Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Aktif vaka sayısı 7.2 milyonun üzerinde

Covid-19 pandemisi: Aktif vaka sayısı 7.2 milyonun üzerinde

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsüne yakalananların sayısı 29 milyona, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı da 925 bine dayandı. 20 milyondan fazla insan hastalığı atlatsa da halen aktif vaka sayısı 7.2 milyonun üzerinde. Resmi verilere göre toplam vaka sayısının 290 bini aştığı Türkiye’de can kaybı ise sayısı 7 bin 56. Gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı verileri: Toplam vaka sayısı 290 bini aştı

“Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 290 bini aştı.

13 Eylül Pazar günü Türkiye’de 96 bin 97 test yapıldığı ve bin 509 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 57 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 102 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 291 bin 162’ye, toplam can kaybı ise 7 bin 56’ya yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 8 milyon 519 bin 560 oldu.


TTB duyurdu: Son 24 saatte beş sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), son 24 saate Konya, Ankara, Trabzon ve Urfa’da beş sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

TTB’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlara göre, yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının isimleri şöyle:

  • Konya İl Sağlık Müdürlüğü özlük biriminde görev yapan İbrahim Kılınçarslan
  • Ankara Sincan Dr. Nafiz Körez Devlet Hastanesi’nde görev yapan temizlik işçisi olarak çalışan Mehmet Canruh
  • Konya Emirgazi Devlet Hastanesi’nde görev yapan Acil Tıp Teknisyeni Ertuğrul Sütçü
  • Trabzon Kaşüstü Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan teknisyen Faik Çelebi.
  • Urfa Mehmet Akif İnan Semt Polikliniği’nde görev yapan sağlık memuru Abdüllatif Sancar

Erzincan’da 65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması

Erzincan’da, Covid-19 tedbirleri kapsamında yeni kararlar alındı.

Valilik tarafından yazılı yapılan açıklamada, “İlimizde 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın sabah 11:00’dan akşam 18:00’a kadar sokağa çıkmaları serbest olup, bu saatlerin dışında sokağa çıkmaları kısıtlanmıştır” ifadesi kullanıldı.

Açıklama, “Sağlığınız bizler için çok önemli lütfen belirlenen kurallara uyalım” denilerek noktalandı.


Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü: Eylül ayıyla birlikte grip ve ‘Corona’ vakaları çok karışacak

Fotoğraf: Sedat Suna

Türkiye’de Eylül ayıyla birlikte hızla artan Corona virüsü vakaları ile birlikte mevsimsel geçiş nedeniyle grip ve nezle vakalarında da artış bekleniyor.

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Tekin, ‘Corona’, grip ve nezlenin üç farklı virüsün neden olduğu enfeksiyonlar olduğunu ve özellikle grip ile Covid-19’un karışabildiğini söyledi.

DHA’ya konuşan Tekin, “Bu süreç içinde hastalarımız çok karışacak. Buradaki temel fark, özellikle solunum sıkıntısı semptomlarına dikkat etsinler” uyarısında bulundu.

Gribin daha çok üst solunum yollarını tuttuğunu, Covid-19’un ise daha çok akciğere indiğini vurgulayan Prof. Dr. Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buna bağlı olarak da nefes darlığı, öksürük, solunum sıkıntısı yaratabilmektedir. Bu semptomların ikisini klinik ya da bulgulara bakarak ayırt etmek çok zor. Ancak bunun ayırımını yapabilmek için laboratuvar testlerine ihtiyacımız oluyor. Bu konuda dikkat etmemiz gereken aslında solunum sıkıntısı. Bir kişide ateş, halsizlik, yorgunluk, hafif bir öksürük varsa grip de olabilir, Covid-19 da olabilir ama nefes darlığı ya da solunum sıkıntısı başlıyorsa onu kesinlikle Covid-19 açısından araştırmamız gerekiyor.

