Ana SayfaDünyaCorona virüsü salgını: Can kayıpları 950 bini geçti

Corona virüsü salgını: Can kayıpları 950 bini geçti

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsüne yakalananların sayısı 30 milyon 300 bini, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı da 950 bini aştı. Resmi verilere göre toplam vaka sayısının 300 bine dayandığı Türkiye’de ise can kaybı sayısı 7 bin 377. Dünya Sağlık Örgütü, dünyanın daha salgının başında olduğu uyarısında bulunuyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


MA: Elbistan Cezaevi’nde çok sayıda tutuklunun Covid-19 testi pozitif çıktı

Mezopotamya Ajansı (MA), Maraş Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan çok sayıda tutuklunun Covid-19 testinin pozitif çıktığını yazdı.

Haberde, durumu ağır olanların hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığı, diğer tutuklularında kendi koğuşlarında bırakıldığı ve tedavi süreçlerine dair bir bilgi alınamadığı belirtildi.

Kaç tutukluya Covid-19 teşhisi konulduğu ise bilinmiyor.


Trump: Nisan 2021’e dek her ABD’liye yetecek kadar Covid-19 aşısına sahip olacağız

ABD Başkanı Donald Trump, Nisan 2021’e dek her ABD’linin aşı olmasına yetecek kadar Covid-19 aşısının ülkede bulunacağını açıkladı.

Trump, düzenlediği basın toplantısında, Covid-19 aşısının kısa bir süre içinde hazır olacağını belirtirken, hazır olduktan 24 saat sonra askerlerin dağıtıma başlayacağını belirtti.

Trump’ın Covid-19 görev gücü danışmanlarından Scott Atlas, 328 milyon nüfuslu ülkede yıl sonuna kadar 100 milyon doz, 2021’in ilk çeyreğinde ise 700 milyon Koronavirüs aşısının kullanıma hazır olacağını söyledi.

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz günlerde Covid-19 için üretilen bir aşının bir ay içerisinde ‘yüksek risk grubu’ içerisinde bulunan ABD vatandaşlarına dağıtılabileceğini söylemişti.


Guatemala Devlet Başkanı’nın Covid-19 testi pozitif çıktı

Orta Amerika ülkelerinden Guatemala’nın 64 yaşındaki Devlet Başkanı Alejandro Giammattei, Covid-19 test sonucunun pozitif çıktığını duyurud.

Giammattei, herhangi bir semptoma sahip olup olmadığı konusunda bilgi vermezken, ilerleyen günlerde sağlığı hakkında halka hitap etmeyi planladığını açıkladı.

Giammattei ayrıca salgın boyunca 6 kez test yaptırdığını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Guatemala’da şu ana kadar 84 bin 344 kişide Covid-19 tespit edilirken, 3 bin 76 kişi ise hayatını kaybetti.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 62 kişi hayatını kaybetti, bin 771 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 300 bine yaklaştı.

18 Eylül Cuma günü Türkiye’de 111 bin 113 test yapıldığı ve bin 771 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 62 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 60 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 299 bin 810’a, toplam can kaybı ise 7 bin 377’ye yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 9 milyon 76 bin 278 oldu.


Bakan Koca: Türkiye genelinde hastanelerde yatak doluluk oranı yüzde 48,5

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İzmir’de vali, il sağlık müdürü ile beraber ilçe sağlık müdürleriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

Koca, İzmir’i merkez alan toplantıda Manisa, Aydın, Denizli, Uşak ve Muğla illerinin salgındaki durumların değerlendirildiğini ifade etti.

Türkiye genelinde yatak doluluk oranının yüzde 48,5 olduğunu duyuran Bakan Koca, yoğun bakım doluluk oranının yüzde 66; solunum cihazı doluluk oranının ise yüzde 33 olduğunu söyledi.

