Ana SayfaGüncelCHP’li Cihaner’den HDP’ye ziyaret: Bu oyunu bozmak lazım

CHP’li Cihaner’den HDP’ye ziyaret: Bu oyunu bozmak lazım

HABER MERKEZİ – ‘Kobani eylemleri’ soruşturmasıyla hedef alınan HDP’ye dayanışma ziyaretinde bulunan CHP’li İlhan Cihaner, “İktidar istiyor ki, istediği zaman siyasi aktörler bir araya gelebilsin, istemediğinde de düşman olsunlar. Bu oyunu bozmak lazım” dedi.

‘Kobani eylemleri’ soruşturmasıyla hedef alınan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 2014 yılında partinin Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) yer alan isimlerin de aralarında bulunduğu 20 siyasetçi 25 Eylül Cuma sabahı gözaltına alınmıştı.

Operasyonun ardından HDP’ye yönelik destek ziyaretleri ise sürüyor.

Önceki dönem Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili İlhan Cihaner ve beraberindeki Memleket Biziz Platformu üyeleri, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Parti Sözcüsü Ebru Günay, MYK üyeleri Tuncer Bakırhan ve Veli Saçılık’tan oluşan HDP heyeti ile görüş alışverişinde bulundu.

Ziyaretten ve HDP’ye destek açıklamalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Sancar, iktidarın yapılan operasyonlarla muhalefeti susturmayı amaçladığını söyledi:

Bana göre bu operasyonlarla muhalefeti susturma ve Türkiye’yi kendilerine dikensiz gül bahçesi haline getirme manevralarının en kritik virajını dönmek istiyorlar. Bu virajı dönmelerine izin verirsek, önümüzdeki dönemler daha zor geçecek. Ama bunu durdurabilecek gücümüz var. Türkiye halklarının bu konuda inancını ve kararlılığını göstermek bize düşüyor. Muhalefetin tepkili tavrı da muhalefete daha fazla cesaret verecektir.

Cihaner: Karınca kararınca dayanışmayı göstermek için buradayız

Görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan İlhan Cihaner ise şöyle konuştu:

Birkaç gün önce başta HDP’li politikacılar olmak üzere itiraz eden, muhalif aydınlara, gazetecilere, hukukçulara dönük bir operasyon gerçekleştirildi. Her şeyden önce bu operasyonun bir hukuki ayağı var. Bunun hukuksuz olduğu çok açık ortada. Altı yıl önce meydana gelmiş çeşitli şiddet olaylarıyla ilgili neden sonuç ilişkisi kurulamayacak ya da altı yıl üzerinden geçmiş olmasına rağmen kaçma ve delil karartma gibi şüphelerin olmayacağı bir süreçte bu tarz gözaltıların yapılması asıl amacın hukuki değil siyasi olduğunun çok açık göstergesidir.

Siyaseten de iktidar şunu istiyor; tek siyaset yapan kendisi olsun, ittifaklar yapan, ittifaklar bozan, gerektiğinde barış masası kuran gerektiğinde tam tersi çok sert şekilde müdahale eden ve toplumun tamamının da buna ikna olmasını istiyor. Bu her şeyden önce toplumun bir arada yaşama arzusuna ve HDP gibi bir partiye oy vermiş yurttaşların seçme ve seçilme hakkında da müdahaledir. En önemlisi de geleceğe dair Türkiye siyasetindeki olası bir takım alternatiflerin şimdiden dizayn edilmesidir.

İktidar istiyor ki, istediği zaman siyasi aktörler bir araya gelebilsin, istemediğinde de düşman olsunlar. Bu oyunu bozmak lazım. Yani siyasi alanı daraltıyor. Onun için bunun bir gündem değiştirmek olarak ele alınmaması gerekir. Onun için muhalefetin bunun neye denk geldiğini okuması ve buna dair bir pozisyon alması gerekir. Onun için muhalefetin bir arada buna karşı çıkmasını biz de çok istiyoruz. Biz de karınca kararınca bu dayanışmayı göstermek için buradayız.

