Ana SayfaDünyaÇatışmalar sürüyor, kayıplar artıyor: Dördüncü günde kim ne diyor?

Çatışmalar sürüyor, kayıplar artıyor: Dördüncü günde kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Karabağ’da dört gündür savaş halinde olan Ermenistan ile Azerbaycan’a ateşkes çağrısı yaptı. Şu ana kadar çatışmalarda iki taraftan hayatını kaybedenlerin sayısı ise en az 98. Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Macron “Türkiye’nin açıklamaları tehlikeli ve münasebetsiz” derken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Karabağ’da tek başına ateşkes çözüm olmaz, Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan da çekilmesi lazım” diye konuştu.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında statüsü anlaşmazlık konusu olan Karabağ bölgesindeki şiddetli çatışmalar 27 Eylül Pazar gününden beri devam ediyor.

Dört gün süren çatışmalarda her iki taraftan da çok sayıda sivil ve askerin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

AFP haber ajansı, Karabağ’da Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 100’e yaklaştığını aktardı.

Pazar gününden bu yana iki ülkeden gelen resmi açıklamaları derleyen AFP, Ermenistan yönetimi altında bulunan Karabağ’da 81 askerin ve iki tarafta 17 sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi

Petrol ve doğalgaz boru hatları için bir koridor olan Güney Kafkasya bölgesinde istikrar konusundaki endişeleri yeniden alevlendiren çatışmaların yoğunlaşması üzerine ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) olağanüstü toplandı.

Toplantı sonrasında Azerbaycan ve Ermenistan’a ateşkes çağrısı yapıldı.

Açıklamada “Konsey üyeleri Genel Sekreter’in çatışmaların sona erdirilmesi, gerilimin azaltılması ve vakit kaybetmeden müzakerelere geri dönülmesi yönündeki çağrısına destek ifade etmiştir” denildi.

15 üyeli BMGK açıklamasında, “Dağlık Karabağ temas hattı boyunca geniş çaplı askeri operasyonlar olduğu yönündeki haberleri endişeyle karşılamaktadır” ifadelerine de yer verdi.

BMGK ayrıca, bölgede şiddete başvurulmasını kınadı ve can kayıplarından dolayı üzüntü duyulduğunu ifade etti.

Minsk Grubu eşbaşkanlarına çağrı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi aynı zamanda Karabağ sorununun çözümü için oluşturulan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eşbaşkanlarının merkezi rolüne de “tam destek” açıklaması yaptı.

Tüm taraflardan “koşulsuz bir biçimde derhal diyaloga başlanması için” üç ülkeyle işbirliği yapmaları istendi.

Minsk Grubu; Rusya, Fransa ve ABD’den oluşuyor.

Avrupa Birliği üyesi ülke liderlerinin de Perşembe ve Cuma günleri yapacakları olağanüstü zirvede de Karabağ’daki çatışmaları ele almaları bekleniyor.

Macron: Türkiye’nin Karabağ açıklamaları tehlikeli ve münasebetsiz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Öte yandan Reuters ajansının aktardığına göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin Karabağ’daki çatışmalara ilişkin yaptığı açıklamaların ‘tehlikeli’ ve ‘münasebetsiz’ olduğunu söyledi.

Çatışmaların ardından pek çok ülke iki tarafa ateşkes çağrısı yaparken, Türkiye Azerbaycan’a destek açıklaması yapmıştı.

Türkiye’nin açıklamalarının savaş yanlısı olduğununu belirten Macron, Türkiye’nin çatışmalara müdahil olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını sözlerine ekledi.

Macron, Azerbaycan’ın Karabağ’ı askeri yollarla kontrolü altına almasının da kabul edilemez olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu: Tek başına ateşkes çözüm olmaz

Dün yaptığı açıklamada “Sahada ve masada Azerbaycan’ın yanındayız” mesajı veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bugün yeni bir açıklama daha yaptı.

Azerbaycan ordusunun Karabağ’ın kontrolünü ele geçirecek gücü olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Karabağ’da tek başına ateşkes çözüm olmaz, Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan da çekilmesi lazım” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Azerbaycan’a ihtiyacı olan her türlü desteği vereceğini de belirtti.


Danzikyan: Türkiye yangına körükle gidiyor, savaşın seyri Rusya’ya bağlı

Erivan “Türk F-16’sı uçağımızı düşürdü” dedi, Ankara’dan yalanlama geldi


Karınca, DW, BBC

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şüpheli erkek serbest: Şeyda Yılmaz 8'inci kattan 'düşerek' öldü
Sonraki Haber
Boşandığı kadına şiddet uygulayan Tarık Keskin'e 16,5 yıla kadar hapis istemi