Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayısı 31 buçuk milyona dayandı

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 31 buçuk milyona dayandı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 31 buçuk milyona, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı da 970 bine dayandı. Resmi verilere göre 7 bin 639 kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye’de ise vaka ve ağır hasta sayıları artıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Rusya’nın ikinci Covid-19 aşısının klinik testleri için onay verildi

Rusya Sağlık Bakanlığı, Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı Çumakov Federal İmmünobiyolojik İlaçlar Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin geliştirdiği koronavirüs aşısının klinik testlerinin başlamasına izin verdi.

Sputnik’in haberine göre bakanlığın basın dairesinden yapılan açıklamada, tıbbi viroloji alanında önde gelen araştırma kuruluşlarından olan Çumakov Federal İmmünobiyolojik İlaçlar Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin geliştirdiği aşının klinik testlerine izin verildiği belirtildi.

Açıklamaya göre, testler yakında Kirov, St. Petersburg ve Novosibirsk’te başlayacak. Yaklaşık 3 bin gönüllünün testlerde yer alması bekleniyor.

Aşılama sonrasında katılımcılar 16 gün boyunca hastanede izolasyonda kalacak ve doktorların gözetiminde tutulacak.

Testlerin ne zaman başlayacağına dair kesin bilgi verilmese de, Merkezin Genel Müdürü Aydar İşmuhametov, klinik testlerin Kasım’da bitmesini umut ettiğini söyledi.

Vektör Bilim Merkezi tarafından geliştirilen ikinci aşı olan EpiVakKorona aşısının tescil prosedürünün de 15 Ekim’e kadar tamamlanmasının planlandığı belirtildi.

Öte yandan Rusya’da dünyanın ilk tescil edilen Covid-19 aşısı Sputnik V’nin tescil sonrası üçüncü faz testleri devam ediyor. Pekçok uzman üçüncü faz tamamlanmadan aşıyı piyasaya sürmenin aşının güvenilirliğini sorgulattığı görüşünde.


Dersim’de 13 yerleşim yeri karantinaya alındı

Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı yedi köy ile üç mezra, Ovacık ilçesinde ise iki köy ile bir mezra Coronavirus nedeniyle karantina altına alındı.

Karantinaya alınan köy ve mezralar şöyle:

  • Mazgirt’e bağlı Temurtaht, Kuşhane, Kızılcık, Dazkaya, Anıtçınar, Ağaçardı ve Aslanyurdu köyleri ile Civan, Dalömer ve Sürü mezraları,
  • Ovacık ilçesine bağlı Şahverdi ve Mollaliler köyü ile Sürü mezrası.

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 65 kişi hayatını kaybetti, bin 692 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 306 bini aştı.

22 Eylül Salı günü Türkiye’de 114 bin 311 test yapıldığı ve bin 692 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 65 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 261 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 306 bin 302’ye, toplam can kaybı ise 7 bin 639’a yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 9 milyon 496 bin 268 oldu.


VakıfBank Kadın Voleybol Takımı’nda sekiz kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı

VakıfBank Kadın Voleybol Takımı’nda altısı sporcu olmak üzere sekiz kişinin Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklandı.

Takımda dün de bir sporcunun testinin pozitif çıktığı bildirilmişti.


Britanya’da yeni ‘Corona’ tedbirleri açıklandı

Britanya’da Temmuz ayı ortalarında 500’lere inen günlük yeni Corona virüsü vaka sayıları son günlerde 5 bine yaklaştı. Buna karşın can kayıpları salgının başından bu yana en düşük düzeyde.

Başbakan Boris Johnson, vakalardaki artış nedeniyle yeni önlemler aldıklarını duyurdu.

Britanya’nın “tehlikeli bir dönüm noktasına geldiğini” söyleyen Johnson, yeni önlemlerin ve kısıtlamaların 6 ay süreyle uygulanabileceğini belirtti.

BBC Türkçe’nin aktardığı Johnson yönetiminin yeni önlemlerine göre;

  • Perşembe gününden itibaren barlar, publar, restoranlar akşam saat 22.00’de kapanacak ve açık oldukları sürede sadece masalara hizmet verilecek. Böylelikle kalabalıkların oluşması engellenecek.
  • Hizmet ve perakende satış sektörlerinde çalışanlar maske takacak. Kurallara uymayan iş yerlerine ceza kesilecek.
  • Düğünlere en fazla 15 kişi katılabilecek. Bu kural bütün yetişkin kapalı salon spor karşılaşmaları ve faaliyetleri için de gerekli olacak.
  • Konferans ve spor karşılaşmaları gibi etkinliklerin Kasım ayında yapılması planlanan açılışı ertelenecek.

Diyarbakır’da salgında yaşamını yitiren sağlıkçıların sayısı 10’a yükseldi

Diyarbakır Sağlık Platformu, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanı Esra Alakuş için Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi polikliniği önünde anma etkinliği düzenledi.

Anmada konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, Türkiye’de salgının başlangıcı olan 11 Mart’tan bu yana kentte 10 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini, 770’den fazla sağlık emekçisine de Covid-19 tanısı konulduğunu aktardı.

