Ana SayfaToplumsal CinsiyetAYM’den 6284 sayılı kanunda değişiklik başvurusuna ret

AYM’den 6284 sayılı kanunda değişiklik başvurusuna ret

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, 6284 sayılı kanunun bir maddesi ile eşe ve kardeşe karşı basit yaralama suçları ile ilgili Türk Ceza Kanunu maddelerinin iptali için yapılan başvuruyu reddetti. Oy çokluğu ile alınan kararda, “Kuralların hukuk devleti ilkesini ihlal eden bir yönü bulunmamaktadır” denildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ürgüp Asliye Ceza Mahkemesi, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi ve Antep Bölge Adliye Mahkemesi 17. Ceza Dairesi tarafından “eşe ve kardeşe karşı kasten yaralama suçları için ceza artırımı ve bu suçlarla ilgili kovuşturmanın şikayete bağlı olmaksızın yapılmasını” öngören maddenin iptali için yapılan başvuruyu reddetti.

Mahkemeler tarafından yapılan başvuruda, ayrıca 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un 20. Maddesi’nde yer alan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik şiddet veya şiddet tehlikesi nedeniyle açılan davalara katılabilmesini düzenleyen maddenin iptali istemini de reddetti.

Yapılan itiraz başvurularında, maddeye ilişkin şu iddia yer aldı:

Affetme veya barışma gibi kavramları peşinen yok sayıyor, aile bireyleri arasındaki çatışmayı derinleştiriyor, kişilerin vazgeçme hakkını ortadan kaldırıyor, faili ıslah edebilecek düzenlemeler yerine doğrudan cezalandırmanın toplum huzuru, adalet anlayışı ve ailenin korunması ile bağdaşmıyor, eşe karşı basit yaralama suçunun şikayete tabi olmaması nedeniyle bu suçu işleyenler ile eşe karşı cinsel saldırı suçu işleyenler arasında eşitsizlik yaratılıyor.

İtirazda kanun maddesinin Anayasa’nın 2, 5, 10, 11, 14, 36 ve 41. maddelerine aykırı olduğu da öne sürüldü.

İncelediği başvuruyu karara bağlayan AYM, aile bireylerine basit yaralama suçunun aile içi şiddetin en yaygın görünümü olduğu, aile içi şiddet suçlarında aile bireylerinin baskısı sonucu şikayetin engellenebileceğini anımsattı.

İtiraz konusu kuralların aile içi şiddet vakalarının önlenmesi ve aile içi şiddet suçlularının etkin şekilde cezalandırılması amacıyla yapılan yasal çalışmalar kapsamında getirildiğine dikkat çeken AYM, şu ifadeleri kullandı:

Bu bağlamda ailenin etkin bir şekilde korunması amacıyla adalet ve hakkaniyet ilkelerine aykırı olmayacak şekilde düzenleme getiren kuralların hukuk devleti ilkesini ihlal eden bir yönü bulunmamaktadır.

Oy çokluğuyla alınan karara üç üye itiraz etti.

AYM, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da yer alan, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın gerekli gördüğü hallerde kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik şiddet veya şiddet tehlikesi nedeniyle açılan davalara katılabileceğini düzenleyen maddenin iptali istemini de değerlendirdi.

AYM, kuralın eşe yönelik uygulanan şiddet veya şiddet tehlikesi dolayısıyla açılan ceza davalarına Bakanlığın katılabilmesi sağlanarak, “şiddet gören eşin, dolayısıyla ailenin korunması”nın amaçlandığı tespitinde bulundu.


Mezopotamya Ajansı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'li Remziye Tosun'a 10 yıl ceza
Sonraki Haber
Almanya'da enflasyon yüzde 0 çıktı