Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayısı 33 milyona yaklaştı

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 33 milyona yaklaştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün neden olduğu Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 1 milyona dayandı. Toplam vaka sayısı ise 33 milyona yaklaştı. Resmi verilere göre toplam vaka sayısının 312 bine dayandığı Türkiye’de can kayıpları da her geçen gün artıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ: Başarılı bir aşının yaygın kullanımına kadar Covid-19 ölümleri 2 milyona ulaşabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, Covid-19 salgınıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ryan, Covid-19’a karşı başarılı bir aşının yaygın kullanımına başlanana kadar Covid-19’a bağlı ölümlerin dünya çapında 2 milyona ulaşabileceğini ifade etti.

Ryan, salgına karşı birlikte ve uyumlu hareket edilmemesi halinde bu sayının daha da fazla olacağını aktarırken, “Bunu yapmazsak bahsettiğiniz sayı sadece hayal edilebilir değil, ne yazık ki çok muhtemel” dedi.

Tüm dünyada kısıtlamaların ve tecritlerin hafifletilmesinin ardından virüsün gençler arasında yayıldığına dikkat çeken Ryan, vaka sayılarındaki artış nedeni ile gençlerin suçlanmaması gerektiğini dile getirdi.

Öte yandan dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 32 milyon 572 bin 774’e, toplam can kaybı ise 989 bin 981’e ulaştı.


Sağlık Bakanı Koca: Kullandığımız ilaç ölümleri yüzde 30 azalttı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Samsun’da Covid-19 salgının seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Covid-19 hastaları için kullanılan ilacın, ölüm oranlarını yüzde 30 düşürdüğünü söyleyen Bakan Koca, “Türkiye genelinde yatak doluluk oranı yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 33” dedi.

Filyasyonun tüm Türkiye’de önemini korumaya devam edeceğini belirten Koca, “Filyasyon sayesinde temaslıların yüzde 98.7’sine ulaştık.

Okullarda vaka durumuyla ilgili Bakan Koca, “Vaka sayısında, eğitim alan öğrenciler açısından söylüyorum, herhangi bir artışın olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.

Türkiye genelinde, 3-4 il dışında, vaka sayılarında önemli oranda düşüş olduğunu söyleyen Koca, “Şu dönemde ayrıca vaka sayısının düşmekte olduğunu, şu anda önemli bir sorun yok. Önümüzdeki haftalarda Bilim Kurulu değerlendirme yaparak kademeli geçişle ilgili önerisini sunacaktır” diye konuştu.

Yeni tedbirlerin alınıp alınmayacağına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Koca, “Bu dönemde Türkiye genelinde daha sert tedbirler almak gibi bir yaklaşımımızın olmadığını ifade etmek isterim. Bu yer yer bazı illerimizde sorun olduğunda kurullarımız ilçe, mahalle, köy bazında kısıtlama yetkisi almaya sahip. Türkiye’de ilave yasak düşünülmüyor” dedi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 73 kişi hayatını kaybetti, bin 665 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 311 bini aştı.

25 Eylül Cuma günü Türkiye’de 112 bin 885 test yapıldığı ve bin 665 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 74 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 318 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 311 bin 455’e, toplam can kaybı ise 7 bin 858’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 9 milyon 834 bin 572 oldu.


Açık cezaevlerindeki hükümlülerin Covid-19 izin süreleri iki ay daha uzatıldı

Adalet Bakanlığı, Covid-19 tedbirleri kapsamında açık cezaevinde bulunan hükümlülerin izin sürelerinin 2 ay daha uzatıldığını bildirdi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, açık ceza infaz kurumlarında bulunan veya açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan ve uygun şartları taşıyan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezalarının infazına karar verilen hükümlülerin Covid-19 izin sürelerinin 30 Eylül’de sona ereceği hatırlatıldı.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün salgın riskinin ortadan kalkmaması sebebiyle hükümlülere verilen izin sürelerinin 2 ay daha uzatılmasına ilişkin öneride bulunduğu belirtilen açıklamada, açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan ve uygun şartları taşıyan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezalarının infazına karar verilen hükümlülerin izin sürelerinin, 5275 sayılı kanunun geçici 9/5. maddesi uyarınca 30 Eylül’den itibaren 2 ay süreyle uzatılmasına karar verildiği ifade edildi.


