Ana SayfaDünyaAB’den Türkiye’deki bir şirkete ‘Libya’ yaptırımı

AB’den Türkiye’deki bir şirkete ‘Libya’ yaptırımı

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği, Libya’ya yönelik silah ambargosunu delen kişiler ve şirketlere yaptırım uygulanmasını kararlaştırdı. Listede Türkiye’den de bir şirket bulunuyor.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları toplantısında, Libya’ya yönelik Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunu ihlal edenlere yaptırım uygulanması kararlaştırıldı.

Bakanların bu konudaki kararı oybirliği ile aldığı bildirildi.

dpa haber ajansının edindiği bilgilere göre kararlaştırılan yaptırımlar, Libya’ya savaş malzemeleri sevk eden ya da lojistik destek sağlayan kişiler ve kurumları hedef alıyor.

Hazırlanan yaptırım listesinde Türkiye, Ürdün ve Kazakistan’dan üç şirket, Libya’dan da iki kişi bulunuyor.

Yaptırım listesinde bulunan kişi ve şirketlere seyahat yasağı getirilmesi ve AB’deki mal varlıklarının dondurulması, ayrıca Avrupa’daki şirketlerle ticaret yapmasının yasaklanması planlanıyor.

BM raporunda Türkiye ve BAE’ye işaret edilmişti

Kısa süre önce yayımlanan ve Libya’ya yönelik silah ambargosuna uyumun mercek altına alındığı BM uzmanlar raporunda çatışan taraflar ve uluslararası destekçileri, silah ambargosunu ihlal etmekle suçlanmış ve ambargonun “tamamen etkisiz kalmaya devam ettiği” tespitine yer verilmişti.

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH) destekleyen Türkiye ile Libya’nın doğu ve güney bölgelerinde kontrolü elinde bulunduran General Halife Hafter güçlerini destekleyen Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), ülkeye doğrudan müdahaleyi artırmasıyla bu iki ülkeden silah sevkiyatının “kapsamlı, aleni ve yaptırım tedbirlerini tamamen hiçe sayar şekilde” yapıldığı belirtilmişti.

Raporda, ülkelerin yanı sıra, aralarında Rusya’dan Wagner grubunun da bulunduğu 11 şirketin de ambargoyu ihlal ettiğine dikkat çekilmişti. Rusya merkezli özel güvenlik şirketinin Mayıs ayında Hafter güçlerine destek için 800 ila bin 200 paralı askeri Libya’ya gönderdiği kaydedilmişti.


BM’den Libya’daki ‘tüm paralı askerler çekilsin’ çağrısı


Karınca, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TÜİK işsizlik beklentisini endeks dışı bıraktı
Sonraki Haber
Batman'da "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" kurdelesi astıkları için gözaltına alınan kadınlar serbest