Ana SayfaGüncelAYM’den Leyla Güven kararı: Hak ihlali yok

AYM’den Leyla Güven kararı: Hak ihlali yok

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in, “adil yargılanma hakkının”, “örgütlenme özgürlüğünün”, “ifade özgürlüğünün” ve “serbest seçim hakkının” ihlal edilmesine ilişkin yaptığı başvuruya dair “ihlal yok” kararı verdi. Güven’in milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin yaptığı başvurunun incelemesi ise sürüyor.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ, müvekkili adına 2019 yılında “adil yargılanma hakkının”, “örgütlenme özgürlüğünün”, “ifade özgürlüğünün” ve “serbest seçim hakkının” ihlal edilmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunmuştu.

Başvuru, KCK Ana Davası’nda yargılanan Kürt siyasetçilere verilen cezaların Yargıtay tarafından onanmasının akabinde yapılmıştı. O süreçte Güven, HDP milletvekiliydi.

Başvuruyu karara bağlayan AYM, “Başvuruya konu yargılama bir bütün olarak incelendiğinde bu hak yönünden bir ihlalin olmadığının açık olduğu anlaşılmıştır” hükmünde bulundu.

JinNews’te yer alan habere göre AYM’nin kararında, şu ifadelere yer verildi:

Başvuruya konu yargılama bir bütün olarak incelendiğinde bu hak yönünden bir ihlalin olmadığının açık olduğu anlaşılmıştır. Adil Yargılanma Hakkı Kapsamında Tanık Dinletme Ve Sorgulama Hakkının, Adil Yargılanma Hakkı Kapsamında Bağımsız Ve Tarafsız Mahkemede Yargılanma Hakkının Ve Adil Yargılanma Hakkı Kapsamında Hakkaniyete Uygun Yargılanma Hakkının İhlal Edildiğine İlişkin İddialar 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 47’inci maddesinin (3), 48’inci maddesinin 1 ve 2 numaralı fıkraları uyarınca bireysel başvuruda, kamu gücünün neden olduğu iddia edilen ihlale dair olaylarda bireysel başvuru kapsamındaki hakların ne şekilde ihlal edildiği ve buna ilişkin gerekçeler ve deliller açıklanmalıdır.

Başvuruda ihlal iddiasına ilişkin delilleri sunma ve temel hak ve özgürlüğün ihlal edildiğine ilişkin açıklamalarda bulunma yönündeki yükümlülüğün yerine getirilmediği, dolayısıyla iddiaların temellendirilemediği sonucuna ulaşılmıştır.

Örgütlenme Özgürlüğünün, İfade Özgürlüğünün Ve Serbest Seçim Hakkının İhlal Edildiğine İlişkin İddialar Başvuru, Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru inceleme yetkisine girdiği ölçüde ve sunulan belgeler çerçevesinde değerlendirildiğinde; Anayasa’da öngörülen temel hak ve özgürlüklere yönelik bir müdahalenin olmadığı veya müdahalenin ihlal teşkil etmediği sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan gerekçelerle, diğer kabul edilebilirlik şartları incelenmeksizin, adil yargılanma hakkı kapsamında tercüman yardımından yararlanma hakkının, adil yargılanma hakkı kapsamında tanık dinletme ve sorgulama hakkının, adil yargılanma hakkı kapsamında bağımsız ve tarafsız mahkemede yargılanma hakkının, adil yargılanma hakkı kapsamında hakkaniyete uygun yargılanma hakkının, örgütlenme özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün ve serbest seçim hakkının ihlal edildiği iddialarının açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle ‘kabul edilemez olduğuna’ kesin olarak karar verildi.

Leyla Güven’in, milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından söz konusu uygulamanın Anayasa’ya aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru ise henüz karara bağlanmadı.

AYM’nin verdiği kararı Mezopotamya Ajansı’na değerlendiren Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ, “Seçilmiş Kürt olmak, seçilme hakkının tanındığı anlamına gelmiyor. Tam tersine artık bu ülkede seçilmişler, kimliklerine ve siyaset yaptıkları partiye göre muamele görüyor. Bunu sokakta bir emniyet mensubunun belediye başkanlarına ya da milletvekillerine yönelik tehdit söylemlerinden de basın açıklamaları esnasındaki fiziki müdahalelerinden de yüksek yargı kararlarından da çıkartmak mümkün” diye konuştu.

Güven’in vekilliği düşürülmüştü

2018 genel seçimlerinde HDP’den Hakkari milletvekili seçilen Leyla Güven’in, KCK Ana Davası kapsamında ‘örgüt üyeliği’ gerekçesiyle verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasının onanmasıyla birlikte 4 Haziran 2020 tarihinde milletvekilliği düşürülmüştü.

Milletvekilliği düşürülen Güven akabinde tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

5 Haziran’da tutuklanan DTK Eşbaşkanı Güven, avukatlarının yaptığı başvuru üzerine 9 Haziran’da tahliye edilmişti.

Berberoğlu hakkında karar: AYM ‘hak ihlali’ dedi

Öte yandan geçtiğimiz günlerde, MİT TIR’ları Davası’nda verilen 5 yıl 10 ay hapis cezası nedeniyle milletvekilliği düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu’nun AYM’ye yaptığı başvuru da karara bağlanmıştı.

AYM, Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Burcu Özkaya Günaydın’a hapis cezası
Sonraki Haber
Berkin Elvan Davası: Kasıtlı olarak vuruldu