Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Vakalar artıyor, işten çıkarma yasağı uzatıldı

Covid-19 pandemisi: Vakalar artıyor, işten çıkarma yasağı uzatıldı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 870 bini, vakaların sayısı ise 26,5 milyonu aştı. Sağlık çalışanları arasında da enfekte sayısının bir hayli arttığı Türkiye’de gevşetilen kısıtlamalardan bazıları yeniden hayata geçiriliyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Dr. Mehmet Kan Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Diyarbakır’da Körhat Aile Sağlığı Merkezi’de çalışan Dr. Mehmet Kan’ın Covid-19 tedavisi gördüğü Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybettiği duyuruldu.


Marmara Üniversitesi’nden güz döneminde uzaktan öğretim kararı

Marmara Üniversitesi, 2020-2021 akademik yılı güz döneminde öğretim faaliyetlerinin uzaktan (çevrimiçi) gerçekleştirileceğini duyurdu.

Açıklamada, eğitim-öğretim faaliyetleri uzaktan öğretim usulü ile sürdürülürken üniversitenin güz döneminde bir ilki gerçekleştireceği ve üniversiteye ait yerleşkelerin öğrencilerin erişimine açık olacağı belirtildi ve eklendi:

“Pandemi şartlarına ve sıkı sosyal mesafe kurallarına uymak suretiyle sınırlı sayıda da olsa öğrencimiz yerleşkelerimizde bulunan sosyal imkanlardan ve açık alanlardan faydalanabileceklerdir. Yerleşkelerimizde bulunan misafirhane ve yurtlar uzaktan öğretim ve pandemi sebebiyle konaklamaya kapalı olacaktır.”

Açıklamada, üniversiteye kayıtlı yabancı uyruklu veya uluslararası öğrencilerin diğer tüm öğrenciler gibi üniversitenin öğrenci bilgi yönetim sisteminden (ÖBYS) ders kayıtlarını internet üzerinden “online” olarak yapacakları, derslerine uzaktan öğretim sistemi üzerinden çevrimiçi (canlı) olarak katılacakları ifade edildi.

Son olarak açıklamada, öğretim elemanlarının yerleşkelerde araştırmalarını ve bilimsel projelerini sürdürmelerinin üniversitenin en önemli önceliklerinden olduğu, salgın ne ölçüde olursa olsun üniversitede bilimsel araştırma ve projelerin kesintiye uğramaksızın devam ettiği vurgulandı.


DSÖ: 2021’in ortasına kadar Covid-19 için yaygın bir aşılama görmeyi beklemiyoruz

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde videokonferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Ebola salgınının da yapılan aşılama çalışmalarıyla durdurulduğunu anlatan Ghebreyesus, “Covid-19 için aşı çalışmalarında çok sayıda umut verici aşı adaylarımız var. Sadece etkili ve güvenli oldukları görüldüğünde kullanılacaklar, dünyayı temin etmek istediğim şey bu” değerlendirmesinde bulundu.

“Aşı milliyetçiliğine” karşı ülkelere uyarıda bulanan Ghebreyesus, “Aşıların küresel bir kamu malı olarak kullanılması her ülkenin ulusal çıkarına hizmet etmektedir. Aşı milliyetçiliği salgını kısaltmayacak, uzatacaktır” ifadesini kullandı.

Ghebreyesus, konuşmasına “Tekrar ediyorum, ulusal birlik ve küresel dayanışma ile bu salgını bitirebiliriz ve bitireceğiz” sözleriyle son verdi.

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris ise BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Covid-19 aşı çalışmalarında uzun yol katetmiş 6-9 çalışma olduğunu, bunların Faz III klinik denemelerine girdiğini söyledi.

Harris, “Ancak gerçekçi zaman dilimi açısından, gelecek yılın ortasına kadar (Covid-19 için) yaygın bir aşılama görmeyi beklemiyoruz” ifadesini kullandı.


Bakan Koca: Türkiye geneli yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır Valiliği’nde Diyarbakır, Mardin, Urfa, Batman, Siirt ve sağlık müdürleriyle gerçekleştirdiği toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Koca, Türkiye genelinde yatak doluluk oranının yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranının yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranının yüzde 31 olduğunu söyledi.

