Ana SayfaGüncelAvrupa’dan HDP’ye dönük ‘Kobani’ soruşturmasına tepkiler

Avrupa’dan HDP’ye dönük ‘Kobani’ soruşturmasına tepkiler

HABER MERKEZİ – HDP’nin ‘Kobani eylemleri’ soruşturmasıyla hedef alınmasına tepki gösteren Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, “Bu yapılan, geçmişe yönelik fiili bir olağanüstü haldir” değerlendirmesinde bulundu ve Ayhan Bilgen’in gözaltına alınmasını da ‘halkın iradesine saldırı’ olarak niteledi. Kati Piri gözaltı operasyonu için “Türkiye’yi AB’den daha da uzaklaştırıyor” derken, Die Linke eşbaşkanları ise “Almanya, Türkiye’deki demokratik özgürlükleri çiğnemeye devam eden bu rejimi desteklemeyi bırakmalıdır” açıklaması yaptı. Avrupa’dan gelen tepkileri derledik.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014 yılındaki Kobani eylemleri ile ilgili Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) dönük yürüttüğü soruşturmaya Avrupa’dan tepkiler yükseliyor.

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, “Türk makamları eleştirel sesleri kısarak, olağanüstü hal oluşturmaya kararlı görünüyor” açıklaması yaptı.

Nacho Sánchez Amor

Amor, yazılı açıklamasında “HDP üyelerine yönelik 2014 yılına dayanan olaylara karıştıkları iddiasıyla ilgili bu yeni baskı kampanyasından derin endişelerimi dile getiriyorum” dedi.

Bu yapılan, başarısız darbe girişiminden bile önceki bir döneme giden, geçmişe yönelik fiili bir olağanüstü haldir. Türk makamları, muhalefeti ve herhangi eleştirel sesi daha da bastırmak için bir tür geriye dönük olağanüstü hal oluşturmaya kararlı görünmektedir.

AP Türkiye Raportörü, “Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da benzer şekilde bu olaylara karışmakla suçlanmış ve 6 yıl sonra -AİHM kararına aykırı bir şekilde- hala iddianamenin hazırlanmasını beklemektedir” diye ekledi.

Amor, HDP’li Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’in gözaltına alınmasını da ‘halkın iradesine saldırı’ olarak niteledi:

Gözaltına alınanlar arasında Kars’ın şu anki belediye başkanı Ayhan Bilgen de var. Bilgen merkezi hükümet tarafından henüz görevden alınmamış çok az sayıdaki HDP Belediye Başkanı arasındadır. Bilgen’in yerine kayyum atanırsa bu, son yerel seçimlerde ortaya çıkan halkın demokratik iradesine karşı çok sayıdaki saldırıdan bir diğeri olacaktır.

“Türkiye’yi AB’den daha da uzaklaştırıyor”

Avrupa Parlamentosu Sosyalist ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) Başkan Yardımcısı Kati Piri de HDP’ye dönük operasyonu Türkiye’yi Avrupa Birliği’nden (AB) uzaklaştıran bir adım olarak niteledi:

Avrupa ve uluslararası toplumdan tekrarlanan mesajlara rağmen, Türk yetkililer Kürt yanlısı siyasetçilere yönelik saldırılarını sürdürüyor. Eski milletvekilleri de dahil olmak üzere bu kişilerin gözaltına alınması, Türkiye’yi AB’den daha da uzaklaştıran bir başka geri adımdır. HDP, 6 milyon seçmeni temsil eden Kürt azınlığın demokratik ve barışçıl kolu S&D Grubu’nun iki kardeş partisinden biridir. Hepsi derhal serbest bırakılmalı.

Frank Schwabe

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Frank Schwabe ise sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

İnsanlar IŞİD terör örgütü tarafından saldırı altında olan Kobani’nin savunması için gösteri düzenliyor. 6 yıl sonra gözaltına alınıyorlar. Gerekçe: Türk devleti ve Erdoğan’a karşı protesto gerçekleştirmişler. Akla hayale sığmıyor.

AB Komisyonu Sözcüsü Ana Pisonero da Türkiye’de bu türden gelişmelerle ilk kez karşılaşmadıklarını belirterek, “Avrupa Birliği halihazırda Türkiye’deki anti-terör yasaları ve uygulamalarına ilişkin kaygılarını birçok kez dile getirdi. Benzer endişeler devam ediyor. Son gelişmelere ilişkin olarak da daha resmi ve üst düzey bir tepki konusunda şimdilik biz de beklemedeyiz” dedi.

Dayanışma ve kınama mesajları

Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES), yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Türk hükümetini HDP’yi susturmaya yönelik yeni siyasi girişimden dolayı şiddetle kınıyor. PES, HDP ile dayanışma içinde ve demokratik muhalefete yönelik bu yeni baskı dalgasına karşıdır.”

Almanya Sol Parti (Die Linke) Eşbaşkanları Bernd Riexinger ve Katja Kipping de ‘Kobani’ soruşturmasına tepki göstererek, HDP ile dayanışma mesajı paylaştı:

Hukukun üstünlüğünün tüm ilkeleri askıya alındığı için bu gözaltıları şiddetle kınıyoruz. Bu gözaltılar, Erdoğan’ın otoriter hükümetine karşı çıkan demokratik bir muhalefet partisini ezip susturmayı amaçlamaktadır. Alman Hükümeti’ni derhal harekete geçmeye ve Türkiye’deki tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını talep etmeye çağırıyoruz. Almanya, Türkiye’deki demokratik özgürlükleri çiğnemeye devam eden bu rejimi desteklemeyi bırakmalıdır. HDP ve Türkiye’deki demokratik güçlerle dayanışmamızı ilan ediyoruz! Despot Erdoğan, HDP’yi susturamayacak!

Ne oldu?

Ayhan Bilgen evinden gözaltına alınırken

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da tutuklu bulunduğu 2014 yılındaki 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin soruşturması kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatılmıştı.

Ankara merkezli yedi ilde bu sabah (25 Eylül) saatlerinde düzenlenen ev baskınlarında, dönemin HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin aralarında olduğu 20 siyasetçi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan siyasetçiler şöyle: Ayhan Bilgen, Alp Altınörs, Nazmi Gür, Altan Tan, Ayla Akat, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Bircan Yorulmaz, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Barmaksız, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, İsmail Şengül, Ali Ürküt, Cihan Erdal, Emine Beyza Üstün.

Başsavılık açıklamasında ayrıca, söz konusu tarihte HDP MYK üyesi olan ve halen Halkların Demokratik Partisi milletvekilli yedi isim hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenleneceği bildirildi.

2014 yılında HDP MYK’sinde yer alan ve halen partide milletvekili olan isimler şöyle: Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay, Sezai Temelli ve Pervin Buldan.


HDP’ye dönük ‘Kobani’ operasyonu

Sancar: Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar

‘Kobani’ soruşturmasına ilişkin başsavcılıktan açıklama

HDP’ye dönük operasyona siyasilerden tepkiler

Kılıçdaroğlu’ndan Sancar’a dayanışma mesajı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni Yaşam’ın internet sitesine erişim engeli
Sonraki Haber
Operasyona birçok kentte tepki: 'HDP susturulamaz' bir slogan değildir, susmayacağız