Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayısı 30 milyona yaklaştı

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 30 milyona yaklaştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsüne yakalananların sayısı 30 milyona, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı da 950 bine yaklaşıyor. Resmi verilere göre toplam vaka sayısının 300 bine yaklaştığı Türkiye’de ise can kaybı ise sayısı 7 bin 249. Gelişmeler sayfamızda.

 


Bahçeli TTB’yi hedef gösterdi: Derhal kapatılmalı

MHP lideri Bahçeli, Covid-19 salgınına dair duyarlılığın ve tedbirlerin arttırılması amacıyla 14 Eylül-18 Eylül arasını #YönetemiyorsunuzTükeniyoruz haftası ilan Türk Tabipler Birliği’ni hedef göstererek kapatılmasını istedi.

Bahçeli’nin bu açıklamasına sosyal medyadan #İyikiTTBvar etiketiyle tepki gösterildi.


Bakan Koca: Yoğun bakım doluluk oranı İzmir’de yüzde 72.5, Ankara’da 64.8, İstanbul’da 59.6

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

“HES uygulaması sizin risk yönetim rehberinizdir” diyen Bakan Koca, “ Karantinaya uyulup uyulmadığını da bu uygulamadan takip ediyoruz. Karantina kuralına uymayan 140 bin kişi buradan tespit edildi” diye konuştu.

Bakan Koca, aşı çalışmalarıyla ilgili ise şu bilgileri verdi:

“Şu anda hazırlık çalışmaları Faz 3 aşamasında olan aşı çalışmaları var. İngiltere, Almanya ve Çin. Biz de Türkiye olarak kendi aşı çalışmamızı sürdürürken, en erken uygulama için tedarik işlemlerimizi başlattık.

“Sağlık Bakanlığının izniyle Çin Sinovac aşısının Türkiye’deki ilk uygulamasına Hacettepe Üniversitesinde 3 gönüllü sağlık çalışanında başlandı. Bilim dünyası yıl sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hemfikir.

“Türkiye olarak kendi aşı çalışmamızı sürdürürken en erken uygulama için de tedarik teşebbüslerimizi başlattık.”

Yoğun bakım doluluk oranları

Sağlık Bakanı Koca, “Yatak doluluk oranı yüzde 51.6, yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 66.3, ventilatör doluluk oranımız ise yüzde 33.6” dedi.

Koca “İstanbul’un son hafta artış trendinin azaldığını ama önümüzdeki haftaların son derece önemli olduğunu söylemek istiyorum” diye konuştu.

Bakan Koca yoğun bakım yatak doluluk oranının İzmir’de yüzde 72.5, Ankara’da yüzde 63.23, İstanbul’da ise yüzde 59.61 olduğu bilgisini verdi.

En çok ve en az vaka artışının olduğu iller

En çok vaka olan iller kıyaslamasında son hafta günlük ortalama vaka sayısının en yüksek artışın Kayseri’de meydana geldiğini bilgisini veren Bakan Koca, bu ili Ankara, Mersin’in takip ettiğini söyledi.

Hasta sayısında azalış olan illerin ise Artvin, Bartın ve Ardahan olduğunu belirtti.

Sokağa çıkma yasağı

“Diğer ülkelerde sokağa çıkma yasağı gibi benzer kısıtlamaların tercih edilmediğini biliyoruz” Bakan Koca, Türkiye için de sokağa çıkma gibi bir yasağın şu an söz konusu olmadığını, Bilim Kurulu’nun da öyle bir önerisi olmadığını söyledi


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 63 kişi hayatını kaybetti, bin 771 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 296 bini geçti.

16 Eylül Çarşamba günü Türkiye’de 112 bin 645 test yapıldığı ve bin 771 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 63 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 342 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 296 bin 361’e, toplam can kaybı ise 7 bin 249’a yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 8 milyon 855 bin 180 oldu.


Türkiye’de ilk Covid-19 aşısı gönüllülere yapıldı

Fotoğraf: DHA

Türkiye’de ilk Covid-19 aşısı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gönüllülere yapıldı.

