Irak’taki asker sayısını düşürme kararı

HABER MERKEZİ – ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral McKenzie, Eylül ayı boyunca Irak’taki askeri sayısını 5 bin 200’den 3 bine düşürme kararı alındığını duyurdu.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, Irak’taki asker sayısını düşüreceklerini açıkladı.

McKenzie, “Irak güçlerinin elde ettiği büyük ilerleme karşılığında, Irak hükümetiyle ve koalisyon ortaklarımızla koordinasyon ve istişare içinde ABD, Eylül ayı boyunca Irak’taki askeri varlığımızı 5 bin 200’den 3 bine azaltma kararı aldı” ifadesini kullandı.

McKenzie, ABD askerlerinin IŞİD’le mücadele edeceğini, Irak güvenlik güçlerine yardım etmeyi ve tavsiyede bulunmayı sürdüreceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Irak’tan daha fazla ABD askerinin çekilmesi konusunda bugün bir duyuru yapmasının beklendiği bildirilmişti.

Trump’ın Kuzey Carolina ziyareti dönüşünde başkanlık uçağında bulunan ve adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili gazetecilere, Trump’ın bu konuyu 9 Eylül günü duyurmasının beklendiğini, gelecek günlerde Afganistan konusunda da benzer bir açıklama yapılacağını kaydetmişti.

ABD’nin Irak’taki askeri varlığı

Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Mart 2003’te Irak’ı işgal eden ABD’nin bu ülkede bilinen 9 askeri üssü var. ABD, 2011’de Irak’tan çekilse de buradaki varlığını söz konusu askeri üslerle güçlendirdi. ABD’nin Irak’ta halihazırda yaklaşık 5 bin askeri bulunuyor.

ABD, başkent Bağdat’ta Uluslararası Bağdat Havalimanı’daki Victory Askeri Üssü’nün yanı sıra Taci bölgesinde de eğitim amaçlı Taci Askeri Üssü’ne sahip.

Ülkenin batısındaki Enbar’da Habaniyye ve Aynü’l Esed adlı iki askeri üssü daha bulunan ABD, özellikle 2014 yazında IŞİD saldırıları sırasında bu üsleri aktif şekilde kullanmaya başlamıştı.

Amerikan askerleri, Salahaddin vilayetindeki Beled Hava Üssü’nü de kullanıyor.

Irak’ı işgal eden ABD, Kerkük’teki K1 Askeri Üssü’nün yanı sıra ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da da askeri üslerle varlık gösteriyor. ABD güçleri, Musul’da Kayarra (Geyyara) Askeri Üssü’nde bulunuyor.

ABD Başkanı Trump’ın askerlerini Suriye’den çekme kararının ardından gündeme gelen Erbil’deki Harir Hava Üssü de ABD güçlerinin bulunduğu üsler arasında yer alıyor. ABD’nin Uluslararası Erbil Havalimanı’nında da bir askeri üssü var.

ABD, Erbil’de 2015’ten beri tamamen kontrolüne aldığı Harir Hava Üssü’nü önce pistini genişletip daha sonra aktif şekilde kullanmaya başladı.

Erbil’deki Harir, Irak’ın diğer bölgelerine göre IŞİD tehdidinin çok az olduğu bir bölgede bulunması sebebiyle ABD için oldukça güvenli bir üs olarak görülüyor.

Güvenli olmasının yanı sıra Suriye’nin kuzeyi ile Irak Kürdistan Bölgesi’ni birbirine bağlayan Fişhabur Sınır Kapısı’na sadece 227 kilometre mesafede yer alan Harir, ABD’nin Irak’ın kuzeyinde Suriye sınırına en yakın askeri üssü konumunda.


Karınca, Independent Türkçe, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Oyuncu Halil Kumova hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Bingöl’de 4.1 büyüklüğünde deprem