Ana SayfaYazarlarEmre Caka Belirsizlikler ligi başlıyor

 Belirsizlikler ligi başlıyor


Emre Caka


Türkiye Süper Ligi bu akşam saat 20.00’da oynanacak Rizespor-Fenerbahçe karşılaşması ile start alacak. Pandemi koşullarından sonra birçok tartışmaya neden olan ligin henüz ismi bile belirlenmemiş durumda.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in “Ligimizi sağlıkçılara ithaf etmek istiyoruz, bunu da en yakın sürede açıklayacağız” dediği gün, ligin başlamasına sadece üç gün kalmıştı ve bugün lig başlıyor. Hala atfedilmiş bir isim yok ortada. Elbette belirsizlikler bunlarla kalmıyor.

Yine Nihat Özdemir’in açıklamaları sonrasında tribün kapasitelerinin yüzde 30 dolabileceği tartışmaları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dahil olmasıyla noktalanmış, sezonun ilk yarısının taraftarsız oynanması kabul edilmişti. Elbette taraftarsız olması toplum sağlığı nezdinde doğru karar, ancak bunun karar mekanizmasının ‘özerk’ bir yönetim olan TFF tarafından verilemiyor oluşu, tüm yönetim kurulunun basiretsizliğini de gözler önüne seriyor. Bu tartışmaların daha çok su götüreceği aşikar. Bu tartışmaların gölgesinde üç büyüklerin ligin başlangıcına, takımların transferlerine ve olası senaryolara göz atmaya çalışalım.

Fenerbahçe: İkinci yeniler 

Geçtiğimiz sezona hızlı bir başlangıç yaparak taraftarlarını heyecanlandıran sarı lacivertliler, sonraki haftalarda hiç de beklenmeyen bir düşüş yaşadı. Takımın başına taraftarın sevdiği isimlerden biri olan Ersun Yanal ile başlayan Kanarya, alınan kötü sonuçlar doğrultusunda dümeni Tahir Karapınar’a devretti.

Tecrübeli orta saha Emre Belözoğlu’nun sportif direktörlüğe getirilmesiyle transfer çalışmalarına başlayan Fenerbahçe, ‘İkinci yeni’ akımına dahil oldu. Eski futbolcusu genç teknik patron Erol Bulut’u takımın başına getirdikten sonra, yıllarca takımın kaptanlığını yapan Gökhan Gönül ve Caner Erkin’i kadroya geri dahil ettiler. Bu iki oyuncuya da bonservis ücreti ödenmemesi transfer başarısı olarak görülse de takımdan ayrılış biçimleri gibi geri dönüşleri de epeyce tartışıldı. Bir kesim taraftar ikiliyi takım formasıyla görmek istemediğini dahi dile getirdi.

Beşiktaş’tan iki önemli ismi kadrosuna katan Fenerbahçe, Trabzonspor’dan da Filip Novak ve maestro orta saha Jose Sosa’yı da kadrosuna dahil ederek yalnızca kendi kadrosunu güçlendirmedi, iki rakibinin de çok ciddi kuvvet kaybetmesine neden oldu.

Stoper hattına Uruguaylı Lemos, kanatlara Thiam, Sinan Gümüş ve Enner Valencia’yı orta sahaya ise Mert Hakan Yandaş’ı dahil eden yönetim, Isla, Hasan Ali Kaldırım, Alper Potuk, Mehmet Ekici, Falette ile de yollarını ayırdı.

Hem yaş ortalamasından hem de yüksek maaş bütçesinden arınmayı başardılar. Ayrıca yapılan transferlere bonservis ödenmemiş olması ve Muriqi’yi 20 milyon euro gibi bonservis bedeli ile İtalyan ekip Lazio’ya satması kesinleşerek, ekonomik sıkışıklığa bir nebze nefes aldırdı.

Geçtiğimiz yılların aksine hazırlık kampına transferlerini tamamlayıp tam kadro çalışma gerçekleştiren Fenerbahçe’de hazırlık maçlarında en çok dikkat çeken isim Thiam oldu. Hem Ali Koç’un ‘Son şansı’ olarak görülüyor oluşu hem de kurulan takım itibari ile Fenerbahçe bu sezon ligin birinci favorisi olacaktır.

