Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayısı 34 milyonu aştı

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 34 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 34 milyonun, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da bir milyonun üzerinde. Resmi verilere göre 8 bin 195 kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye’de de vaka sayısı 320 bine yaklaşıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


TTB’den Bakan Koca’ya: Gerçekleri gizlediniz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bilim Kurulu toplantısında, test sonucu pozitif çıkan ama semptom göstermeyenlerin günlük hasta sayısına eklenmediğini açıklaması sonrası Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) “gerçekleri gizlediniz” açıklaması geldi.


Dünya genelinde Covid-19 vakaları 34 milyonu aştı

Covid-19 verilerinin derlendiği “Worldometer” internet sitesine göre, dünya genelinde vaka sayısı 34 milyon 20 bin 311’e ulaştı.

Vakaların en fazla görüldüğü ülke 7 milyon 420 bini aşkın vaka ile ABD.

ABD’nin ardından en fazla vaka görülen ilk 10 ülke, sırasıyla şöyle:

Hindistan’da 6 milyon 287 bin 238, Brezilya’da 4 milyon 787 bin 637, Rusya’da 1 milyon 176 bin 286, Kolombiya’da 824 bin 42, Peru’da 811 bin 768, İspanya’da 769 bin 188, Meksika’da 738 bin 163, Arjantin’de 736 bin 609, Güney Afrika’da 672 bin 572, Fransa’da 550 bin 690.

318 bin 663 vakanın görüldüğü Türkiye’de ise can kaybı 8 bin 195 olarak açıklandı.


DSÖ: Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı kesinlikle 1 milyondan daha fazla

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus,  ABD’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurulu kapsamında Covid-19 salgınına ilişkin düzenlenen etkinliğe video konferans yoluyla katıldı.

Burada salgının dünya genelinde gidişatına değinen Ghebreyesus, “Dün, Covid-19’a karşı ortak mücadelemizde tatsız bir dönüm noktası oldu. Bir milyon insanın bu yeni virüsten dolayı hayatını kaybettiği teyit edildi. Gerçek sayı kesinlikle bundan daha yüksek. Daha fazla insan da dünyanın her yerindeki hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor” dedi.

Bireylerin, toplumlar ve ekonomilerin korku ve belirsizliğin pençesinde olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, “Bilim, bize yeni testler, terapötikler ve umarız ki bir aşı şeklinde çözümler sunuyor. Ancak dayanışma olmadan bilim ve çözümler etkisiz kalacaktır” uyarısında bulundu.

DSÖ eş güdümünde yürütülen Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) hakkında da bilgi veren Ghebreyesus, dünya nüfusunun yüzde 70’ine tekabül eden 167 ülkenin şimdiye kadar COVAX’a katıldığını bildirdi.

Covid-19 aşısının tüm ülkelere eşit ve adil şekilde dağıtılmasını amaçlayan COVAX’a Çin, Rusya ve ABD ise henüz katılmadı.

DSÖ, COVAX vasıtasıyla 2021 sonuna kadar 2 milyar doz aşıya ulaşmayı hedefliyor.


Bakan Koca: Her pozitif vaka hasta değildir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Salgının son tırmanışından sonra birçok yerde yarı yarıya bir düşüş sağlandığını söyleyen Bakan Koca, “Tünelin ucu ve ışık göründü” dedi.

Vaka sayısı ile hasta sayısı arasındaki karışıklığa açıklık getirmek istediğini belirten Koca, “Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor” dedi.

Koca, “semptomatik pozitif vakalar tabloda yer alıyor mu, yer almıyorsa Türkiye’de kaç asemptomatik vaka var” sorusuna ise “Semptomatik vaka hasta, asemptomatik vaka ise vaka. Bizim verdiğimiz günlük hasta sayısı. 29 Temmuz’dan itibaren günlük hasta sayısı olarak veriyoruz. Verdiğimiz bilgi bu” yanıtını verdi.

Koca, günlük Corona virüsü tablosunda yer alan ‘ağır hasta’nın tanımını ise, “Covid 19’un viral solunum enfeksiyonu olmanın ötesine geçip sistemik hastalık halini alması ve hastayı dış desteğe ihtiyaç duyar hale getirmesi durumunda hastayı ağır hasta olarak tanımlıyoruz” şeklinde yaptı.