İzmir’de vaka sayısındaki yüzde 42’e varan artış oranının son hafta itibariyle yüzde 10’a gerilediğini söyleyen Koca, diğer 5 ile ilişkin ise şöyle konuştu:

“Aydın’da son 1 haftada 1 ay öncesine göre yüzde 5 oranında düşüş görüyoruz. Manisa’da son 1 ayda yüzde 30 olan vaka artışı son 1 haftada stabil göründü. Muğla’da son 1 ayda vaka sayımız stabil seyrediyor. Deniz’de son 1 aya göre yüzde 60 oranında artış görüyoruz. Uşak’ta ise son hafta yüzde 40 vaka artışı görülüyor.”

Bakan Koca illerin yatak, yoğun bakım ve solunum cihazı doluluk oranlarına ilişkin şu verileri paylaştı:

  • İzmir’de erişkin yatak doluluk oranı yüzde 46, yoğun bakım dolum oranı yüzde 25, solunum cihazı dolunum oranı ise yüzde 49.
  • Aydın’da yatak doluluk oranı yüzde 42, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 63, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 38.
  • Manisa’da erişkin yatak doluluk oranı yüzde 57, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 32.
  • Muğla yatak doluluk oranı yüzde 43, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59, solunum cihazı doluluk oranı ise yüze 60.
  • Denizli yatak doluluk oranı yüzde 46, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 49.

Turistik bölgelerde vaka sayılarında artış olmadığını söyleyen Koca, şunları söyledi:

“11 milyona yakın turistin geldiğini biliyoruz. Antalya dahil olmak üzere, İzmir, Muğla dahil olmak üzere bu illerimizde artan vaka artışı olmadığını biliyoruz. Bu kadar hareketli bir dönemde, sağlık ordumuzun sahada ve dünyadan farklı uyguladığı filyasyon takibini çok ciddi yaptığını görüyoruz.”

Salgının griple birlikte daha ağır seyredeceğine dair bir öngörüler olduğuna değinen Koca, “Biz önlemlerde hassasiyet gösterirsek grip de daha az görülebilir” dedi.


Antalyaspor’da 50 kişide Covid-19 tespit edildi

Fraport TAV Antalyaspor, Süper Lig’in 2’nci haftasında 19 Eylül Cumartesi günü Beşiktaş ile deplasmanda yapacağı maç öncesi Covid-19 testi yaptırdı.

Antalyaspor’da aralarında futbolcu, yönetici ve personelin bulunduğu 50 kişinin ilk testi pozitif çıktı.

Kafile testlerinin pozitif çıkması nedeniyle Beşiktaş maçı için İstanbul’a hareket edemedi.

Kafile Döşemealtı Atilla Vehbi Konuk Tesisleri’ne dönüş yaptı.

Tüm takıma İl Sağlık Müdürlüğü’nden gelecek ekip tarafından yeniden test yapılacağı bildirildi.


İstanbul’da kademeli mesai saatleri belli oldu

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, salgın sebebiyle kentte 28 Eylül tarihi itibariyle kamu kurumlarında esnek mesai saatlerine geçileceğini duyurdu.

Buna göre;

  • Vardiya sistemiyle görev yapan bazı bölge müdürlükleri ile, jandarma, emniyet ve sahil güvenlik komutanlığı 07.00’den başlayıp 08.00’de ve 09.00’da görev ve türlerine göre mesaiye başlayacak.
  • Büyükşehir ve ilçe belediyeleri 08.00 ile 16.00 aralığında,
  • Sağlık çalışanları saat 08.30 ve 16.30 aralığında,
  • Diğer tüm kamu kuruluşları ise 09.30 ve 16.30 arasında mesai yapacak.

Sanayi sektörü

Sanayi sektöründe esnek mesai saatleriyle ilgili ilgili kurumlarla 3 hafta boyunca yoğun bir toplantı halinde olduklarını söyleyen Vali Yerlikaya, “Görüşlerine başvurduğumuz tüm kesimler kademeli mesainin çok gerekli olduğunu söylemiştir, mütabakat sağlanmıştır. İşbirliği için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Özel sektör

Henüz özel sektörde saatlerin kesinleştirilmediğini ifade eden Yerlikaya, “Saatlerin ayarlanması ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Hazır olunca sizinle paylaşacağız. Ben de çok heyecanlıyım. Çoğu gitti, azı kaldı” dedi.