Koca, illerdeki yoğun bakım doluluk oranlarıyla ilgili ise şu bilgileri verdi:

  • Batman’da şu an yoğun bakım doluluk oranı yüzde 79, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 44.
  • Diyarbakır’da şu yoğun bakım doluluk oranı şu an yüzde 66, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 17,5.
  • Mardin’de şu an yoğun bakım doluluk oranı yüzde 81, solunum cihazı doluluk oranı ise şu an yüzde 44.
  • Siirt’te şu an yoğun bakım doluluk oranı şu an yüzde 62, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 12.
  • Urfa’da şu an yoğun bakım doluluk oranı yüzde 74, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 31.
  • Şırnak’ta yoğun bakım doluluk oranı şu an yüzde 58, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 12.

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 53 kişi hayatını kaybetti, bin 612 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 276 bini geçti.

4 Eylül Cuma günü Türkiye’de 117 bin 113 test yapıldığı ve bin 642 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 53 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 21 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 276 bin 555’e, toplam can kaybı ise 6 bin 564’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 7 milyon 583 bin 200 oldu.


Gazi Üniversitesi’nde yoğun bakım yüzde 100 doldu

Gazi Üniversitesi Başhekimi, Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Arhan, en fazla Corona virüs vaka artışının olduğu kentlerin başında gelen Ankara’daki duruma ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Mart, nisan ve mayıs aylarında Ankara’da çok ciddi vaka sayısıyla karşılaşmadıklarını belirten Arhan, özellikle Kurban Bayramı ve sonraki süreçte Ankara’da vaka sayılarının tekrar hızla artışa geçtiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Arhan, Kurban Bayramı sürecinde ve tatil döneminde kent dışına çıkanların Ankara’ya dönmesinin, vaka sayılarının artmasına yol açtığına vurgu yaptı.

Kapasite anlamında yoğun iş yükü altında oldukları bilgi veren Arhan, “Şu anda üç yataklı servisimiz ve üç yoğun bakım ünitemizle Covid-19 sağlık hizmetini sürdürüyoruz. Servis ve yoğun bakımlarımızda doluluk oranı yüzde 100. Bundan sonrasında Covid-19 için daha fazla kapasite artırımında Covid-19 olmayan hastalarımıza da sağlık hizmeti sunma zorunluluğumuz ve sağlık personeli kısıtlılığımız nedeniyle artırmakta çok zorlanıyoruz” dedi.


‘Corona’ya yakalanan Berlusconi hastaneye kaldırıldı

İtalya’nın eski başbakanlarından Silvio Berlusconi’nin Covid-19 testinin geçtiğimiz günlerde pozitif çıktığı açıklanmıştı.

Berlusconi’nin hastalık semptomu göstermediği, ancak İtalya’da son günlerde çok sayıda vakanın görüldüğü Sardinya adasında bir süre kaldığı için test yaptırdığı açıklandı.

Dün hastalık belirtilerini göstermeye başlayan Berlusconi, hastaneye kaldırıldı.

Berlusconi’nin durumunun ağır olmadığı, tedbir amaçlı olarak hastaneye yatırıldığı kaydedildi.


İşten çıkarma yasağı iki ay daha uzatıldı

Corona virüsü salgının ekonomik etkilerini aza indirmek için getirilen 3 aylık işten çıkarma yasağı, 2 ay daha uzatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla uzatılan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Söz konusu düzenleme işverenin işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilmesine de olanak veriyor.

Yasak daha önce de 17 Temmuz’dan 17 Ağustos’a kadar uzatılmıştı. Ardından yasak, 17 Eylül’e kadar yeniden uzatılmıştı.


Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 26.475.568
  • Can kayıpları: 873.285
  • İyileşenler: 18.665.737
  • Aktif vakalar: 6,936,546

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (6.335.244)
  • Brezilya (4.046.150)
  • Hindistan (3.936.747)
  • Rusya (1.009.995)
  • Peru (670.145)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (191.058)
  • Brezilya (124.729)
  • Hindistan (68.569)
  • Meksika (66.329)
  • Britanya (41.527)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Urfa’da eylem ve etkinliklere bir ay süreyle yasaklama
Sonraki Haber
Mehmet Sincar öldürülüşünün 27’nci yılında anıldı: Devlet utansın