Ölüm sayıları

Ölüm sayıları hakkındaki iddiaları ‘ilginç’ diye nitelediren Koca, şunları söyledi:

“Skor arayışında olanlar, sayıları yüksek göstermeye çalışanlar nerede dayanak arıyor? Biri belediyelerimizin e-devlet veri tabanında yer alan defin sayıları diğeri Türkiye İstatistik Kurumu’dur. İki ayrı veri tabanının birlikte kullanımı yanlıştır. Ölüm raporlarındaki kategorik bilgiler yanlış yorumlanıyor

“Belediyelerin e-devlet veri tabanında yer alan mezarlık bilgi sisteminde söz konusu ilde defin sayıları yer alır. Defin rapor kişilerin öldüğü ilde verilir. Üç ayrı yer üç ayrı il sözkonusudur. Belediyelerin verileri kendi illerindeki defin sayılarını ortaya koyar.

“TÜİK verilerinde dağılım ölen kişilerin ikamet adresine göre yapılmaktadır. Kişi İstanbul’da yaşadığı halde ikamet adresi Sivas ise TÜİK onu Sivas olarak kaydeder. Dolayısıyla belediye ile TÜİK onu başka kaydeder. Bu farkı yılın dokuzuncu ayında görürsünüz. 11 il belediyesi verilerine bakıp, sonuç çıkarmak yanlıştır. Yılın sonu beklenirse TÜİK verileri ile diğer verilerin çakıştığı zaten görülecektir.”

“Ölmüş kişiyi hayatta gösteremeyiz”

Birinin ölümünü saklamaya imkan olmadığını söyleyen Koca, “Hayatta olanı ölmüş gösteremeyeceğimiz gibi ölmüş kişiyi hayatta gösteremeyiz. Yıllık öngörülen yüzde 2.2 oranında artışla bunun şimdi 336 bin 518 olması beklenmektedir. Covid-19 kaynaklı ölümler dahil 339 bin 26 ölüm gerçekleşmiştir. Covid-19 kaynaklı tespit edilmiş ölümler 8 bin 62’dir. Daha az veya daha fazla değildir” dedi.

“İstanbul’da vaka sayısı düştü”

Bakan Koca, kentlerdeki duruma dair bilgiler de verdi:

  • İstanbul vaka sayısı yüzde 2.8 oranında düştü.
  • Servis yatak doluluk oranı yüzde 51.1, yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 61.3.
  • 12 binlere yakın yoğun bakım yatağı boş.
  • Ankara’da vaka sayısı düşüklüğü son haftayı gösteriyor. Üç hafta öncesine göre düşüş yüzde 60’larda.
  • İzmir’de vaka sayısı yüzde 26 düştü.
  • Konya’da vaka sayısı yüzde 43,5 oranında son 10 günde düştü. 20 gün içinde Konya’daki vaka sayısı dörtte bire indi.

“2, 8 ve 12. sınıflar için Bilim Kurulu önerisi var”

‘Akıllı bileklikler’le ilgili de konuşan Bakan Koca, “Uygulamayı zorunlu olmadıkça kullanmaktan yana değiliz” dedi ve ekledi: “Ben şu uygulamadan yanayım, akıllı bilekliyi evde izole olmak istemeyen, evde izole etmemesinden endişe ettiğimiz izole olmayan kişilere uygulanması gerektiğini kullanılmasını düşünüyoruz.”

Yüz yüze eğitimle ilgili ise Koca, şu ana kadar hazırlık ve birinci sınıflarda ciddi herhangi bir sorun yaşanmadığını belirterek, “Önümüzdeki haftalar bizim daha önce de Bilim Kurulunun düşündüğü bir ve ikinci sınıflar şeklindeydi. Muhtemelen  muhtemelen önümüzdeki hafta karar alma noktasına gelince zaten açıklamış olacağız” diye konuştu.

“Pozitif veya riskli olan kimselerin binmesi önlenecek”

HES kodunun kullanılmasını olabildiğince yaygınlaştırmak istediklerini söyleyen Bakan Koca, “Kart sistemine işlenerek pozitif veya riskli olan kimselerin binmesi önlenmiş olacak. Yabancı olan, cep telefonu olmayan kişilerle ilgili bu sorun yaşanabilir. Biz daha çok ağırlıklı pozitif olan, kartları olan bunları bloke edecek sistemin devreye girmesini önermiştik. Biz özellikle il kurullarının kendi bölgelerinde gerektiğinde bunu daha yaygın durumda çok rahatlıkla HES’i yaygınlaştırmak üzere bu kararları alabilir diyoruz” dedi.

