Ana SayfaGüncelBerkin Elvan Davası: Kasıtlı olarak vuruldu

Berkin Elvan Davası: Kasıtlı olarak vuruldu

HABER MERKEZİ – Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davanın 17. duruşması öncesi konuşan Sami Elvan, Berkin’in açık bir şekilde katledildiğini belirterek, “Burada asıl katiller yargılanmalıydı” dedi. Avukat Can Atalay’ın Berkin’in kasıtlı olarak vurulduğunu söylediği duruşma, 9 Aralık’a ertelendi.

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi direnişi sırasında, 16 Haziran 2013’te polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın 17’nci duruşması Çağlayan’daki İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşma öncesi Gezi Dayanışması’nın çağrısıyla adliye önünde açıklama yapıldı.

Açıklamaya Elvan’ın ailesi, avukatları, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldı.

Burada konuşan Taksim Dayanışması’ndan Akif Burak Atlar, “Bugüne kadar davanın her aşamasında çelişkili beyanlarla, karşılığı olmayan ifadelerle, karartılan delillerle, tarafsızlığı şüpheli raporlarla dolu duruşmalar birbirini izledi. Tutuklama taleplerimiz reddedildi, adalet talebimiz engellendi” dedi.

Davanın esas hakkında beyan aşamasına geldiğimiz 17. duruşma öncesinde de tıpkı ilk duruşmada olduğu gibi Berkin için adalet istiyoruz. Katillerin, faillerin korunduğu, gerçeklerin karartılmaya çalışıldığı her davada olduğu gibi, akıl dışı ithamlarla karalanmaya, lekelenmeye çalışılan ancak haklılığı ikinci kez ispat edilen Gezi Direnişi’nin ilk günündeki gibi adalet istiyoruz.

Atlar, “Biz Taksim Dayanışması ve Elvan Ailesi olarak, ölüme karşı yaşamı savunmaya inatla ve ısrarla devam edeceğiz. Umuduna, Berkin’in kısacık ömründen bizlere yansıttığı kalacak. Çocuklar bir daha öldürülmesin diye, katillerinin yargılanması için ısrarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Elvan’ın babası Sami Elvan, Berkin’in sabahın erken saatlerinde açık bir şekilde katledildiğini belirterek, acılarının hala taze olduğunu söyledi.

Elvan, “Benim çocuğumu 5 Haziran’da ifadeye çağırarak, onu deşifre ettiler. Bundan 15 gün sonra bilinçli öldürdüler. Burada asıl katiller yargılanmalıydı. Umarım adilane bir şekilde karar verilir” dedi.

‘Adaleti sağlamış olsaydınız çocuklar ölmeyecekti’

Açıklamanın ardından duruşma salonuna geçildi. Duruşma, salona aile, avukat ve sınırlı sayıda gazetecinin alınmasının ardından başladı.

Duruşmada söz alan Sami Elvan, “Bir emniyet müdürünün mailleri çıktı ‘Berkin Elvan’ın illegal fotoğraflarını basına verdik’ diye. Şimdi tutuklu o emniyet müdürü. Ülkenin başbakanı, ’emri ben verdim’ dedi. Benim eşim de ‘madem emri sen verdin çocuğumun katili sensin’ dedi. Eşimi meydanlarda yuhalattı” dedi.

Ardından konuşan Gülsüm Elvan, sözlerine ölüm orucunda yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik’i anarak başladı.

Elvan, “Siz öldürün diye doğurmadım ben çocuğumu. Sofraya otururken hâlâ Berkin’i çağırıyorum. Benim çocuğum 14 kilo haliyle sizi yargıladı. Mahkemenize, her şeye isyan ediyorum” diye konuştu.

‘Berkin kasıtlı olarak vuruldu’

Ardından konuşan avukat Can Atalay da Berkin’in kasıtlı olarak vurulduğunu söyledi.

Gaz tüfeği kullanan polislerin pusu kurduğu, keşif yaptığı görülüyor. Atış yapan polis bu toplantı ve gösteri yürüyüşüne usulüyle müdahale etmemeye karar veriyor. 80 metre kala atış yaparak kasten vuruyor Berkin’i. Kasıt olduğu açık. Bilirkişi raporları da atış yapan polisin Fatih Dalgalı olduğunu ortaya koyuyor.

Keşif sırasında jandarma ve polis arasındaki kavga nedeniyle jandarma dosyadan çekildi. Bu yüzden keşif raporu yok. Buna rağmen görüntülerle hedef gözeterek atış yapıldığı ortada. Atışın yapıldığı anda o sokakta bir toplantı ve gösteri yürüyüşü yok ama olsa bile Yargıtay içtihatlarına göre polisin önce uyarıda bulunması gerekirdi.

Atalay, “Sorumluluğu bulunan tüm sıralı amirlerle ilgili suç duyurusunda bulunulmasını istiyoruz. Yetmez, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkında da suç duyurusunda bulunulmalıdır. Yetmez, ‘Emri ben verdim’ diyen dönemin Başbakanı Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunulmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘MOBESE olmasına rağmen kamera yok yazıldı’

Avukat Çiğdem Akbulut da “Emniyet, görevli polis listesini göndermeyerek kasıtlı olarak dosyayı sürüncemede bıraktı. Olayın yaşandığı sokakta MOBESE kamerası olmasına rağmen kamera olmadığını bile yazdılar” dedi.

Soruşturma savcısı keşif talep ettiğinde Sulh Ceza Hakimliği talebi ‘şu aşamada gerekli olmadığı ve bu talebin görevi kötüye kullanma suçunu oluşturacağı’ gibi akıllara zarar gerekçelerle reddetti. Şüpheliler vekili meslektaşlar soruşturma aşamasında dosyadaki işlemleri takip edebilirken bizim için gizlilik kararı getirildi.

Elvan’ın katilinin cezalandırılmaması durumunda çocukların öldürülmeye devam edileceğini dile getiren Akbulut, sözlerine ölüm orucunda yaşamını yitiren Ebru Timtik’i anarak devam etti.

Bu duruşmayı Berkin’in tutuklu avukatlarından ve Ebru Timtik’ten bahsetmeden bitiremem. Ona yöneltilen suçlamalardan biri sanık duruşmaya getirilsin diye açlık grevi yapmasıydı. O açlık grevi eyleminin sonrasında dosyada hareketlilik başladı. Resimler, isimler önümüze geldi. Bir avukat adaleti 14 yaşındaki müvekkili için açlığıyla istemek zorunda kaldı. Ebru Timtik, Berkin Elvan’ın avukatıydı. Bütün halk çocukları için adalet sağlansın diye ölüm orucu tutarken öldü.

Duruşma Aralık’a ertelendi

Ardından dinlenilen sanık polis Fatih Dalgalı, “Baştan beri karşı tarafın avukatlarının söyledikleri standarttır. Konuştukları varsayım ve hayalidir. Keşif esnasında polis ve jandarmanın kavga ettiğini söylüyorlar. Bunu da ispat edemiyorlar. Kimsenin yaralanmasıyla bir ilgim yok” iddiasında bulundu.

Sanık polisin avukatları da Elvan ailesinin avukatlarının beyanlarına itiraz ettiklerini söyledi. Eski dilekçelerini tekrar ettiler.

Ardından duruşmaya ara verildi. Aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyayı esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için savcılığa göndererek, duruşmayı 9 Aralık’a erteledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AYM'den Leyla Güven kararı: Hak ihlali yok
Sonraki Haber
Van Cezaevi'nde şüpheli ölüm: Yakınları intihara inanmıyor