Çin’de geliştirilen Covid-19 aşısının gönüllü uygulaması Brezilya ve Endonezya’da başlatıldı.

Faz 3 aşamasına Türkiye de dahil edildi ve aşının ilk dozu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sağlık çalışanlarına yapıldı.

DHA, aşının yapıldığı anın görüntülerini paylaştı.


Kuzey ve Doğu Suriye’de vaka sayısı bine yaklaştı

Kuzey ve Doğu Suriye Sağlık Komitesi, bölgedeki Corona virüsü salgınına ilişkin son 24 saatlik verileri paylaştı.

Derik’te bir kadın ve bir erkeğin Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğinin belirtildiği açıklamada, 33’ü kadın ve 30’u erkek olmak üzere 63 yeni vakanın tespit edildiği duyuruldu.

Açıklamada ayrıca 18 hastanın da tedavilerinin ardından iyileştiği belirtildi.

Son verilere göre, bölgedeki toplam vaka sayısı 966’ya, yaşamını yitirenlerin sayısı 48’e, iyileşenlerin sayısı ise 309’a yükseldi.


Bakan Selçuk ‘uyum programını’ açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 21 Eylül’de başlayacak yüz yüze eğitim kapsamında hayata geçirilecek ‘uyum programını’ açıkladı.

Selçuk, “Okul yönetimleri, uyum programının 21-25 Eylül 2020 haftasında hangi gün olacağına öğretmenlerle birlikte karar verecek. Uyum Programı, okul öncesi eğitim kurumlarında 30’ar dakikalık 5 etkinlik saati olacak şekilde 1 gün, İlkokul 1. sınıflarda ise 30’ar dakikalık 5 ders saati ve aralarda 10’ar dakikalık teneffüsler olacak şekilde 1 gün üzerinden planlanacak” ifadelerini kullandı.

İmkân ve şartlara göre sınıf mevcudunun sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde iki ayrı gruba ayrılması sağlanıp her grubun okula uyum programının birbirinden farklı günlerde olmasına özen gösterilecek. Teneffüs saatlerinde öğrencilerin sosyal mesafeye uymaları için gerekli yönlendirmeler yapılacak.


Kuzey Kıbrıs virüs yüzünden adayı dış dünyaya kapattı

Fotoğraf: DHA

Kuzey Kıbrıs Bakanlar Kurulu, pandemi ile mücadele kapsamında aldığı önlemleri sıkılaştırıyor.

Hükümetin vaka sayısındaki artış nedeniyle altı gün önce aldığı adaya giriş yasağı uzatıldı.

Buna göre 20 Eylül’e kadar sivil yolcuların adaya girişine hiçbir biçimde izin verilmeyecek.

Kıbrıs’tan Türkiye yönüne seferlerde ise bir değişiklik olmadığı ve yolcu taşımaya kesintisiz devam edileceği belirtildi.

Kuzey Kıbrıs’ta dün açıklanan son rakamlara göre bugüne kadar toplam 628 vaka tespit edildi, bunlardan 281’inin tedavisi devam ediyor.

Tedavi altındakilerden biri yoğun bakımda tutulurken, adanın kuzey kesiminde bugüne kadar dört kişi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.


20 bin kişi izolasyon şartlarına uymamış

İçişleri Bakanlığı, Corona virüsü denetimlerine yönelik bilgilendirme açıklaması yaptı.

Açıklamada, 22 Ağustos’tan bu yana ülke genelinde 3 milyon 373 bin 336 denetim yapıldığı kaydedildi.

Söz konus denetimlerde 9 bin 974 kişiye ceza kesildiği, 178 işletmenin faaliyetinin de geçici olarak durdurulduğu belirtildi. Denetimlerde 40 bin 891 kişi de uyarıldı.

20 bin 94 kişinin ise izolasyon kurallarına uymadığı tespit edildi.


Covid-19 salgını: LGBTİ+’lar nasıl etkileniyor, neler yaşıyor?

Genç LGBTİ+ Derneği’nin araştırmasına göre, Covid-19 pandemisi süresince LGBTİ+’ların dörtte biri sağlık hizmetlerine ve ilaca erişimde sorun yaşamış. Yine her dört kişiden biri yaşadığı ili değiştirmek zorunda kalmış.

