Ana SayfaManşetAğrı’da şüpheli kadın ölümleri: Hem aile hem devlet üzerini örtüyor

Ağrı’da şüpheli kadın ölümleri: Hem aile hem devlet üzerini örtüyor

HABER MERKEZİ – Ağrı’da 5 ay içerisinde yedi kadının şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğini hatırlatan Patnos Belediye Eşbaşkanı Müşerref Geçer, “Bir kadın cinsel istismara maruz kaldığında hem ailesi hem de devlet eliyle bu konu kapatılmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

Ağrı’da son 5 ay içerisinde yedi kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Ölümlerin çoğu kayıtlara ‘intihar’ olarak geçerken, gerçek ölüm nedenleri ise ortaya çıkarılmadı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Patnos Belediyesi de bu ölümlerin artması üzerine kadınlar için yaptıkları çalışmalara hız verdi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Özlem Yayan’a konuşan belediye eşbakanı Müşerref Geçer, yaşanan şüpheli ölümlerin ikisinin kendi ilçelerinde olduğunu belirterek, kadınların rahat bir şekilde ulaşabilecekleri, sorunlarını aktarabilecekleri yeni alanların açılması için çalıştıklarını söyledi.

Bir kadın cinsel saldırıya maruz bırakıldığında hem devlet hem de aile tarafından durumun üzerinin örtülmeye çalışıldığına dikkat çeken Geçer, bunun bir zihniyet problemi olduğunu dile getirdi.

Müşerref Geçer

Bugün birçok yerde kadın ölümleriyle karşı karşıya geliyoruz. Sosyolojik olarak da Patnos gerçekten feodal bir yer. En çok zorlandığımız konuların başında da bu durum geliyor. Biz de elimizden geldiği kadar kadın arkadaşlarımızla her noktada bu sorunların çözülmesi için çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Ancak kadınlar üzerinde yaşanan baskı bazı çalışmalarımızı iyi bir şekilde yapmamıza engel oluyor. Bugün bir kadın cinsel istismara maruz kaldığında hem ailesi hem de devlet eliyle bu konu kapatılmaya çalışılıyor. Bunların üstü örtünmesin diye belediye bünyesinde kadınların rahatlıkla ulaşabileceği hem telefon hattı hem de mekanizmalar kurduk.

Kadın Merkezi ve Mor Hat

Geçer, belediye olarak daha önce hiç açılmamış olan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nü açtıklarını ve merkezin 7 aydır aktif bir şekilde çalıştığını söyledi.

HDP’li Geçer, kadınlar için yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:

Şiddete maruz kalan ve maddi manevi sorunları olan kadınları müdürlüğe yönlendiriyoruz. Onun dışında farklı sorunları olan yine her türlü şiddete maruz kalan ancak belediyeye gelemeyen kadınlar için de Mor Hattı kurduk. Hattımız şu an aktif halde çalışıyor. Bunlar dışında Patnos yerelinde kadına dair hiçbir şey yok.

Belediye bünyesinde projesini yürüttüğümüz kadın dinlenme evi var. Orada köyden gelen kadınların gelip rahatlıkla dinlenebilmeleri için bu çalışmayı yürütüyoruz. Yine kadın müdürlüğümüz bünyesinde kendi çabamızla bir bostan ekimimiz oldu. Bostandan elde ettiğimiz ürünlerin gelirini ise ihtiyacı olan kadın arkadaşlara sunuyoruz. İlk gelirimizi de aldık ve bazı kadın arkadaşımızın ihtiyaçlarını karşılamaları noktasında yardımcı olduk.

Bu tür çalışmalarımız oluyor ama maalesef daha önceki AKP yönetiminden kalan birçok borcumuz olduğu için bu nedenle elimizde olan birçok kadın projesini de hayata geçiremiyoruz. Kadını yok sayan erkek zihniyetiyle mücadele etmek, kadınlar olarak bir araya gelmek ve farklı çalışmalar yürütmek istiyoruz. Biz burayı kadın kenti yapmak istiyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Servet Turgut yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Danzikyan: Türkiye yangına körükle gidiyor, savaşın seyri Rusya’ya bağlı