Ana SayfaEğitimÇin’de üniversite öğrencisi kadınlara cinsiyetçi rehber

Çin’de üniversite öğrencisi kadınlara cinsiyetçi rehber

HABER MERKEZİ – Çin’de bir üniversite kadın öğrenciler için “baştan çıkarıcı kıyafetler giymeyin” ifadelerinin yer aldığı bir ‘güvenlik rehberi’ hazırladı. Cinsiyetçi ifadeler sosyal medyada tepki topladı.

Çin’deki Guangşi Üniversitesi, okula yeni başlayacak kadın öğrenciler için 50 sayfalık ‘güvenlik rehberi’ yayımladı.

Rehberde, “Baştan çıkarıcılığı önlemek için göğüs kısmı açıkta kalacak bluz, kısa etek, bel ve sırtı açıkta bırakan kıyafetler giymeyin” ifadeleri yer aldı.

Bu cinsiyetçi ifadelerle olası cinsel saldırılardan kadınların sorumlu tutulacağı ima edilirken, kadınların üniversitenin kütüphanesinde askılı bluz giymeleri de yasaklandı.

Euronews’in Reuters’a dayandırdığı habere göre rehberde, öğrencilere bazı durumlarda yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçınmaları da tavsiye edildi.

Ülkenin sosyal medya ağı Weibo’da, üniversiteye tepki yağdı.

“Guangşi Üniversitesi’nin kadın öğrencilere güvenlik rehberi” etiketi en az 200 milyon kullanıcı tarafından etkileşim aldı.

Yeni yasa çıktı ancak algı hala aynı

Öte yandan bu yıl Çin’de cinsel saldırı tanımı değişti ve hangi durumların “suistimal” olduğunu belirleyen yeni yasa, kadın hakları konusunda atılan önemli bir adım oldu.

Yasa, üniversite ve iş yeri gibi kurumların ‘cinsel saldırıları önlememek’ gibi suçlardan sorumlu tutulmasını da kapsıyor.

Ülkede cinsel tacize uğrayan kadınlar, ‘ne giydikleri’ sorgulanarak, buna kendilerinin sebep olduğu gibi cinsel saldırıları meşrulaştıran ifadelerle karşılaşıyor.

Tacize uğrayan çoğu kadın, suçlanma veya dikkate alınmama korkusuyla şikayette bulunmuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dört yıldır çocuğa cinsel istismarda bulunan erkek tutuklandı
Sonraki Haber
Erdoğan Sarıaydın evli olduğu 17 yaşındaki hamile Zeynep'i öldürdü