Vakaların çoğu 25 ile 49 yaş arasında 

Fotoğraf: Balıkesir / AFP

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, acil servise başvuranlarda büyük vaka çoğunluğunun 25 ile 49 yaş arasında olduğunu söyledi.

“25 ile 49 yaş arasındaki yoğunlaşmaya odaklandığımızda aslında günlük yaşantının içerisindeki kişilerin daha fazla enfekte olduğunu görüyoruz. Bu yaş grubu sosyal yaşantının içinde aktif, iş yaşantısında aktif veya dışarıda arkadaşlarıyla vakit geçiren grupta aktif. Bundan dolayı daha çok vaka bu yaş grubunda.”

Kayıpmaz, daha çok 15 ila 64 yaş arasındaki hastaların Covid-19 testlerinin pozitif çıktığını ifade etti.

Hastalığın sadece yaşlıları etkilemediğine dikkat çeken Kayıpmaz, “Bu hastalık sadece ileri yaş grubunun hastalığı değil. Gençlerde daha fazla görülüyor. Belli yaş grubunun üzerinde de daha ağır seyrediyor ve yoğun bakımda hastaların yatması gerekebiliyor. Ama şu da bir gerçek ki genç hastalarımızdan da ne yazık ki kaybettiklerimiz var” diye konuştu.


Bakan Koca: Düşüş sürdürülebilir olmadı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Samsun’da kameraların karşısına geçti.

Koca, “Rakamlardaki düşüş sürdürülebilir olmadı. Hasta sayımız ve kayıplarımız yeniden artmaya başladı. Artış her bölgede aynı oranda değil” dedi.

Bakan Koca, sözlerinin devamında “Son bir haftadır ülke çapında alınan tedbirler ve sıkı denetim sayesinde vaka artış hızımız kontrol altına alındı ancak bu bizi asla ve asla rehavete sürüklememelidir” ifadelerini kullandı.

Samsun özelinde de açıklamalarda bulunan Koca, şunları dile getirdi:

“Samsun’daki artışa yönelik yaptığımız hızlı ve etkili müdahalelerle son bir haftada bir ay öncesine göre üçte bir oranında vaka sayısında düşüş olduğunu özellikle söylemek istiyorum. Artış hızının kontrol altına alınmasını takiben bir hafta 10 gün içinde hasta sayılarının daha da aşağıya düşmesini bekliyoruz. Hedefimiz, alacağımız tedbirlerle hasta sayısını ve hastane yükümüzü her geçen gün azaltmak. Samsun’da şu an özellikle salgında başarı oranımızı önemli oranda etkileyen sahada filyasyon çalışmalarımız. Bu dönemde Samsun için filyasyon ekip sayımızı 175’e çıkarmış olduk.”


Rio Karnavalı ‘Corona’ nedeniyle süresiz olarak ertelendi

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen Rio Karnavalı, süresiz olarak ertelendi.

Şubat 2021’de düzenlenmesi planlanan karnavala katılacak olan samba okulları, Covid-19 aşısı olmadan hazırlanmalarının ve festivale katılmalarının olası olmadığını açıklamıştı.

Samba okulları birliğinin başkanı olan Jorge Castanheira, güvenli olduğu zaman düzenlemek gibi şehir için en iyi çözümü bulmaya çalıştıklarını, ancak bir tarih belirleyemediklerini söyledi.

Brezilya, Corona virüsü salgınından en ağır etkilenen ülkelerin başında geliyor.

4,6 milyon vakanın olduğu ülkede 140 bine yakın kişi de hayatını kaybetti.


Dünya genelinde toplam vaka sayısı 32.4 milyonu aştı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 32.416.537
  • Can kayıpları: 987.743
  • İyileşenler: 23.932.423
  • Aktif vakalar: 7.496.371

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (7.185.471)
  • Hindistan (5.818.570)
  • Brezilya (4.659.909)
  • Rusya (1.128.836)
  • Kolombiya (790.823)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (207.538)
  • Brezilya (139.883)
  • Hindistan (92.317)
  • Meksika (75.439)
  • Britanya (41.902)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Operasyona birçok kentte tepki: 'HDP susturulamaz' bir slogan değildir, susmayacağız
Sonraki Haber
Ukrayna’da askeri uçak düştü: 22 ölü