“Bunun için gerekli testleri yapıp tedavimizi ona göre belirlememiz lazım. Tabi ki bu süreç içinde hastalarımız bundan sonra çok karışacaktır. Buradaki temel fark, özellikle solunum sıkıntısı semptomlarına dikkat etsinler. Her halsizlik her ateş Covid-19 olmak zorunda değil. Bu tür şikayetleriniz varsa ve bunun yanında da solunum sıkıntısı varsa Covid-19 açısından test yapmamız gerekecek. Bu ayrımı yapabilmemizin tek şartı testtir.”


Bilim Kurulu üyesi: ‘Aşı bulunacak, salgın bitecek’ beklentisi gerçekçi değil

Fotoğraf: AFP

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Corona virüsüne karşı geliştirilen aşılarla salgını durdurabilmenin, kısa zamanda başarılabilecek gerçekçi bir hedef olmadığını söyledi.

Twitter üzerinden açıklamalarda bulunan Özlü, şunları kaydetti:

“Aşı bulunacak, salgın bitecek” beklentisi gerçekçi değil. Çiçek, çocuk felci, kızamık gibi tam ya da büyük oranda kontrol sağlayan olumlu aşılama örnekleri var. Ancak bunun için aşının çok etkili, örneğin, aşılanan popülasyonun %90-100’ünü koruması gerekiyor. Aynı zamanda güvenli, yani ciddi yan etkilerinin olmaması ve virüsün tehdit ettiği herkesin, her ülkenin aşıya ulaşabilmesi için ucuz olması da gerekiyor.

“Küresel bir salgını durdurmak için %100 koruyan bir aşının bile, en az 5-6 milyar insana yetecek dozunun üretilebilmesi, öyle hemen 6 ayda, bir yılda olabilecek bir şey değil. Diyelim ki ürettiniz, 5-6 milyar insana ulaşıp, aşıyı uygulamak hiç kolay değil. Örneğin, grip aşısı yıllardır elimizde var, ancak ülkemizde aşılanması gereken hedef kitlenin henüz üçte biri bile aşılanamıyor.

“Sonuç: aşılama ile kalıcı veya geçici bir süre bireysel olarak kendimizi koruyabiliriz belki; ancak aşılamayla salgını durdurabilmek, kısa zamanda başarılabilecek gerçekçi bir hedef olarak durmuyor.”


Van Tabip Odası Başkanı: Önlemler alınmazsa kışın salgının sonuçları daha ağır olacak

Fotoğraf: MA

Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, son dönemde Corona virüsü vaka sayılarında ciddi bir artış yaşandığını belirterek, “Özellikle ‘normalleşme’ adımlarının atılması ve kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte artış oldu” ifadesini kullandı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Dindar Karataş’a konuşan Yaviç, mevcut politikalarla salgının önüne geçilmesinin mümkün olmadığını vurguladı:

“Sorumluluğu sadece topluma yükleyen tedbirler almışsanız, bu süreç önüne geçilebilir bir süreç olmaktan çıkar. Elbette ki insanların tedbirlere uyması ve dikkatli olması gerekir. Toplumu destekleyici, toplumsal spekülasyonun azalmasını sağlayan politikalar uygulanmadığı sürece, pandeminin önlenmesi de imkansız hale gelir.”

Van’da günlük vaka sayısının 300-400 civarında olduğunu aktaran Yaviç, “Bu sürecin toplumla şeffaf bir şekilde paylaşılması gerekir. Toplum, salgının ciddiyetini anlayabilmesi için aynı şekilde sağlık boyutuyla ne durumda olduğumuzu bilmesi gerekiyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Sağlık kurumlarımızın yoğun bakımları neredeyse tamamen dolu vaziyette. Covid için ayrılan servislerin yüzde 70’lerde doluluk oranına sahip olduğunu biliyoruz. Mevcut tablonun iki olumsuz yansıması olacak. Sağlık çalışanlarının çok yoğun koşullarda çalışması, sayılarının yetersiz olması, uzun bir süredir izinlerini kullanamayışları, sosyal desteklerden mahrum bırakılması, sağlık çalışanlarında bir tükenmişliğe ve özelikle çalışma performanslarında bir düşüşe neden olacaktır.

