Ana SayfaEkolojiAbdullah Aysu’dan ‘Osmanlı’da Tarım Politikaları’

Abdullah Aysu’dan ‘Osmanlı’da Tarım Politikaları’

HABER MERKEZİ – Tarım uzmanı ve yazar Abdullah Aysu’nun “Osmanlı’da Tarım Politikaları” adlı kitabı Yeni İnsan Yayınevi’nden çıktı. Kitabın arka kapak yazısını ve “Tarihin karanlık sayfalarına daldıkça Türkiye tarımının bugünkü durumunun temelinde Osmanlı’nın yattığını gördüm” diyen Aysu’nun kısa bir portresini paylaşıyoruz.

Arka Kapak

Osmanlı Devleti altı yüzyılı aşkın bir süre hüküm sürdü. Başlangıçta toprak düzeninin yaklaşık olarak eşit ölçekte olması, toprakta şahıs mülkiyetinin bulunmaması, üretimin değişim değeri için değil de daha çok kullanım değeri üzerinden sürmesi, Osmanlı’nın iyi yanları olarak ortaya çıktı. Ancak yönetim sisteminde böyle iyi yanlarının olması elbette üreten insanların sömürülmediği anlamına gelmiyordu, Osmanlı’da da üretenler sömürülüyordu.

Yükselme dönemiyle birlikte toprakta daha önce olmayan kişisel mülkiyet oluşmaya başladı. Özel mülk sahiplerinin köylüyü sömürmesiyle toprakları her geçen gün büyüdü, reayanın ise toprağı küçüldü, bazı reaya topraksız bile kaldı.

Osmanlı son zamanlarda tarımı hatırlayıp bazı atılımlarda bulunmaya kalkıştı. Üreticisine kredi olanakları yaratmaya çalıştı. Yabancı şirketlere karşı kooperatif örgütlülüğü ile karşı durmaya çabaladı, ancak atı alan Üsküdar’ı geçmişti…

Bu kitap bir tarih araştırması değil. Osmanlı’ya biraz sosyal, biraz politik nazar atan bir çalışma. Düne bakarak bugünü anlama çabası da denilebilir. Zira bugün yaşadıklarımız ve bize yaşatılanlar geçmişimizin izini taşımakta ve adeta onu tekrar etmektedir.

Dün var olan, sömüren zalimler bugün de var. George Santayana’nın da dediği gibi; “Geçmişi hatırlamayanlar, onu bir kere daha yaşamak zorunda kalırlar.” Bu çalışma geçmişi hatırlatarak, gelecekte sömüren zalimlerin olmayacağı bir dünyanın umuduyla, okuyucuları tarihin tekerrürüne karşı uyarmaktadır.

Abdullah Aysu hakkında

Abdullah Aysu

Abdullah Aysu 1954 Ankara doğumlu. Çiftçi bir ailenin sekiz çocuğundan birisidir.

Gördüğü beş yıllık zirai öğrenim de dahil olmak üzere 39 yıldır tarımla uğraşmaktadır. Tarım Bakanlığı bünyesinde yedi yılı aşkın süre çalışmış, 12 Eylül 1980’den sonra bakanlıktan ayrılmak durumunda kalmıştır.

Türkiye Ziraatçılar Derneği İstanbul Şube Başkanlığı, Türkiye Tarımcılar Vakfı Genel Başkanlığı yaptı. Halen Hububat Üreticileri Sendikası (HUBUBAT-SEN) Genel Başkanlığı, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (ÇİFTÇİ-SEN) Kurucu Genel Başkanlığı’nı yürütmüştür.

İktisat fakültesi mezunu olan ve çeşitli uluslararası konferanslarda tarım, gıda ve ekoloji üzerine sunumlar yapan Aysu, Türkiye’de Tarım Politikaları (2001), Tarladan Sofraya Tarım (2002), Avrupa Birliği ve Tarım (2006), Küreselleşme ve Tarım (2008), Topraksızlar 25 Yaşında (2010), Modern Dünya’da Tarım ve Özgürlük, MST- Topraksız Kır İşçileri, İki Damla Hayat: Su ile Kooperatifler adlı kitapların yazarıdır.

BirGün gazetesinde ve bianet’te yazıları yayımlanmıştır. Özgür Gündem ve karasaban.net’te tarım, gıda ve ekoloji üzerine haftalık yazılar üretmiştir.

Halen Yeni Yaşam gazetesinde ekoloji ve tarım üzerine haftalık yazılar yazmaktadır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
New York Times: Trump 10 yıl boyunca hiç vergi ödememiş
Sonraki Haber
İstismar faili Nurullah İstanbul Sözleşmesi'ni hedef aldı