Ana SayfaDünyaAzerbaycan-Ermenistan sınırında çatışmalar sürüyor, can kayıpları artıyor

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışmalar sürüyor, can kayıpları artıyor

HABER MERKEZİ – Ermenistan ile Azerbaycan arasında dün başlayan çatışmalar sürüyor. Yetkililer aralarında sivillerin de olduğu onlarca kişinin öldüğünü açıkladı.

Ermenistan-Azerbaycan sınırında bulunan Karabağ bölgesinde dün (27 Eylül) başlayan çatışmalar ikinci gününde sürüyor.

İki ülke de saldırıyı başlatan taraf konusunda karşılıklı suçlamalarda bulunmuştu. Ermenistan çatışmaların ilk gününde seferberlik, Azerbaycan ise ikinci gününde kısmi seferberlik ilan etti.

Hem Ermenistan hem de Azerbaycan karşılıklı saldırılar sonucunda sivillerin öldüğünü bildirdi.

Ermenistan, Azerbaycan’a ait iki helikopter, üç insansız hava aracı ve üç tankı imha ettiğini açıklamıştı

Karabağ Savunma Bakanlığı, bu sabah 15 yeni kaybı isimleriyle açıkladı. Böylece, Ermenistan tarafından açıklanan resmi kayıp sayısı 31’e yükseldi.

Karabağ Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan sivil kayıplar olduğunu da söyledi.

Azerbaycan Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada ise Ermenistan ordusunun saldırısında Kaşaltı köyündeki bir eve top mermisi isabet etmesi sonucu aynı aileden beş kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Azerbaycan, askeri kayıplarla ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmış değil.

Ancak Azerbaycan Hazar Araştırma Enstitüsü’nün açıklamasına göre Azerbaycan’ın 11 kaybı var. Enstitü bu sayıyı sosyal medya paylaşımlarına dayandırıyor.

Azerbaycan ordusu ayrıca, Talış köyü etrafındaki bazı stratejik tepelerin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

‘Suriyeli savaşçı’ iddiası

Öte yandan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dün Azerbaycan topraklarına saldıran Ermenistan’ı bir kez daha kınıyorum. Türkiye, tüm imkanları ve tüm kalbiyle dost ve kardeş Azerbaycan’ın yanında olmayı sürdürecektir. Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarını derhal terk etmesiyle bölge yeniden barışa ve huzura kavuşacaktır. Bölgede Dağlık Karabağ’ın işgaliyle başlayan krize artık bir son verilmelidir” açıklaması yaptı.

Uluslararası haber ajansları, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın uluslararası topluma, Türkiye’nin Karabağ’a müdahil olmasını engellemeleri çağrısı yaptığını bildirdi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise, Karabağ’da Azerbaycan’ın tarafında Suriyeli savaşçıların savaştığına yönelik iddiaları araştırdıklarını açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev ise iddiaları “saçmalık” olarak nitelendirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), “Türkiye destekli Suriyeli 300 savaşçının Azerbaycan’a taşındığını ve bu iddianın güvenilir kaynaklara dayandığını” öne sürmüştü.

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), ABD, Rusya, Fransa ve Almanya ise her iki ülkeye de çatışmaları durdurma çağrısı yapıyor.


Karınca, Agos, BBC Türkçe



Önceki Haber
Müzeyyen Boylu cinayeti: Sanık Mesut Issı'ya ağırlaştırılmış müebbet
Sonraki Haber
Cargill işçilerinin direnişi 900. güne yaklaşıyor