“Yine bazı illerde istifalar gerçekleşti ve ilerleyen dönemlerde bu tarz yönelimler de olabilir. Pandeminin bu yoğunluğuyla devam etmesi halinde, ertelenen sağlık hizmetleri konusunda toplumun ciddi sıkıntılar yaşaması kaçınılmazdır.”

1 Haziran’da “normalleşme” adımlarıyla kaldırılan kısıtlamaların yeniden uygulanması gerektiğinin altını çizen Yaviç, şunları söyledi:

“Toplumsal sirkülasyonu azaltacak genel bir politika ortaya konulmadan, sadece toplumdan tedbirlere uymasını beklemek yanlıştır. Maske takmasını beklemek çözüm getirecek bir yaklaşım değildir. Sağlık Bakanlığı’ndan yerellerin koşullarına vakıf olan sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içine girmesini, şeffaf bir şekilde sürecin yürütülmesini bekliyoruz. Pandemi ile bu şekilde mücadele edilmesi halinde, önümüzdeki kış mevsiminde salgının sonuçlarının çok daha ağır olmasını ön görüyoruz. Bunun önüne geçmek için de gerçekçi önlemlerin alınması gerekiyor.”


BM: Covid-19 pandemisi tarihi bir yoksullaşma tehlikesini tetikledi

Birleşmiş Milletler’in (BM) raporu, Covid-19 pandemisinin 1929’dan bu yana en büyük ekonomik durgunluğu tetiklediğini, bunun sonucunda da milyonlarca insanın yoksulluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.


Covid-19 aşısı: AstraZeneca’nın testleri yeniden başlıyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya genelinde şu anda Corona virüsü aşısı geliştirilmesini öngören 176 farklı çalışma var.

Oxford Üniversitesi ve ilaç şirketi AstraZeneca’nın beraber geliştirdiği Covid-19 aşısının klinik denemeleri, bir katılımcının hastalanması üzerine hafta başında askıya alınmıştı.

İlaç şirketinden yapılan açıklamada, bir denekte “açıklanamayan bir hastalığın” ortaya çıkmasının ardından testlerin durdurulduğu belirtilmiş ve bu “rutin bir prosedür” olarak tanımlanmıştı.

Ancak Oxford Üniversitesi, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, testlere güvenilir şekilde devam edilebileceğini açıkladı.

Açıklamada bunun gibi büyük çaplı testlerde bazı deneklerin olumsuz tepkiler vermesinin “beklenir” bir durum olduğu belirtildi.

Üniversitenin açıklamasında, gizlilik kuralları gereğince, aşıya olumsuz tepki veren denek hakkında ise bilgi verilmedi.

AstraZeneca’nın Covid-19 aşısının klinik testleri son aşamada.


Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 28,943,657
  • Can kayıpları: 924,577
  • İyileşenler: 20,811,464
  • Aktif vakalar: 7,207,616

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (6,676,601)
  • Hindistan (4,754,356)
  • Brezilya (4,315,858)
  • Rusya (1,057,362)
  • Peru (722,832)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (198,128)
  • Brezilya (131,274)
  • Hindistan (78,614)
  • Meksika (70,604)
  • Britanya (41,623)

Türkiye’de vaka sayısı 290 bin sınırında

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de toplam Corona virüsü vaka sayısı 290 bin sınırında.

12 Eylül Cumartesi günü 98 bin 326 test yapıldığı ve bin 509 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 48 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 207 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 289 bin 635’e, toplam can kaybı ise 6 bin 999’a yükseldi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş'ı ziyaret eden HDP eşbaşkanlarından açıklama
Sonraki Haber
Libya'da Hafter yanlısı hükümet istifa etti