Günay: Bu dayanışma esasında muhalefeti büyütecektir

Ardından söz alan HDP Sözcüsü Günay, “Biz de bu ziyaretler için çok teşekkür ediyoruz. İktidarın hukuku sopaya dönüştürdüğü, muhalefeti dizayn etmeye çalıştığı bir dönemde partimize dönük bu saldırılarda bizi yalnız bırakmayan, bizimle dayanışan, iktidarın bu muhalefeti parçalayan, hukuk eliyle dağıtmaya çalışan, bu oyunu bozmak için bizimle dayanışma gösteren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

“Bu dayanışmalar bizi büyütecektir” diyen Günay, sözlerini şöyle noktaladı:

Bu dayanışma esasında muhalefeti büyütecektir. Türkiye’de güçlü bir muhalefete, Türkiye’nin demokrasinin gelişmesi için güçlü bir muhalefete ihtiyaç var. Bize yapılan her dayanışma ziyareti ve gönderilen her dayanışma mesajı ülkenin demokrasisi için bir adımdır. Demokrasiyi büyütme çabasıdır. Hepsi anlamlı ve değerlidir.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da tutuklu bulunduğu 2014 yılındaki 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin soruşturması kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma ise bundan bir yıl önce başlatılmıştı.

Ankara merkezli yedi ilde 25 Eylül günü düzenlenen ev baskınlarında, dönemin HDP Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin aralarında olduğu 20 siyasetçi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan siyasetçilerin isimleri şöyle: Ayhan Bilgen, Alp Altınörs, Nazmi Gür, Altan Tan, Ayla Akat, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Bircan Yorulmaz, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Barmaksız, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, İsmail Şengül, Ali Ürküt, Cihan Erdal, Emine Beyza Üstün.

Farklı illerde gözaltına alınanlar Ankara’ya götürülürken, İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan siyasetçilerin işlemleri sürüyor.

Aynı gün başsavılık açıklamasında, dönemin HDP MYK üyesi olan ve halen Halkların Demokratik Partisi milletvekilli yedi isim hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenleneceği de bildirilmişti.

2014 yılında HDP MYK’sinde yer alan ve halen partide milletvekili olan isimler şöyle: Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay, Sezai Temelli ve Pervin Buldan.

HDP’ye dönük operasyona ise hem yurt içinden hem de başta Avrupa olmak üzere yurt dışından tepkiler yükselmişti.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, “Bu yapılan, geçmişe yönelik fiili bir olağanüstü haldir” değerlendirmesinde bulunmuş ve Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’in gözaltına alınmasını da ‘halkın iradesine saldırı’ olarak nitelemişti. Kati Piri gözaltı operasyonu için “Türkiye’yi AB’den daha da uzaklaştırıyor” derken, Die Linke eşbaşkanları ise “Almanya, Türkiye’deki demokratik özgürlükleri çiğnemeye devam eden bu rejimi desteklemeyi bırakmalıdır” açıklaması yapmıştı.

Türkiye’deki muhalefet partileri, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri de tepkilerini dile getirmiş, HDP ile dayanışma içinde olduklarını vurgulamıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da HDP’yi arayarak, geçmiş olsun dileklerinde bulunmuştu.


Avrupa’dan HDP’ye dönük ‘Kobani’ soruşturmasına tepkiler

Kılıçdaroğlu’ndan Sancar’a dayanışma mesajı

Davutoğlu, HDP’li Sancar’ı aradı: Yapılanlar hukuki değil

Buldan’dan Davutoğlu’na: Gerçekleri anlatmanın tam zamanı

İktidara çağrı: Diyalog yollarını tıkamayın


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İktidara çağrı: Diyalog yollarını tıkamayın
Sonraki Haber
TTB'de seçiminin kazananı belli oldu: Etkin Demokratik TTB Grubu