Ana SayfaÇalışma YaşamıCargill işçilerinin direnişi 900. güne yaklaşıyor

Cargill işçilerinin direnişi 900. güne yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Sendikalaştıkları için çalıştıkları fabrikada işlerine son verilen ve 893 gündür direnişte olan Cargill işçileri, yaptıkları açıklamada, “İnsanların iki dudağı arasında kapının önüne konmak kaderimiz değildir. Direnişimiz bunun içindir” ifadeleri kullanıldı.

Bursa’da kurulu Cargill fabrikasında çalışırken Tek Gıda-İş’e (Türkiye Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası) üye olduktan sonra çeşitli gerekçeler ile işten çıkarılan işçiler, tam 893 gündür haklarını arıyor.

Her hafta farklı bir noktada açıklama yapan işçiler, bu hafta da Cargill’in müşterisi olan Mondelez firmasının İstanbul Ataşehir’de bulunan genel müdürlüğü önünde açıklama gerçekleştirdi.

“Bizimkisi bir ‘hak’ hikayesi, mahkeme kararını uygula Cargill” pankartı açılan açıklamaya, birçok sendika ve siyasi parti üyesi de açıklamaya katıldı.

Burada konuşan Tek Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, “İnsanların iki dudağı arasında kapının önüne konmak kaderimiz değildir. Direnişimiz bunun içindir” dedi.

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri İbrahim Ören ise Cargill’de işçilerinin sendikaya üye olarak 2018’de örgütlenmelerini tamamladığını ve Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusu talebinde bulunulduklarını anımsattı.

Başvurunun hemen ardından baskıların arttığını kaydeden Ören, işvereninin hukuka aykırı bir şekilde yetki tespiti başvurusundan bir ay sonra 14 işçiyi “kota fazlalığı ve daralma” bahanesiyle işten çıkardığını söyledi.

İşverene, “Sizler asla dürüst davranmıyorsunuz” diye seslenen Ören, şu ifadeleri kullandı:

Çünkü işten çıkartılan arkadaşlarımız sizlere yıllarca emek veren, hatta sizin performanslarını beğenerek ödül verdiğiniz arkadaşlarımızdı. Çünkü sendika gelirse, dürüst çalışmak zorundasınız, adaletli olmak zorundasınız, yıllarca emeğini sömürdüğünüz işçinin refah payını yükseltmek zorundasınız. Hak ve özgürlüklerine sahip çıkan bir işçiyi asla istemiyorsunuz.

Cargill’in ‘sendika düşmanlığı’ yaptığını dile getiren Ören, işçilerin işlerine iade edilmesi talebinde bulundu.

Sendika isteyen Cargill işçisi sendika ile mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir. İşçi hak ve özgürlükleri, patronların insafına, yerel yöneticilerin sorumsuzca aldığı kararlara teslim edilmeyecek kadar değerlidir ve biz bu değer uğruna her türlü kavgayı vermeye devam edeceğiz.

Daha sonra Mondelez firması yöneticilerine durumlarını anlatan bir mektup veren işçiler, Cargill Merkez Ofisinin önüne geçerek oturma eylemi yaptı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışmalar sürüyor, can kayıpları artıyor
Sonraki Haber
TL eriyor, döviz kurlarında yükseliş sürüyor