Hükümet yetkilileri tarafından sık sık dile getirilen maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarının salgının önüne geçme noktasında yetersiz olduğunu kaydeden Güldiken, sağlık ve meslek örgütlerinin sürece dahil edilmesi çağrısı yaptı.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise sağlıkçılara yönelik şiddete dikkat çekerek, uyarıda bulundu: “6 aydır gece gündüz demeden sağlık emekçilerini hedef göstermekten vazgeçin. Ötekileştirici, ayrımcı ve ırkçı şiddeti bu toplumda besleyen dilden vazgeçin. Tüm emek meslek örgütlerini sürece dahil ederek, toplumun pandemiden daha fazla etkilememesi için gerekli önlemleri alın.”


Kılıçdaroğlu: Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP heyeti, Türk Tabipleri Birliği’ni (TTB) ziyaret etti.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “TTB kapatılmalı” çıkışı için, “Covid-19’la mücadele edenler terörist oluyor. Duyduğum en saçma söz” yorumunu yapan Kılıçdaroğlu, “Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Devlet yalan söyler mi? Verileri doğru açıklaması lazım, verileri siyasetçilerin değil Bilim Kurulu’nun sözcüsü açıklamalıydı. Bunların hiçbirisi yapılmadı. Halka doğru bilgi verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

CHP lideri konuşmasında Ankara ve Urfa’da sağlık çalışanlarına yönelik saldırılara da değindi.

Kılıçdaroğlu, “Sağlıkta şiddet yeni bir olay değil. Şanlıurfa’da bir hekim arkadaş hayatını kaybetmişti. Hepimiz yaşamımızın bir bölümünde doktora gideriz, tedaviyi onlar yapar. Sağlık çalışanlarına şiddet asla kabul edeceğimiz bir şey değil” ifadesini kullandı.


MA: ‘Corona’ belirtileri gösteren onlarca işçi hastaneden geri çevrildi

Fotoğraf: Sertaç Kayar

Diyarbakır 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten bir fabrikada çalışan işçiler, bir süre önce çalışma arkadaşlarının Covid-19 testinin pozitif çıkması üzerine, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurarak Corona virüsü testi yaptırmak istedi.

Mezopotamya Ajansı (MA), hastaneye başvuran 70 işçinin, toplu halde oldukları ve ağır belirtiler göstermedikleri gerekçesiyle test yapılmadan geri çevrildiğini aktardı.

Bunun üzerine Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’ne yönlendirilen işçilerin, buradan da sonuç alamadığı ve evlerine döndükleri belirtildi.

Çalışmaya ara verdiklerini söyleyen ve nefes alamama, baş, sırt, göğüs ağrısı ve halsizlik şikayetlerinin bulunduğu belirten işçiler, test yapılmasını bekliyor.


Kuzey ve Doğu Suriye’de Covid-19 salgını yayılıyor

Özerk Yönetim Sağlık Komitesi’nin açıkladığı son verilere göre, Kuzey ve Doğu Suriye’de üç kişi daha salgından dolayı yaşamını yitirdi, 58 yeni Corona virüsü vakası tespit edildi.

Covid-19’a yakalanan 16 kişinin de tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiği belirtildi.

Böylece toplam vaka sayısı bin 209’a, iyileşen sayısı 350’ye, toplam can kaybı ise 55’e yükseldi.


Hastanede sağlıkçılara şiddet

Ankara Keçiören’de, silahlı kavgada yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden bir kişinin yakınları sağlık çalışanlarına saldırarak ameliyathaneye girmeye çalıştı. Sağlıkçılar, hasta yakınlarına karşı barikat kurarak karşı koydu. Valilik ise soruşturma başlattı.


THD: Maskelerin çoğunda virüse karşı koruyucu katman yok

Türkiye’de ülke genelinde meskenler hariç olmak üzere tüm alanlarda maske takmak zorunlu (Fotoğraf: Reuters)

Tüketici Hakları Derneği’nden (THD) yapılan açıklamada, piyasada satılan maskelerin önemli bölümünde virüse karşı koruyucu katman olmadığı ifade edildi.

THD Gaziantep Şube Başkanı eczacı Bülent Yılmaz, üç katmanlı maskelerin büyük çoğunluğunda filtre görevi gören “meltblown” kumaşının kullanılmadığını söyledi.

Sözcü gazetesine konuşan Yılmaz, maske üreten firmalardan tıbbi cihaz satış yetki belgesi ya da ürün takip sistemi kaydı aranmadığını da dile getirdi:

“Ne yazık ki, vatandaşların kullandıkları maskeler için resmi bir kontrol ve takip mekanizması yok. Standart dışı maskelere yönelik denetimlerin yapılması ve sahte maskelere el konması gerekiyor.”


Dünya genelinde aktif vaka sayısı 7 milyon 400 binin üzerinde

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 31,488,661
  • Can kayıpları: 969,362
  • İyileşenler: 23,115,456
  • Aktif vakalar: 7,403,843

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (7,046,216)
  • Hindistan (5,562,663)
  • Brezilya (4,560,083)
  • Rusya (1,109,595)
  • Peru (772,896)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (204,506)
  • Brezilya (137,350)
  • Hindistan (88,965)
  • Meksika (73,697)
  • Britanya (41,788)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kaz Dağları'ndaki nöbet alanı boşaltıldı, 65 kurumdan tepki
Sonraki Haber
Askeri hastaneden çıkarılan Osman Şiban’dan ilk sözler