Ana SayfaDünyaCorona virüsü salgınında can kayıpları 890 bin bandında

Corona virüsü salgınında can kayıpları 890 bin bandında

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsüne yakalananların sayısı 27 milyon 300 bin, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı ise 890 bin bandında. Günlük vaka sayısının bin 700’lerin üzerine çıktığı Türkiye’de resmi verilere göre can kaybı sayısı 6 bin 730. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ: Yeni pandemilere hazırlanın

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’deki basın brifinginde Covid-19 pandemisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Ghebreyesus, Covid-19’un yol açtığı durumdan ders çıkarılması ve yeni pandemilere hazır olunması gerektiğini söyledi.

“Halk sağlığı sosyal, ekonomik ve politik istikrarın temelini oluşturuyor. Bu, hastalıkları önleme, tespit etme ve onlarla mücadeleye yönlendirilen kamu hizmetlerine yatırım yapmak anlamına geliyor. Bu son pandemi değil. Tarihin bize öğrettiği, salgın ve pandemilerin hayatın bir parçası olduğu. Ama yeni pandemi geldiğinde dünya şimdi olduğundan çok daha hazırlıklı olmalı.”

Dünyanın mevcut pandemiden ders çıkarması gerektiğini vurgulayan Ghebreyesus, olumlu ivme sergileyen ülkelerin bunu atipik pnömoni, MERS, kızamık, çocuk felci, Ebola, grip ve diğer hastalıklardan sonra yaptıkları hazırlıklar sayesinde başardığını kaydetti.


Eğitim Sen, Covid-19 vakalarının görüldüğü okulları açıkladı

Eğitim Sen, yüz yüze eğitime geçileceği tarih olan 21 Eylül öncesi Türkiye genelinde 7 Eylül itibariyle Covid-19 vakalarının görüldüğü okulları açıkladı.

Sendikanın açıklamasına göre vakaların görüldüğü okul sayısı 172.


Erdoğan: Yüz yüze ve uzaktan eğitim birlikte olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından Covid-19 salgınına karşı yeni önlemleri açıkladı.

Erdoğan, denetimlerinin daha sıkı hale getirileceğini belirterek, “Kafe ve restoranlar kurallara uygunluk bakımından çok daha sıkı bir şekilde denetlenecektir. Toplu taşımada ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Maske kullanımı başta olmak üzere kesilen cezalar muhakkak tahsil edilecektir” dedi.

Erdoğan, sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte soğuk algınlığı gibi hastalıklar başlamadan günlük vaka sayılarının 100’ün altına, vefat sayısının ise mümkünse sıfıra indirilmesi gerektiğini söyledi.

“Eğitim öğretime, salgın şartlarını dikkate alarak yüz yüze ve uzaktan eğitimi birlikte gerçekleştireceğimiz bir sistemle devam edeceğiz” diyen Erdoğan, ailelerin tercihine göre okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerinden başlayarak okulların eğitim-öğretime açılacağını söyledi.

Erdoğan son olarak, ilaçtan dezenfektana kadar salgınla mücadele için gereken her türlü araç gereci yerli üretim olarak üretip kullanıma soktuklarını ifade etti.


Bakan Koca: Günlük hasta sayısının en çok arttığı il Ankara


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 57 kişi hayatını kaybetti, bin 703 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 281 bini aştı.

7 Eylül Pazartesi günü Türkiye’de 103 bin 925 test yapıldığı ve bin 703 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 57 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 47 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 281 bin 509’a, toplam can kaybı ise 6 bin 730’a yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 7 milyon 883 bin 464 oldu.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

Erdoğan: Vazgeçin şu düğünlerden

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Sigorta Tanıtım Töreni’nde yaptığı konuşmada Covid-19 salgınının ekonomi üzerindeki etkilerine değindi.

