Ana SayfaDünyaBeyaz Saray’da üç ülke arasında normalleşme anlaşmaları

Beyaz Saray’da üç ülke arasında normalleşme anlaşmaları

HABER MERKEZİ – İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasında varılan “ilişkilerin normalleştirilmesine” yönelik anlaşmalar, Beyaz Saray’da imzalandı.Törende konuşan Trump, İsrail’le anlaşmalara 5-6 ülkenin daha katılacağını öngördüğünü söyledi.

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasında varılan “ilişkilerin normalleştirilmesi”ne yönelik anlaşmalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın ev sahipliğinde Beyaz Saray’da düzenlenen törenle imzalandı.

Törene Trump’ın yanı sıra, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani katıldı.

İsrail ve BAE ile İsrail ve Bahreyn arasında normalleşme anlaşmaları imzalanırken, üç ülke “Abraham Accords (İbrahim Anlaşması)” adı verilen metne de ortak imza attı.

İmza töreninde konuşan Trump, İsrail’le anlaşmalara 5-6 ülkenin daha katılacağını öngördüğünü belirterek, “Yıllar süren bölünme ve çatışmadan sonra, yeni Orta Doğu’nun şafağındayız” dedi.

Trump, başka ülkelerin de İsrail ile barış anlaşmaları imzalayacağını belirterek, “İsrail, BAE ve Bahreyn karşılıklı büyükelçiler atayacaklar, turizmden ticarete, sağlıktan güvenliğe kadar geniş yelpazedeki sektörler de güçlü iş birlikleri ve ortaklıklar kurmaya başlayacaklar” diye konuştu.

Söz konusu üç ülkenin dost olduğunu belirten Trump, “İbrahim Anlaşması, tüm dünyadaki Müslümanlara İsrail’deki kutsal mekanları ziyaret etme ve Mescid-i Aksa’da barış içinde ibadet etmenin de kapılarını açtı” dedi.

Netanyahu: Tarihi dönüm noktası

Trump’ın ardından kürsüye gelen İsrail Başbakanı Netanyahu, üç ülke arasındaki normalleşme anlaşmasını “tarihi bir dönüm noktası” sözleriyle tanımladı.

Bu anlaşmanın diğer Arap ülkelerine de yayılacağını ve nihayetinde Arap-İsrail çatışmasını kalıcı olarak bitireceğini savunan Netanyahu, “Güç güvenlik ve müttefikler getirir. Ve Sayın Başkan sizin de her zaman dediğiniz gibi nihayetinde güç barış getirir” dedi.

“Kalıcı bir barışın temeli olabilir”

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ise anlaşmanın Orta Doğu’ya barış getireceğini savundu.

Barıştan başka her yolun yıkım ve fakirlik olacağını belirten Al Nahyan, “Bu anlaşma Filistin halkının yanında durmaya devam etmemizi sağlayacak, istikrarlı ve huzurlu bir bölgede bağımsız bir devlet kurma umutlarını gerçekleştirmelerini sağlayacaktır” dedi.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zayani da anlaşmanın Orta Doğu için bir umut olduğunu ifade ederek “İsrail-Filistin çatışmasına adil, kapsamlı ve iki devletli bir çözüm kalıcı bir barışın temeli olabilir. Bugün böyle bir yolun mümkün olabileceğini ve gerçekçi olduğunu gösterdik” diye konuştu.

İsrail ile Bahreyn ve BAE anlaşması

ABD Başkanı Trump, 13 Ağustos’ta İsrail ile BAE’nin, 11 Eylül’de ise İsrail ile Bahreyn’in “ilişkilerini tamamen normalleştirmek” için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan üçüncü Arap ülkesi BAE, dördüncü Arap ülkesi ise Bahreyn oldu.


Trump: Bahreyn de İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına vardı

Trump duyurdu: İsrail ve BAE anlaşmaya vardı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 30 milyona dayandı
Sonraki Haber
Hrant Dink Ödülleri Mozn Hassan ve Osman Kavala'ya