Araştırmaya katılanların yüzde 30’u ise bu süreçte şiddete maruz kaldığını ifade ediyor.


Bilim Kurulu toplanıyor

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün bir kez daha Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanacak.

Koca’nın toplantı sonrası saat 19.00 sıralarında basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Vaka sayıları ve can kayıplarındaki artış kurulun gündeminde olacak.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, dün bin 742 kişide Corona virüsü tespit edildi. Son 24 saatte 67 kişi de Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.


Trump: Covid-19 aşısı bir ay sonra hazır olabilir

ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19’a karşı geliştirilen aşının kısa zaman içinde dağıtıma hazır olabileceğini söyledi.

Trump, “Aşıya çok yakınız. Gerçeği bilmek istiyorsanız, bir önceki yönetim olsaydı FDA (ABD Gıda ve İlaç Yönetimi) ve onaylar yüzünden aşının gelmesi yıllar sürebilirdi. Ama bizim aşıya ulaşmamıza haftalar kaldı, 3 hafta, 4 hafta içinde olabilir” diye konuştu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre ABD Başkanı’nın açıklamasından saatler önce ise Covid-19 aşısı üzerine çalışan ilaç şirketi Pfizer de çalışmalarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamaya göre geliştirilen aşının yapıldığı ve “plasebo” adı verilen sahte ilacın verildiği deneklerde aynı yan etkiler çok hafif ya da hafif şekilde görüldü.

Çalışmanın son safhalarında olan şirket, içinde hiçbir etkin madde olmayan ancak psikolojik etkileri görmek için bazı deneklere aşı yerine plasebo verildiğini, gözlemcilerin de hangi denek üzerinde aşının uygulandığını bilmediğini açıkladı.

Tüm deneklerde benzer şekilde hafif baş ağrısı, hafif baş dönmesi ve hafif kas ağrısı görüldü. Bazı deneklerin ise ateşi yükseldi.

Pfizer’ın aşı araştırma ve geliştirme departmanının başındaki Kathrin Jansen, bağımsız veri gözlem komisyonunun tüm verilere erişiminin sağlandığını, böylece riskli olduğunu düşündükleri durumları kendilerine iletebileceklerini, ancak şu ana kadar böyle bir riskin ortaya çıkmadığını söyledi.

Aşının işe yarayıp yaramadığına dair verilere Ekim ayı içinde ulaşılması planlanıyor. Şirket açıklamasına göre yüzde 60 ihtimalle işe yaracağı tahmin ediliyor.


Hindistan’da Corona virüsü vaka sayısı 5 milyonu geçti

Hindistan’da bir pandemi hastanesi (Fotoğraf: Reuters)

Hindistan’da tespit edilen Corona virüsü vakalarının 5 milyonu aştığı açıklandı.

Ülke, vaka sayısı baz alındığında ABD’den sonra ikinci sırada.

80 binden fazla kişi de Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti.

Salgının başından yaz aylarına kadar sert tedbirler alan hükümet, iş kayıplarının önüne geçmek için son haftalarda kısıtlamaları yumuşatmaya başlamıştı.

Bunun ardından günlük yeni vaka sayısı 90 binin üzerine çıktı.

Hindistan’da son 24 saatte tespit edilen 90 bin 123 vakayla birlikte, toplam vaka sayısı 5 milyon 20 bin 359’a yükseldi.


Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 29,727,389
  • Can kayıpları: 939,186
  • İyileşenler: 21,542,477
  • Aktif vakalar: 7,245,726

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (6,788,147)
  • Hindistan (5,020,359)
  • Brezilya (4,384,299)
  • Rusya (1,073,849)
  • Peru (738,020)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (200,197)
  • Brezilya (133,207)
  • Hindistan (82,091)
  • Meksika (71,678)
  • Britanya (41,664)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bahçeli TTB’yi hedef gösterdi, 'derhal kapatılmalı' dedi
Sonraki Haber
Fed, faiz kararını açıkladı