Erdoğan, “Bu salgından hasarsız çıkmak mümkün değil. Bu süreçten bizim de menfi etkilendiğimiz gerçektir ancak diğer ülkelere göre bu etkiyi asgari düzeyde tutmayı başardık” dedi.

Covid-19 önlemlerine uyma çağrısı da yapan Erdoğan, yurttaşlara “Vazgeçin bu dönemde şu düğünlerden, yemekli merasimlerden. Nikah törenleriyle bu işleri bitirmek suretiyle bu dönemi gelin atlatalım” diye seslendi.


Suriye’de 200’den fazla BM personeli ‘Corona’ya yakalandı

Bir sağlık personeli, olası Covid-19 hastasının ateşini kontrol ediyor. (Fotoğraf: AAP)

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, Suriye’de 200’den fazla BM çalışanına Corona virüsü bulaştığını açıkladı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre BM’nin Suriye’deki İnsani Yardım Koordinatörü İmran Rıza, bildirilen vakalardan bazılarının hastaneye kaldırıldığını söyledi.

İnsani yardım ve sağlık çalışanlarıysa BM personeli arasında gerçek Covid-19 vaka sayısının çok daha yüksek olduğunu öne sürdü.

Suriye Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkede ilk vakanın bildirildiği 23 Mart’tan bu yana vaka sayısı 3 bin 171’e, can kaybı ise 134’e yükseldi.


Hindistan’da günlük vaka sayısı rekoru kırıldı: 90 binden fazla

Hindistan’da bir pandemi hastanesi (Fotoğraf: Reuters)

ABD’nin ardından en çok Corona virüsü vakası görülen Hindistan’da son 24 saatte 90 binden fazla yeni vaka tespit edildi.

Ülkede toplam vaka sayısı 4 milyon 208 bini aştı. Can kayıpları ise 71 bin 711’e ulaştı.

Hindistan’da salgının ilk dönemlerinde uygulanan sınırlamaların çoğu, ekonomiyi canlandırmak amacıyla hükümet tarafından kaldırılıyor.


Kronik hastalığı olanların rapor süresi uzatıldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kronik hastalığı olan yurttaşların 1 Ocak 2020 itibarıyla sona eren raporlarının, ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağını bildirdi.

“Normalleşme sürecinde de kronik hastalarımızın 1 Ocak itibarıyla süresi dolan sağlık raporları ve reçeteleri ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacak. Böylece, kronik hastalığı nedeniyle sağlık raporuna dayalı olarak ilaç ve tıbbi malzeme alan hastaların yeniden reçete düzenlemelerine de gerek kalmayacak.”


Bakanlık raporu: Covid-19 nedeniyle 15 yaş altı 12 çocuk hayatını kaybetti

Corona virüsü salgını sırasında LGS’ye giren öğrenciler. (Fotoğraf: Sertaç Kayar)

Sağlık Bakanlığı, 24-30 Ağustos tarihlerini içeren ‘haftalık Covid-19 raporu‘nu yayımladı.

Rapora göre, salgının başladığı 11 Mart’tan bu yana 6 bin 326 kişi (30 Ağustos dahil) Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Söz konusu dönemde;

  • Covid-19 kaynaklı ölümlerin yüzde 62’si (3 bin 930) erkeklerde, yüzde 38’i (2 bin 396’sı) kadınlarda görüldü.
  • Ölümlerin yüzde 71’i (4 bin 491) 65 yaş ve üzeri kişilerde gerçekleşti.
  • Toplamda Covid-19 nedeniyle 15 yaş ve altında 12 çocuk hayatını kaybetti.
  • Bakanlığın verilerine göre, 2 yaşından küçük altı çocuk, 2-4 yaş arasında bir çocuk, 5-14 yaş arasında beş çocuk, 15-24 yaş arasında 10 genç pandemi sürecinde yaşamını yitirdi.
  • 25-49 yaş arasında hayatını kaybedenlerin sayısı ise 397 olarak kayıtlara geçti.
Kaynak: Sağlık Bakanlığı

AKP’li vekil, oğlunun tepki çeken düğününü savundu: Gelene ‘gelme’ diyemem

AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman’ın oğlunun çok sayıda davetlinin olduğu bir düğünle evlenmesi sosyal medyada Covid-19 tedbirlerinin hiçe sayıldığı gerekçesiyle yoğun biçimde eleştirilmişti.