CHP’li Emir’in iddiasına yanıt

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in dün Sağlık Bakanlığı’nın Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi verilerinden yola çıkarak dile getirdiği “Gerçek vaka sayısı açıklananın 20 katı” iddiasına da yanıt verdi:

“Bu evrakla ilgili bir tarih yok, hangi tarihte alındığına dair not yok. Bizim yazılım programımızda böyle bir arayüz yok. P 1 Eylül olduğu söylenen gün için yapılan test sayısı 112 binlerde. Neresinden bakıp yorum yapacaksanız? Özellikle salgının seyrinde yapılan mücadele son derece önemli, biz sahada tespit edilen herkesi özellikle filyasyonunu, temasını yapıyoruz. Vatandaşımızı gizleyerek yapmıyoruz.

“Temaslı takipleri bütün vakalar için yapıyoruz. Bunun dışında bütün vakalar ayrıca güvenlikli alan oluşturma noktasında devrede olan HES sistemi içinde. Siz vakayı gizleyerek filyasyonu önleyebilir misiniz, HES kodunda güvenlikli alanı ortadan kaldırdığınızda salgınla mücadele edebilir misiniz? Denilen gibi olsaydı, hastanedeki yatak doluluk oranları neden yüzde ellilik oranın altında, yoğun bakım oranları neden yüzde 66’larda.

“Bizim verdiğimiz tabloların hepsin doğru, altını çiziyorum. Tablodaki bütün veriler doğru. Mücadelede de gizlenerek bir şey yapılmıyor. HES konu ve filyasyon dahil olmak üzere bütün pozitif vakalar üzerine yapılıyor. Ankara gibi bir ilde gizleyerek vaka oranı yüze 60’a kadar düşürülebilir mi?”


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 65 kişi hayatını kaybetti, bin 391 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 318 bini aştı.

29 Eylül Salı günü Türkiye’de 112 bin 098 test yapıldığı ve bin 391 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 65 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 245 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 318 bin 663’e, toplam can kaybı ise 8 bin 195’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 10 milyon 380 bin 261 oldu.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

CHP’li vekil: Bakan Koca’nın ‘bin 512 hasta var’ dediği gün Türkiye’de 29 bin 377 vaka vardı

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi’nden alındığını söylediği bir belgeyi paylaşarak, “Koca’nın bin 512 hasta var dediği gün 29 bin 377 vaka vardı” dedi.

Eymir Türkiye genelinde sadece 10 Eylül günü 29 bin 377 pozitif vaka olduğunu söyledi, aynı gün toplam test sayısının 158 bin, negatif 128 bin 645, pozitif ise 29 bin 377 olarak gerçekleştiğini iddia etti.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün sorularını yanıtlayan Emir, belgenin doğru olduğunu ve Covid-19 pozitif vaka sayısının açıklanandan neredeyse 20 kat fazla olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan konuyla ilgili açıklama beklediklerini söyleyen Emir, “Bu sınırlı sayıda kişinin erişebileceği bir ekran. Dolayısıyla bütün günlere ait dataları alma olanağımız olmadı” diyerek ellerinde sadece 10 Eylül gününe ait verilerin olduğunu aktardı.

İlk günden beri Sağlık Bakanlığı’nın doğru bilgi paylaşmadığını öne süren Emir, “Bu belge doğru bir belge. Günde 150 bin civarında test yaptırmanız durumunda en az 30 bin yeni vaka olduğu ortaya çıkıyor. Pandeminin son derece yaygın olduğunu ve bulaşıcılığın çok yakınımızda olduğunu gösteriyor” dedi.

Hastanelerden ve yoğun bakımlardan gelen bilgilerin de bu tabloyu doğruladığını savunan Emir, gerçek rakamların gizlenerek toplum sağlığının riske atıldığını ifade ediyor:

“Kendilerini başarılı göstermek adına toplum sağlığını tehlikeye atıyorlar. Eğer vatandaşlar doğru bilgilendirilirse alınan tedbirlere uyum sağlamaları daha kolay olacak. Ama iktidar hastalığın bu seviye yaygın olduğu ortaya çıktığında çok daha ciddi önlemler almak zorunda kalacağı için önlem almamak adına gerçek olmayan rakamlarla sahte başarı hikayeleri yazmaya çalışıyor.”