Dersler 09.30’da başlayacak

Yerlikaya, 21 Eylül’de ders başı yapacak olan anasınıf ve birinci sınıf öğrencilerin ise derslerinin 09.30’da başlayacağını duyurdu.

Ankara’da da kademeli mesaiye geçilmişti

Ankara’da kademeli mesai sistemine geçilmişti.

Mesai saatlerinin 08.00-17.00, 08.30-17.30, 09.00-18.00, 10.00-19.00 olarak dört farklı şekilde uygulanması kararlaştırılmıştı.


Arjantin Latin Amerika’da salgının yeni merkezi haline geliyor

Fotoğraf: AP

Latin Amerika’da Corona virüsü salgınının merkezinin Arjantin’e kaydığına dair işaretler geliyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Perşembe günü ülkede yaklaşık 13 bin yeni vaka tespit edilerek rekor kırıldı. Toplam vaka sayısı 600 bini aşmış durumda.

Mart ayında ülke çapında uygulamaya konan sokağa çıkma sınırlandırmaları, Ağustos ayında getirilen bazı yumuşamalara rağmen halen geçerliliğini koruyor.

Geçen ay sonunda 10 kişinin açık alanda toplanmasına izin verilmişti. Bazı restoranlar da açılmıştı.

Önlemler ülkedeki salgınının kontrol altına alınmasında işe yarasa da 12 bin yeni vakanın tespit edildiği 5 Eylül’den beri sayılar yüksek bir seyir izliyor.

Corona virüsü salgınından ağır etkilenen Brezilya ve Meksika gibi ülkelerde ise bir yavaşlama görülüyor.

Arjantin’de salgının başından beri 12 binden fazla kişi de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.


Erdoğan: Mecburen işi tekrar sıkmak, tedbirleri artırmak durumundayız

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Corona virüsü vaka sayılarındaki artışa dair yaptığı açıklamada, “Mecburen işi tekrar sıkmak, tedbirleri artırmak durumundayız” dedi.

Cuma namazı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “(Covid-19 tedbirleri) Biz biraz gevşetince Ankara, İstanbul başta olmak üzere bir anda vaka sayılarının yükselmeye başladığını gördük. 64-65’e kadar ölüm sayılarının artışı bizler için önem arzediyor” dedi.

Erdoğan, “Vaka sayılarındaki artışı gördük. Mecburen işi tekrar sıkmak, tedbirleri artırmak durumundayız. Bunu keyfi yapmıyoruz” diye belirtti ve ekledi: “Bilim Kurulu tedbirleri artırmak durumunda.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, aşı çalışmalarıyla ilgili “Yılbaşından sonra olumlu sinyaller alacağımızı görüyoruz” ifadelerini kullandı.


Kars’ta iki köy karantinaya alındı

Kars’ta Corona virüsü salgını nedeniyle merkeze bağlı Hacıveli ile Sarıkamış ilçesinin Karaköse köyleri karantinaya alındı.

Karantinaya alınan köylerde giriş ve çıkışlara izin vermiyor.


Bakan Koca: İzmir’de vaka sayısı bir ay öncesine göre yüzde 42 arttı

İzmir Valiliği’nde açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kentte Corona virüsü vaka sayısının bir ay öncesine göre yüzde 42 oranında arttığını söyledi.

Koca’nın yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

“Mart ayından bu yana mücadele verdiğimiz Corona virüsü salgınında tekrar şiddetlenme yaşıyoruz. İzmir’de bir hareketlenme oldu. İzmir’de şehre dönüşler nedeniyle hastalığın yeniden yayılma potansiyeli var. İzmir’in bu nedenle kritik bir yeri var. İzmir’de bir ay öncesine göre yüzde 42 oranında vaka artışına şahit olduk.