Hürriyet gazetesine konuşan Yaman, 5 Eylül Cumartesi günü verilen davet konusunda pişman olmadığını söyledi ve pandemi kurallarına da uyduğunu savundu.

“Pişman değilim, oğlumu evlendirdim. Pandemi kurallarına da uydum. Hatta, davet etmek için aradığımda Sağlık Bakanımıza da bilgi verdik. O zaman yasak yoktu. Nikâh töreninin yapıldığı alan 10 dönümlük bir arazi. Girişte iki arkadaşımız gelen herkesin ateşini ölçtü. Maskesiz kimseyi içeri almadık. 15 kişilik masalara en fazla 5-6 kişi oturttuk.

“Kalabalık olmasın diye arkadaşlarımı bile davet etmedim. Duyup gelenler oldu. Gelene ‘gelme’ diyemem ki. Nikâh bir saat 15 dakika sürdü. Yani 15 dakika aştık sadece. O da gelin ve damatla fotoğraf çektirmek isteyenler nedeniyle oldu. Uzaktan gelen misafirlerimiz olduğu için yemek ikramı da yaptık. Ben Ağrılıyım, yapmasan, ‘Bir yemek yedirmeden yolladı’ derler.”

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle 4 Eylül’den itibaren ülke genelinde düğünler yasaklanmıştı.

Genelgeye göre, çiftlerin en fazla bir saat sürmesi şartıyla nikah yapmasına izin veriliyor.

Ayrıca düğünler ile nikahlarda, toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek ikramı yapılmasına hiçbir şekilde izin verilmiyor.


Covid-19 tedavisi görenlerin akciğerindeki hasar ‘haftalarca geçmiyor’

Avusturya’da yapılan bir araştırma, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığına yakalanan ve hastanede tedavi edilmesi gereken hastalarda meydana gelen akciğer hasarının taburcu edildikten sonra bile haftalarca kalıcı olduğunu ortaya koydu.


Kürt işçilerin köyü karantinaya alındı

Sakarya’da saldırıya maruz kalan Kürt tarım işçilerinin yaşadığı Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Yücebağ Mahallesi ile mahalleye bağlı iki mezra karantinaya alındı.

Karar, Mazıdağı Kaymakamlığı İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından Covid-19 salgını gerekçe gösterilerek alındı.

Kaymakamlık karantina kararını “Mevsimsel tarım işçilerinin sirkülasyonunun yoğun olduğu, bu işçilerin karantina kurallarına uymadan yerleşim yerlerine geldikleri anlaşıldığından toplum sağlığı Covid-19 sağlık taramalarının yapılmasına 06.09.2020 saat 20.00’dan itibaren 7 gün süreyle karantina altına alınmasına” ifadeleri ile duyurdu.


Bakan Koca: Son bir ayda ‘Corona’ya yakalanan 100 kişiden 40’ı gençler


Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 27,292,661
  • Can kayıpları: 887,555
  • İyileşenler: 19,377,320
  • Aktif vakalar: 7,027,786

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (6,460,250)
  • Hindistan (4,204,613)
  • Brezilya (4,137,606)
  • Rusya (1,025,505)
  • Peru (689,977)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (193,250)
  • Brezilya (126,686)
  • Hindistan (71,687)
  • Meksika (67,558)
  • Britanya (41,551)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Reina Katliamı: Saldırgan Masharipov'a 40 kez ağırlaştırılmış hapis cezası
Sonraki Haber
Mardin'de kaza: Altı ölü, iki yaralı