Ana SayfaGüncelBirçok ilde HDP operasyonuna karşı eylem

Birçok ilde HDP operasyonuna karşı eylem

HABER MERKEZİ – HDP’ye yönelik ‘Kobani eylemleri’ gerekçe gösterilerek gerçekleştirilen gözaltı operasyonu birçok kentte yapılan eylemlerle protesto edildi. Yapılan açıklamalarda siyasal özgürlüklerin tamamen yok edilmesinin amaçlandığı belirtilerek, “HDP umuttur, umut dimdik ayakta” sloganları atıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014 yılındaki Kobani eylemleri ile ilgili Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) dönük yürüttüğü soruşturmaya tepkiler gelmeye devam ediyor.

Soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verilmesi, HDP’li Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ve Sırrı Süreyya Önder’in de aralarında olduğu çok sayıda ismin gözaltına alınması protesto etmek için pek çok kentte eylem düzenlendi.

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde HDP ilçe binası önünde açıklama yapıldı.

Burada konuşan HDP Silvan İlçe Eşbaşkanı Kenan Kaydu, partilerine yönelik baskıların ‘AKP’nin siyasal intikam saldırıları’ olduğunu söyledi.

Bunların HDP’yi yıldırmayacağını kaydeden Kaydu, iktidarın bir süre önce açıkladıkları Barış Çağrısı Deklarasyonu’na yanıt verdiğini dile getirdi.

Kaydu, “Düzmece operasyonları, bizi kararlarımızdan vazgeçirmek bir yana daha da güçlü kılacak” dedi.

Mardin

Mardin’de ise Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti kadınlar operasyona yönelik tepkilerini HDP Mardin İl Örgütü binası önünde yaptıkları açıklama ile gösterdi.

HDP Nusaybin İlçe Eşbaşkanı Hevidar Dinç tarafından yapılan açıklamada AKP’nin 7 Haziran seçimlerinde iktidarını kaybetmesinin sorumlusu olarak HDP’yi gördüğünü ve bunun üzerine sistematik bir saldırı başlattığını ifade etti.

Saldırıların HDP şahsında demokratik siyasete yapıldığını belirten Dinç, mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

Yıllardır sürdürülen siyasi soykırım operasyonlarına karşı HDP diz çökmedi, kadınlar mücadeleden vazgeçmedi, tam tersine kararlılığını yükseltti. Cesaretli mücadelesini daha da güçlendirdi. Biz kadınlar da AKP’nin saldırgan, faşist, militarist, cinsiyetçi erkek anlayışına karşı özgürlük mücadelemizden bir an olsun geri adım atmadık ve atmayacağız.

Kadınlar olarak bu siyasi soykırım operasyonlarına karşı durduğumuzu buradan bir kez daha belirtmek istiyoruz. Şiddetin, savaşın ve bundan beslenen faşist zihniyetin son bulacağı bir demokrasi dönüşümü yaratmak için bizler de kadınlar olarak durmadan mücadele edeceğiz.

Şırnak

Şırnak’ın Silopi ilçesinde de TJA’lı kadınlar HDP İlçe Örgütü binası önünde açıklama yaptı.

HDP Kadın Meclisi, partinin il ve ilçe yöneticileri ile Barış Anneleri’nin katılarak destek verdiği eylemde açıklamayı okuyan TJA aktivisti Zozan Aksu, şunları söyledi:

TJA olarak AKP’nin saldırgan, faşist, militarist, cinsiyetçi ve erkek egemenlikli anlayışına karşı özgürlük mücadelemizden bir an olsun geri adım atmadık ve atmayacağız. Yaşamın her alanında kadın mücadelemizi yükselterek ve örgütlülüğümüzü güçlendirerek, kendimizi savunacağız.

Açıklamanın ardından bir süre oturma eyleminde bulunan kadınlar, “HDP umuttur, umut dimdik ayakta” sloganları attı.

Van

Van’da da Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, operasyona yönelik açıklama yaptı.

KESK binası önünde yapılan açıklamada konuşan KESK Dönem Sözcüsü Seyfettin İtah, iktidarın dış politikada içerisine girdiği çıkmazı örtmek için böyle bir operasyon yaptığını söyledi.

Bu operasyonlarla mecliste ve toplumda önemli bir yere sahip olan HDP, kriminalize edilmeye devam edilerek, meşruluk alanlarının daraltılması, muhalefetin etkisizleştirilmesi ve bir bütün olarak siyasal özgürlüklerin tamamen yok edilmesi hedeflenmektedir.

Doğrusu hepimize açık bir şekilde aynı mesaj veriliyor. Bu hesaplaşmaya bir yanıt üretmek gerekiyor. Başta Kürt sorununda özgürlük mücadelesi yürütenler olmak üzere Aleviler, kadınlar, gençler, işçiler ve emekçilerinin her birinin bu faşizm karşısında yan yana gelmek dışında, birlikte mücadele etmek dışında bir seçeneği yok.

Ne oluyor?

Ayhan Bilgen gözaltına alınırken

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da tutuklu bulunduğu 2014 yılındaki 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin soruşturması kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatılmıştı.

Ankara merkezli yedi ilde 25 Eylül’de sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarında, dönemin HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin aralarında olduğu 20 siyasetçi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan siyasetçiler şöyle: Ayhan Bilgen, Alp Altınörs, Nazmi Gür, Altan Tan, Ayla Akat, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Bircan Yorulmaz, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Barmaksız, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, İsmail Şengül, Ali Ürküt, Cihan Erdal, Emine Beyza Üstün.

Başsavılık açıklamasında ayrıca, söz konusu tarihte HDP MYK üyesi olan ve halen Halkların Demokratik Partisi milletvekilli yedi isim hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenleneceği bildirildi.

2014 yılında HDP MYK’sinde yer alan ve halen partide milletvekili olan isimler şöyle: Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay, Sezai Temelli ve Pervin Buldan.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Doğu Süryanileri ve 1924 Hakkari Sürgünü
Sonraki Haber
Davutoğlu, HDP'li Sancar'ı aradı: Yapılanlar hukuki değil