“Müdahalelerle kontrol altına alındığını vaka artışının yüzde 10’lara gerilediğini söylemek istiyorum. Hedefimiz hasta sayısını ve hastane yükünü her geçen gün azaltmak. İzmir’de şu anda 445 filyasyon ekibimiz sahada çalışıyor. Türkiye filyasonu ey iyi hatta tek yapan ülke. Hastaların ortalama yaşındaki yükseliş vefatları yükseltti.”


Biden’dan Trump’a istifa çağrısı: Corona virüsünü bilerek hafife aldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın gripten daha tehlikeli olduğunu bilmesine rağmen yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığını hafife almasına tepkiler sürüyor.

3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerindeki rakibi Joe Biden, “Biliyordu ve hiçbir şey yapmadı. Bu neredeyse suç” dedi ve ekledi: “Başkan istifa etmeli.”

Gazeteci Bob Woodward kitabında Trump ile ilgili bu iddiayı gündeme getirmişti.

Fox kanalına yaptığı açıklamada, iddiayı kabul eden Trump, “Panik yaratmak istemedik. Hoplayıp zıplayıp, devasa bir problemimiz var diye bağırmaya başlamak istemedik” diye konuşmuştu.


MA: Bir tutuklu ‘Corona’ya yakalandı, 17 tutuklu karantinaya alındı

Mezopotamya Ajansı (MA), Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Necmi Kalçık’ın Corona virüsü testinin pozitif çıkması üzerine 17 tutuklunun karantinaya alındığını yazdı.

Haberde, Sağlık Bakanlığı tarafından arandığı belirtilen Kalçık ailesinin durumla ilgili bilgilendirildiği ifade edildi.

Aile cezaevini de arayarak durumu doğruladı. Karantinaya alınan tutukluların aileleri ise gittikleri cezaevinde, salgın nedeniyle görüş gerçekleştiremedi.

Kalçık’ın oğlu Rızgar Azad Kalçık, kalp ve mide rahatsızlıkları olduğunu belirttiği babasının hayatından endişe duyduğunu söyledi.


İYİ Partili Fahrettin Yokuş’un Covid-19 testi pozitif çıktı

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Corona virüsü testinin pozitif çıktığını açıkladı.


DSÖ: Avrupa’ya çok ciddi yeni bir Covid-19 dalgası geliyor

Tespit edilen vakalarda artış yaşanan İspanya’da bir pandemi hastanesi (Fotoğraf: EPA)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bölgesel direktörü Hans Kluge, Avrupa genelinde hızla artan Corona virüsü vakalarının “uyanma çağrısı” niteliğinde olduğunu belirtti.

Kluge, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yarısından fazlasında son iki haftada günlük vaka sayılarının iki katına çıktığını anımsattı.

Hans Kluge, sadece geçen hafta Avrupa genelinde 300 binden fazla yeni vaka tespit edildiğini, bunun da Mart ayındaki sayılardan daha fazla olduğunu belirtti.

“Artık daha fazla test yapıldığı için daha fazla vaka tespit ediliyor olsa da, bir yandan da bölgede salgının hızla yayıldığına dair bizi alarma geçiren durumu ortaya koyuyor” diye ekledi.

DSÖ’ye göre salgının başından bu yana Avrupa’da 5 milyondan fazla vaka tespit edildi. 228 binden fazla kişi de hayatını kaybetti.


Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 30,351,723
  • Can kayıpları: 950,557
  • İyileşenler: 22,041,437
  • Aktif vakalar: 7,359,729

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (6,874,596)
  • Hindistan (5,214,677)
  • Brezilya (4,457,443)
  • Rusya (1,085,281)
  • Peru (750,098)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (202,213)
  • Brezilya (135,031)
  • Hindistan (84,404)
  • Meksika (72,179)
  • Britanya (41,705)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
PEN’den tutuklu gazeteci Nedim Türfent’e onur üyeliği
Sonraki Haber
İBV'de 'Bahar Akademisi' başvuruları başladı