Ana SayfaGüncelBir gencin ev-okul-arkadaş üçgeninde değişimi: “Oralı Olmamak”

Bir gencin ev-okul-arkadaş üçgeninde değişimi: “Oralı Olmamak”

HABER MERKEZİ – Yunus Nadi Öykü Ödülü sahibi yazar Murat Yalçın’ın ilk gençlik romanı “Oralı Olmamak”, Günışığı Kitaplığı’ndan çıktı. Romanda, yitirilmiş bir babanın anılarıyla yaşamını sürdüren bir ailede, ev, okul, arkadaş üçgeninde değişim geçiren bir gencin hikayesine ışık tutuluyor.

Yazar Murat Yalçın’ın ilk gençlik romanı “Oralı Olmamak”, Günışığı Kitaplığı’nın Köprü Kitaplar koleksiyonunda yerini aldı.

Yitirilmiş bir babanın anılarıyla yaşamını sürdüren bir ailenin geçmişten bugüne öyküsünü, acı tatlı yaşanmışlıkları, ironiyle derinleşen zarif üslubuyla dillendiren yazar, okuru duygu dolu anılarla, özlemle ve yarın umuduyla sarmalıyor.

Roman, engelli annenin, erken yaşta büyümek zorunda kalan ablanın ve liseli kardeşin iç çatışmalarını, birbirlerine kol kanat gerişlerini ustalıkla işliyor.

Yaşamın keskin dönemeçlerinde savrulmamayı başaranların ve değişim rüzgarına kapılanların hikayesi, her yaştan okurda iz bırakacak nitelikte.

Kitabın konusu özetle şöyle:

Sarp ve ablasının yaşamı, babalarını kaybettikleri, annelerinin felçli kaldığı kazadan sonra değişmiş, ancak sevgi ve sabırla sağlam tutunmayı başarmışlardır. Tiyatroyu da, dambıllarla haşır neşir olmayı da seven Sarp’ın dünyasını, amcası Ersel ve arkadaşı Gülin zenginleştirmektedir. Ama bir gün okul müdüründen gelen telefon, dengeleri altüst eder, gözler delikanlıya çevrilir. Sarp’sa babasının eski ses kaydını dinlemektedir…

Köprü Kitaplar koleksiyonunun editörlüğünü üstlenen Semih Gümüş ise kitabı şöyle anlatıyor: “Murat Yalçın’ın, hikayenin en başından beri Sarp’ın yaşadığı değişimi aynı zamanda onun içdünyasına göndermelerle anlatma biçimi, yeniden yeniden okunacak bir gençlik romanı ortaya çıkarmış.”

Murat Yalçın hakkında

1970’de İstanbul’da doğdu.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu. İlk yazısı 1986, ilk öyküsü 1989’da çıktı.

Aşkımumya (1995), İma Kılavuzu (2003), Şen Saat (2006), Karga Zarif (2012) adlı öykü kitaplarının yanı sıra Hafif Metro Günleri (1998) ve Dayı Parçası (2020) adlı iki romanı bulunan yazarın İçimde Oğuz Atay ile Orhan Gencebay İkizi Yaşıyor: editöre-postalar (2013) adlı kurmaca mektuplardan oluşan bir kitabı ve Kontrol Kalemi (2015) adlı bir deneme kitabı var.

Kesik Hava adlı öykü kitabıyla 2009 Türkiye Yazarlar Birliği Hikâye Ödülü’ne değer görülen Yalçın, Pera Mera adlı öykü kitabıyla da 2017 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü aldı.

1997’den beri Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ta editör olarak çalışan Yalçın, 2000’den bu yana kitap-lık dergisinin de yayın yönetmenliği görevini sürdürüyor.

Son yıllarda öykü türünün ayrıksı yazarlarından biri sayılan Yalçın’ın, Günışığı Kitaplığı’nın Köprü Kitaplar koleksiyonu için yazdığı Oralı Olmamak (2020), bir gençlik romanı.


Karınca Kitap Servisi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 29 milyona yaklaştı
Sonraki Haber
ABD: Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki eylemlerinden derin endişe duyuyoruz