Ana SayfaGüncelAyhan Bilgen’e ikinci ‘Kobani’ gözaltısı: AYM ‘ihlal var’ demişti

Ayhan Bilgen’e ikinci ‘Kobani’ gözaltısı: AYM ‘ihlal var’ demişti

HABER MERKEZİ – 2014 yılındaki Kobani eylemlerine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’in, daha önce yine aynı soruşturmadan dolayı 7 ay cezaevinde kaldığı ve bu nedenle başvuruda bulunduğu Anayasa Mahkemesi’nin ‘ihlal’ kararı verdiği ortaya çıktı.

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2014 yılındaki 6-8 Ekim Kobani eylemleri ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, dönemin HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda siyasetçi gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı bulunurken, çeşitli illerde gözaltına alınanlar Ankara’ya götürülmeye başlandı.

Gözaltına alınan siyasetçiler hakkında 24 saat avukat kısıtlılık kararı getirildi.

Gözaltına alınanlar arasında bulunan HDP’li Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’in, daha önce de aynı soruşturma kapsamında 7 ay cezaevinde tutuklu kaldığı ve Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuruda 20 bin TL tazminat kazandığı ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Bilgen, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kobani eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 1 Şubat 2017 tarihinde “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklanmış ve sonrasında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmıştı.

“Uygulanan tutuklama tedbirinin hukuki olmaması ve soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, tutuklama dolayısıyla milletvekilliği görevinin yerine getirilememesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiği” gerekçesiyle yapılan başvuru, AYM tarafından kabul edilmişti.

Anayasa Mahkemesi, “Tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna” karar vermişti.


HDP’ye dönük ‘Kobani’ operasyonu

Sancar: Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cezaevinde yaşamını yitiren Ali Boçnak polis ablukası altında defnedildi
Sonraki Haber
Panaztepe arkeolojik sit alanına RES yapılmasına onay