Ana SayfaDünyaBM’den Libya’daki ‘tüm paralı askerler çekilsin’ çağrısı

BM’den Libya’daki ‘tüm paralı askerler çekilsin’ çağrısı

HABER MERKEZİ – BMGK, Libya’ya yönelik silah ambargosuna tam uyum çağrısı yaparak dış güçlerin tüm paralı askerlerini ülkeden çekmesini istedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK), tüm dış güçlerin Libya’ya yönelik silah ambargosuna riayet etmesi ve paralı askerlerin geri çekilmesi talep edilen bir karar çıktı.

15 üyeli BMGK’da 13 oyla kabul edilen kararda, veto yetkisine sahip Rusya ve Çin çekimser oy kullandı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre karar metninde, 2011 yılında BM kararıyla yürürlüğe giren ancak sürekli ihlal edilen Libya’ya yönelik silah ambargosuna “tamamen uyulması” çağrısı yapıldı.

Kararda ayrıca bütün ülkeler, Libya’daki paralı askerlere verilen desteği sonlandırmaya ve bu güçleri ülkeden geri çekmeye çağrıldı.

Söz konusu kararda, Libya’da askeri bir çözüm olamayacağına vurgu yapılarak tüm taraflar, BM Genel Sekreteri’nin yeni özel temsilcisinin başkanlığında siyasi görüşmelere ve ateşkese çağrıldı.

Karar metininde Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) Libya’nın ekonomik ve mali kurumları üzerinde tam yetkisinin devam ettiğine de işaret edildi.

BM raporunda Türkiye ve BAE’ye işaret edilmişti

Kısa süre önce yayımlanan ve Libya’ya yönelik silah ambargosuna uyumun mercek altına alındığı BM uzmanlar raporunda çatışan taraflar ve uluslararası destekçileri, silah ambargosunu ihlal etmekle suçlanmış ve ambargonun “tamamen etkisiz kalmaya devam ettiği” tespitine yer verilmişti.

UMH’yi destekleyen Türkiye ile Libya’nın doğu ve güney bölgelerinde kontrolü elinde bulunduran General Halife Hafter güçlerini destekleyen Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), ülkeye doğrudan müdahaleyi artırmasıyla bu iki ülkeden silah sevkiyatının “kapsamlı, aleni ve yaptırım tedbirlerini tamamen hiçe sayar şekilde” yapıldığı belirtilmişti.

Raporda, ülkelerin yanı sıra, aralarında Rusya’dan Wagner grubunun da bulunduğu 11 şirketin de ambargoyu ihlal ettiğine dikkat çekilmişti. Rusya merkezli özel güvenlik şirketinin Mayıs ayında Hafter güçlerine destek için 800 ila bin 200 paralı askeri Libya’ya gönderdiği kaydedilmişti.




Önceki Haber
Hrant Dink Ödülleri Mozn Hassan ve Osman Kavala'ya
Sonraki Haber
Covid-19 salgını: LGBTİ+’lar nasıl etkileniyor, neler yaşıyor?