Bilim insanlarından uyarı: Burnu açıkta bırakmak, maske takmamakla eş

Fotoğraf: Pixabay

Bilim insanları, Covid-19’a karşı maske takarken burnun açıkta bırakılmasının, hiç maske takmamaya eş olduğu uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri de maskenin ağız, burun ve çeneyi kapayacak şekilde takılması ve yanlarda boşluk olmaması gerektiğini söylüyor.

DSÖ yetkilileri ayrıca, takıldıktan sonra maskeye dokunulmamasını, çıkarılırken de ellerin yıkanmasını tavsiye ediyor.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

İçişleri’nden 81 il valiliğine ‘HES kodu’ konulu iki genelge

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine şehir içi toplu ulaşımda Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorgulama ve Konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu konulu iki ayrı genelge gönderdi.

Genelgelerde, Corona virüsü salgınıyla mücadelede hastalık tanısı konulmuş ya da temaslı durumdaki kişilerin toplumdan izole edilmesi üzerinde durulması gereken önemli hususlardan biri olduğu vurgulandı.

Bu doğrultuda bulaşma riskinin azaltılması ve hastalık tanısı konulan kişiler ile temaslı durumundaki kişilerin tespit edilerek izolasyona tabi tutulmalarını temin edilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığınca HES uygulaması geliştirildiği anımsatıldı.

Şehir içi toplu ulaşım araçlarıyla yapılan yolcu taşımacılığında da HES koduna göre kişilerin takibinin sağlanması önem arz ettiğine dikkat çekilerek, genelgede alınan tedbirler şu şekilde sıralandı:

  • Başta belediyeler olmak üzere ilgili diğer kurum/kuruluşlar tarafından yürütülen her türlü şehir içi toplu ulaşım aracıyla (otobüs, metro, metrobüs vb.) yapılan seyahatlerde kullanılmak üzere kişiye özel hale getirilmiş elektronik/akıllı seyahat kart sistemleri ile Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması arasında gerekli entegrasyonlar sağlanacak.
  • Şehir içi toplu ulaşım faaliyetleri için kullanılan ulaşım kartlarını henüz kişiselleştirmemiş durumda olan başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere yerel yönetim birimleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarınca, halihazırda kullanılmakta olan elektronik/akıllı seyahat kart sistemlerinin kişiselleştirilmesi amacıyla gerekli çalışmalara biran evvel başlanılacak.
  • Covid-19 hastalığı tanısı konulan ya da temaslısı durumunda olan vatandaşlara ait varsa kişiselleştirilmiş seyahat kartlarının izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askıya alınacak.
  • Covid-19 tanılı ya da temaslısı olması nedeniyle izolasyonda olması gerektiği kendisine bildirilmesine rağmen şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgilerinin, gerekli idari yaptırımların uygulanması ve gerekiyorsa suç duyurusunda bulunulması için İçişleri Bakanlığı aracılığıyla (e-İçişleri sistemi üzerinden elektronik olarak) ilgili Valilik/Kaymakamlıkla paylaşılacak.

Genelgelerin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


Meclis’te ziyaretçi yasağı uzatıldı

Fotoğraf: İHA

Meclis’e Corona virüsü tedbirleri kapsamında getirilen ziyaretçi yasağı uzatıldı.

TBMM Genel Sekreterliği’nden vekillere gönderilen yazıda, “1-31 Ekim tarihleri arasında Genel Kurul çalışmalarının yapıldığı günler ziyaretçi kabulü yapılmamasına karar verilmiştir” denildi.

Meclis yarın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacak.


Bilim Kurulu toplanıyor

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanacak.

Saat 17.00’de başlayacak toplantının ardından Bakan Koca’nın basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Sağlık Baknalığı tarafından paylaşılan “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nun güncel verilerine göre, dün 114 bin 940 test yapıldı, bin 427 kişide virüs tespit edildi.

Son 24 saatte 68 kişi yaşamını yitirdi, bin 452 kişi iyileşti.


Toplam vaka sayısı 34 milyona yaklaştı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 33,844,343
  • Can kayıpları: 1,012,665
  • İyileşenler: 25,148,403
  • Aktif vakalar: 7,683,275

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (7,406,146)
  • Hindistan (6,225,763)
  • Brezilya (4,780,317)
  • Rusya (1,167,805)
  • Kolombiya (824,042)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (210,785)
  • Brezilya (143,010)
  • Hindistan (97,529)
  • Meksika (77,163)
  • Britanya (42,072)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sendika.org ve Mezopotamya Ajansı'na erişim engeli
Sonraki Haber
Tartışmalı sosyal medya düzenlemesi yürürlüğe girdi