Ana SayfaGüncelAytaç Ünsal için kritik süreç: Yargıtay’a 10’uncu kez dilekçe verildi

Aytaç Ünsal için kritik süreç: Yargıtay’a 10’uncu kez dilekçe verildi

HABER MERKEZİ – Adil yargılanma talebiyle 213 gündür ölüm orucunda olan tutuklu avukat Aytaç Ünsal için Yargıtay’a 10’uncu kez dilekçe verildi. Açıklama yapan meslektaşları, “Ebru’yu kaybettik. Aytaç’ı yaşatmalıyız” dedi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Adalet için Mücadele, Demokrasi için Hukukçular, Hukukçu Dayanışması ve Toplumsal Hukuk’un çağrısı ile bir araya gelen avukatlar, 213 gündür ölüm orucunda olan meslektaşları Aytaç Ünsal’ın tahliye edilmesi için 10’uncu kez Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne dilekçe verdi.

Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Yargıtay Ön Büro binası önüne bir araya gelen avukatlar, tahliye talepli dilekçeleri üçerli gruplar halinde ceza dairesine teslim etti.

Hukuk örgütleri tarafından tüm avukatlara, “Son çağrımızda ‘Ebru artık konuşamıyor. Artık son aşamadayız’ demiştik. Ebru’yu kaybettik. Aytaç’ı yaşatmalıyız. Yargıtay 16. Ceza Dairesi bu hafta muhtemelen tahliye ve esasa ilişkin karar verecek” çağrısı yaptı.

Yargıtay’a verilen dilekçede, “Aytaç Ünsal’ın İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nce ve Türk Tabipleri Birliği’nce (TTB) düzenlenen raporlara istinaden tahliyesi talebimizdir. Müvekkil meslektaşımız Ebru Timtik sağlık durumunun ciddiyetini anlattığımız onlarca dilekçeye rağmen tahliye edilmemiş ve ölüm orucunun 238. gününde hayatını kaybetmiştir” hatırlatmasında bulunuldu.

Adli Tıp Kurumu (ATK) raporuna rağmen tahliyenin gerçekleşmediği belirtilen dilekçede, “Söz konusu raporlar gereğince müvekkil Aytaç Ünsal’ın cezaevi şartlarından daha kötü olan hastanede kalmasının sağlığı için uygun olmadığı tespitinin değerlendirmesi ile müvekkilin içinde bulunduğu hayati risk sebebi ile ivedilikle tahliyesine karar verilmesi” talebinde bulunuldu.

Ne olmuştu?

Ebru Timtik ölüm orucunun 238’inci gününde yaşamını yitirmişti. (Fotoğraf: Fatoş Erdoğan)

Avukat Ebru Timtik, ölüm orucu eyleminin 238. gününde, 27 Ağustos’ta yaşamını yitirdi.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ölüm orucundaki tutuklu avukatların başvurusunu kabul ederek sağlık durumlarının cezaevinde kalmaya uygun olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’nda muayene olmalarına karar vermişti.

ATK, Timtik ve Ünsal ile ilgili ilk raporunu açıklamış ve her ikisi için de “Hapishanede kalmaları uygun değildir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Timtik ve Ünsal’ın avukatları, 30 Temmuz günü İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’ne raporla birlikte tahliye dilekçelerini sunmuştu.

Ancak mahkeme, aynı gün tahliye talebini reddederek iki avukatın da tutukluluğunun devamına hükmetmişti.

Mahkeme ayrıca, “Hastane koşullarında tıbbi takip ve tedavilerinin ivedi olarak sağlanması hususunda gereğinin ifası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına” karar vermişti.

Hukuk örgütleri, verilen bu kararın ‘zorla müdahaleye zemin hazırlamaya’ yönelik olduğunu vurgulamıştı.

ATK raporuna rağmen tahliye edilmeyen ölüm orucundaki avukatlar Timtik ve Ünsal, kendi istekleri dışında hastaneye kaldırılmıştı.

Ölüm orucundaki avukat Ebru Timtik, eyleminin 238. gününde, 27 Ağustos’ta yaşamını yitirmişti.

Dava süreci

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu ÇHD ve HHB üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

Avukatlardan Ebru Timtik’e “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal’a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

İstinaf Mahkemesi’nce onanan dosya şu an Yargıtay’da.

Ölüm orucundaki her iki avukatın talebi de Yargıtay’ın kararı bozması ve ‘adil bir şekilde yargılanmak.’




Önceki Haber
KHK'liler İstanbul'dan Ankara'ya yürüyüş başlattı
Sonraki Haber
Yüksekdağ'dan Avrupa Parlamentosu'na mektup