Ana SayfaGüncelAİHM, Aytaç Ünsal için yapılan başvuruyu ‘yakın bir tehlike olmadığı’ gerekçesiyle reddetti

AİHM, Aytaç Ünsal için yapılan başvuruyu ‘yakın bir tehlike olmadığı’ gerekçesiyle reddetti

HABER MERKEZİ – AİHM, 212 gündür ‘adil yargılanma’ talebiyle ölüm orucu eyleminde olan avukat Aytaç Ünsal için yapılan tedbir talepli başvuruyu, ‘yakın bir tehlike olmadığı’ gerekçesiyle reddetti. Çağdaş Hukukçular Derneği, “Bu aşamadan sonra Aytaç ile ilgili yaşanabilecek olumsuz bir sonucun sorumluluğu, gereğini yerine getirmeyen tüm yargı makamlarındadır” açıklamasında bulundu.

‘Adil yargılanma’ talebiyle 212 gündür ölüm orucunda olan avukat Aytaç Ünsal için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan tedbir talepli başvuru reddedildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Twitter üzerinden başvurunun reddedildiğine dair açıklama yaptı.

Açıklamada şunlar belirtildi:

Aytaç Ünsal’ın sağlık durumu nedeniyle AİHM’e yapılan tedbir talepli başvuru sonuçlandı. Mahkeme Ebru’nun yaşamını yitirdiğini bilmesine rağmen Aytaç için yapılan başvuruyu reddetti.

Mahkemeye sunulan hastane ve Tabipler Birliği raporları pandeminin yarattığı ek riskleri ve mahpus koğuşunun negatif etkilerini tanımlamasına rağmen mahkeme ilgili belgelere değinmeksizin, Aytaç ile ilgili yakın bir tehlike olmadığı gerekçesi ile red kararı verdi.

Bununla birlikte mahkeme, devletin Aytaç’ın bağımsız hekim talebini göz önünde bulundurması gerektiğinin altını çizdi.

Ebru’nun yaşamını yitirmesinden hemen önce Anayasa Mahkemesi de yakın bir tehlike olmadığını söylemişti. Bu aşamadan sonra Aytaç ile ilgili yaşanabilecek olumsuz bir sonucun sorumluluğu, gereğini yerine getirmeyen tüm yargı makamlarındadır.

Ne olmuştu?

Avukat Ebru Timtik, ölüm orucu eyleminin 238. gününde, 27 Ağustos’ta yaşamını yitirdi.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ölüm orucundaki tutuklu avukatların başvurusunu kabul ederek sağlık durumlarının cezaevinde kalmaya uygun olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’nda muayene olmalarına karar vermişti.

ATK, Timtik ve Ünsal ile ilgili ilk raporunu açıklamış ve her ikisi için de “Hapishanede kalmaları uygun değildir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Timtik ve Ünsal’ın avukatları, 30 Temmuz günü İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’ne raporla birlikte tahliye dilekçelerini sunmuştu.

Ancak mahkeme, aynı gün tahliye talebini reddederek iki avukatın da tutukluluğunun devamına hükmetmişti.

Mahkeme ayrıca, “Hastane koşullarında tıbbi takip ve tedavilerinin ivedi olarak sağlanması hususunda gereğinin ifası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına” karar vermişti.

Hukuk örgütleri, verilen bu kararın ‘zorla müdahaleye zemin hazırlamaya’ yönelik olduğunu vurgulamıştı.

ATK raporuna rağmen tahliye edilmeyen ölüm orucundaki avukatlar Timtik ve Ünsal, kendi istekleri dışında hastaneye kaldırılmıştı.

Ölüm orucundaki avukat Ebru Timtik, eyleminin 238. gününde, 27 Ağustos’ta yaşamını yitirmişti.

Dava süreci

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu ÇHD ve HHB üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

Avukatlardan Ebru Timtik’e “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal’a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

İstinaf Mahkemesi’nce onanan dosya şu an Yargıtay’da.

Ölüm orucundaki her iki avukatın talebi de Yargıtay’ın kararı bozması ve ‘adil bir şekilde yargılanmak.’




Önceki Haber
10 dilde Yannis Ritsos’un 'Barış' şiiri
Sonraki Haber
Pandemi sona ermiş değil, Corona virüsü kolayca yayılıyor