Galatasaray: Sessiz Aslan

Pandemi olmasa Galatasaray şampiyon olurdu…” Geçtiğimiz sezonun bitimiyle en çok merak edilen soruların başında bu geliyor. Liglere ara verilmeden önce harika bir grafik yakalayan sarı kırmızılar, pandemi sonrasında yerle yeksan oldu. Elbette pandemi olmasa ne olurdu sorusuna hiç bir zaman cevap bulamayacağız o yüzden biz bu yıla bakalım tekrardan.

Fatih Terim önderliğinde hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, ‘Kendi çocuğumuz’ dediği Arda Turan’ı kadrosuna dahil etmesiyle, transfer harekatına başlamış oldu. Sezon ortasında prensipte anlaştığı Emre Kılınç ve Oğulcan Çağlayan ile sözleşme imzalayan sarı kırmızılar, Muslera’nın yaşadığı sakatlık sonrası kaleyi garantilemek adına Kasımpaşa’nın tecrübeli kalecisi Fatih Öztürk’ü kadrosuna dahil etti. Ezeli rakibi Fenerbahçe’den Mert Hakan Yandaş çalımı ise orta sahasını Stoke City’den Etebo ile güçlendirdi.

Geçtiğimiz yılların aksine yaşanan ekonomik krizlerden dolayı daha sessiz bir transfer dönemi atlatan Galatasaray için son yıllarda devre arası kritik bir dönem. Taraftarın kafasında, “Devre arasında iki noktaya transfer ile şampiyonluğa oynarız” algısı tamamen oturmuş durumda. Keza geçtiğimiz yıl da bu durum gerçekleşmişti. Geçen sezon Mbaye Diagne, Ryan Babel, Emre Taşdemir ve Valentine Ozornwafor gibi futbolcularını kiralık olarak gönderen Galatasaray, bu sezon kiralık giden oyuncuların tamamını kadroya geri aldı.

Nagotomo ve Mariano ile yollar ayrılırken, Seri ve Lemina da kiralık sözleşmelerinin bitişiyle takımlarına döndü. Galatasaray’ın yıllarca kaptanlığını yapan Selçuk İnan ise emekli olarak Terim’in antrenör ekibine dahil oldu. Galatasaray için sessiz sedasız başlayacak lig, aslında son yıllarda olduğu gibi bir anda devre arasında tekrardan ligin tepesine oturabilecek bir potansiyelde.

Beşiktaş: Temel çatlak

Takımın ve Türkiye futbolunun efsane isimlerinden Sergen Yalçın ile yoluna devam eden siyah beyazlılar, yaprak dökümü yaşadı. Takımın önemli isimlerinden Caner Erkin ve Gökhan Gönül’ü ezeli rakibine kaptırdı. Ligin en iyi santraforlarından Burak Yılmaz ve kiralık stoper oyuncu Rebocho’yu da kalmaya ikna edemeyince omurga dağıldı. Sergen Yalçın ise arkasından en çok üzüldüğü ve yeri zor dolar dediği isim orta saha Mohamed Elneny oldu. Liverpool’dan kiralanan Alman kaleci Loris Karius geçen sezon bitmeden takımına geri gönderilmişti. Teknik Direktör Yalçın, basın toplantısında genç kaleciler Utku ve Ersin ile devam edileceğini belirtti. Ancak eksikler bunlarla da kalmıyor Kartal’da.

Sağ bekte yalnızca Douglas’ın olması, Burak Yılmaz’ın gidişi ile forvetsiz kalması, orta sahayı domine edecek bir ismin olmaması genç antrenörün elini bir hayli sıkıştırıyor. Sezon ortasında takımın başına getirilen Sergen hocayı muazzam denecek şekilde karşılayan siyah beyazlılar, oynanan Şampiyonlar Ligi ön eleme karşılaşmasının hemen ardından hocayı eleştirmeye başladı. ‘Necip şurada oynar mı, Lens’in bu takımda ne işi var’ söylemleri arttıkça Sergen hocanın üzerindeki baskı da artıyor. Son basın toplantısında alt yapı tartışmalarında dahi yönetim ile farklı düşündüğünü açık açık beyan eden Yalçın, taraftarsız, transfersiz ve en önemlisi de bu kadar borç ile takımı yönetebilecek mi hep birlikte göreceğiz. Ama şimdiden bir tahmin yürütmek gerekirse, zemin kaygan, duvarlar titriyor. Sergen hoca ligin yarısını görürse büyük başarı olacaktır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
IŞİD talan etmişti: 159 yıllık Rakka Müzesi yeniden açıldı
Sonraki Haber
ABD’den Türkiye’ye Doğu Akdeniz mesajı: Askerlerinizi çekin