Ana SayfaDünyaAzerbaycan-Ermenistan sınırında yeni çatışmalar

Azerbaycan-Ermenistan sınırında yeni çatışmalar

HABER MERKEZİ – Ermenistan ile Azerbaycan arasında, sınır hattında yeni çatışmalar çıktı. Her iki ülke de saldırıyı karşı tarafın başlattığını savunuyor ve bombardımanda sivillerin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Bu arada Ermenistan’da seferberlik, Azerbaycan’da ise ‘savaş hali’ ilan edildi. AB ve Rusya’dan taraflara çatışmaları durdurma çağrısı gelirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Türk Milleti tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır” açıklaması yaptı.

Ermenistan-Azerbaycan sınırında geçtiğimiz Temmuz ayında yaşanan çatışmalar, bugün Karabağ bölgesinde yeniden alevlendi.

Hem Azerbaycan hem de Ermenistan’dan yapılan açıklamalarda saldırıyı başlatan taraf konusunda karşılıklı suçlamalara yer verildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun saat 06.00 sıralarında Azerbaycan ordusunun mevzilerine ateş açtığı öne sürüldü.

Açıklamada, köylere yönelik bombardımanda sivillerden ölü ve yaralılar olduğu, altyapının zarar gördüğü belirtildi.

Bir helikopterin düştüğünü ve içindekilerin kurtulduğunu belirten Azerbaycan, Ermenistan’a ait 12 hava savunma sisteminin de imha edildiğini iddia etti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise yaptığı açıklamada Azerbaycan’ın Karabağ’a yönelik bir saldırı başlattığını savundu.

Paşinyan’ın açıklamasına göre Azerbaycan Karabağ’ın başkenti Stepanakert’i (Hankendi) ve birçok sivil yerleşim yerini hedef aldı. Paşinyan, Azerbaycan’a ait üç tank, iki helikopter, üç İHA’yı vurduklarını da söyledi.

Ermenistan ve Karabağ resmi makamlarından yapılan açıklamaya göre, çatışmalarda bir kadın ve bir çocuk öldü, iki kişi yaralandı.

Ermenistan’da seferberlik, Azerbaycan’da ‘savaş hali’ ilanı

Ermenistan hükümetinin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ülkede sıkıyönetim ve seferberlik ilan edildiği duyuruldu.

Başbakan Paşinyan, “Değerli vatandaşlar, şu anda Ermenistan hükümetinin kararıyla sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan edildi. Seferberlik kapsamındaki herkesi askerlik şubelerine başvurmaya çağırıyorum” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise “Bugün bölgedeki tehlikenin kaynağı Ermenistan’dır” açıklamasında bulundu. Aliyev, Azerbaycan’ın Ermenistan tarafından “kışkırtıldığını” da sözlerine ekledi.

Azerbaycan parlamentosu, Ermenistan ordusu ile girilen çatışmadan etkilenen şehir ve bölgelerde ‘savaş hali’ ilan etti. Söz konusu durumun 24 saatlik olduğu duyuruldu.

AB ve Rusya’dan ateşkes çağrısı

Rusya ise iki tarafa da çatışmaları durdurma çağrısı yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Mevcut bilgilere göre Karabağ çatışma bölgesindeki durum, ciddi şekilde kötüleşti. Her iki taraf da, cephe hattı boyunca yoğun ateş açmış durumda. Kayıplar olduğuna dair bilgiler geliyor” denildi.

Bakanlık, Azerbaycan ve Ermenistan’ı ateşe derhal son vermeye ve durumun istikrara kavuşturulması için müzakerelere başlamaya davet etti.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Tırmanışın önüne geçebilmek için askeri harekat acilen son bulmalı. Müzakerelere hemen, koşulsuz geri dönmek tek yol” dedi.

Ankara’dan tepki

Twitter hesabından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Azerbaycan’a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir. Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır” dedi.

Erdoğan, “Ermeni halkını, kendilerini felakete sürükleyen yönetimlerine ve onları bir kukla gibi kullananlara karşı geleceklerine sahip çıkmaya davet ederken, tüm dünyaya işgale ve zulme karşı verdikleri mücadelede Azerbaycan’ın yanında yer alma çağrısı yapıyoruz” diye de ekledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise “Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Türkiye bu saldırılar karşısında Azerbaycan’ın yanındadır” açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da “Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin bu ‪sabah ateşkesi ihlal ederek cephe hattında Azerbaycan ordusu ile Terter rayonuna bağlı Kapanlı, Ağdam rayonuna bağlı Çıraklı ve Ortakerbent, Fuzuli rayonuna bağlı Alhamlı ve Şükürbeyli ve Cebrail rayonuna bağlı Çocukmercanlı köylerini ağır silahlarla yoğun şekilde ateşe tuttuğunu öğrendik” dedi ve ekledi:

Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu süreçte, tek yürek olarak Türkiye’nin Azerbaycan’a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız.

Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Kafkasya’da barış ve istikrarın en büyük engeli Ermenistan’ın saldırgan tutumudur” diye belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise “Türkiye Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaşa değil, barışa taraf olmalı” dedi. Partinin Ermeni vekili Garo Paylan ise yaptığı açıklamada Ermenistan-Azerbeycan sınır hattındaki çatışmaya ilişkin ateşkes çağrısında bulundu:




Önceki Haber
Nuri Bilge Ceylan'ın yeni filmi: 'Kuru Otlar Üstüne'
Sonraki Haber
HDP’ye dönük operasyona kadınların yükselen tepkisi ve sebepleri – Zuhal Atlan