Ana SayfaDünyaCovid-19 salgını: Can kayıpları 1 milyona yaklaşıyor

Covid-19 salgını: Can kayıpları 1 milyona yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde toplam Corona virüsü vaka sayısı 32 milyonun, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 980 binin üzerinde. Resmi verilere göre 7 bin 785 kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye’de ise ağır hasta sayıları bin 500’ün üzerine çıktı. Gelişmeler sayfamızda.

 


Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeki Covid-19 vaka vaka sayısı bine yaklaştı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Genel Koordinatörü Volkan Memduh Gültekin, Covid-19 nedeniyle takip süreci devam eden personel sayısının alınan önlemlere rağmen 981’e yükseldiğini duyurdu.


Britanya’da bugüne kadarki en yüksek günlük vaka sayısı kayıtlara geçti

Britanya’da son 24 saatte 6 bin 634 kişide Covid-19 tespit edilmesiyle, yaygın test uygulaması başladığından bu yana görülen en yüksek vaka sayısına ulaşıldı.

Ülkede son 24 saatte 40 kişi de yaşamını yitirdi.

Son verilerle birlikte toplam vaka sayısı 416 bin 363’e, toplam ölüm sayısı ise 41 bin 902’ye yükseldi.

Öte yandan Britanya’nın güvenli ülkeler arasında görerek seyahat koridoru oluşturduğu Danimarka, Slovakya ve İzlanda, güvenli ülkeler listesinden çıkarıldı.

Bu ülkelerden seyahat edenlerin artık 14 gün boyunca kendilerini tek bir adreste karantinada tutmaları gerekecek.

Başbakan Boris Johnson önceki gün yeni kısıtlamalar açıklamış, söz konusu tedbirlerin 6 ay daha sürebileceğini belirtmişti.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 74 kişi hayatını kaybetti, bin 721 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 309 bini aştı.

24 Eylül Perşembe günü Türkiye’de 113 bin 317 test yapıldığı ve bin 721 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 74 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 241 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 309 bin 790’a, toplam can kaybı ise 7 bin 785’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 9 milyon 721 bin 687 oldu.


İçişleri’nden yeni ‘Corona’ genelgesi: ‘Temaslıların doğru bilgilendirilmesi’

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine “Temaslıların doğru bilgilendirilmesi” konulu genelge gönderdi.

Genelgeye göre, Covid-19 tanısı konulan kişilere, temaslı olduklarıyla ilgili eksik ya da yalan beyanda bulunmaları halinde 3 ay ila 2 yıl arasında değişen hapis cezası uygulanacak:

“Koronavirüs tanılı hastalar tarafından temaslı kişiler hakkında yapılan eksik veya yanıltıcı veya gerçeğe aykırı beyanlara/bildirimlere ilişkin olarak İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarınca karar alınarak bu tür eylemler içerisinde bulunanlar hakkında Türk Ceza Kanununun 206. maddesi ‘bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacağı’ hükmü kapsamında gerekli işlem tesis edilecek.”


Ankara’da ‘Corona’ya yakalanan sağlıkçı sayısı 943’e yükseldi

Ankara Tabip Odası, Covid-19 tanısı konulan sağlık çalışanlarının sayısının 943’e yükseldiğini bildirdi.

https://twitter.com/ankaratabipoda/status/1309089668085043201?s=20


Dersim’de toplu taşımada yeni tedbirler

Dersim’de Corona virüsü tedbirleri kapsamında toplu ulaşım araçlarında para alışverişi yapan kişilerin eldiven takması zorunlu hale getirildi.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Covid-19 tedbirleri kapsamında ek kararlar aldı.

Bu kapsamda, kent genelinde şehirlerarası ve şehir içi toplu ulaşım araçlarında para alışverişinin olmaması için bilet sisteminin uygulanmasına, bilet sisteminin uygulanmasının mümkün olmadığı durumlarda ise para alışverişi yapan kişinin eldiven kullanmasının zorunlu olmasına karar verildi.


Sağlık Bakanlığı, Eylül ayında hiç “Haftalık COVID-19 Durum Raporu” açıklamadı

Fotoğraf: Pixabay

Sağlık Bakanlığı, haftalık olarak açıkladığı “COVID-19 Durum Raporu”nu Eylül ayında hiç yayımlamadı.

Yayımlanan son rapor, 24-30 Ağustos tarihleri arasını kapsıyordu.

Bakanlığın şu ana kadar açıkladığı raporlara BURADAN ulaşabilirsiniz.


Adıyaman’da vaka sayısı yüzde 100 arttı

Fotoğraf: DHA

Adıyaman’da Corona virüsü vakaları 2 ay önceye oranla ikiye katlandı.

Covid-19 tanısı konulup, durumu ağır olanların hastanelere yatırıldığı Adıyaman’da, hastaların büyük bölümü ise ilaçla evde takip yöntemiyle tedavi ediliyor.

Adıyaman İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu son bir haftalık süreçte corona virüslü ve bu kişilerle temaslı olanların yaşadıkları çeşitli semtlerdeki 542 evi karantinaya aldı.

Kentteki özel bir hastanede görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Ramazan Çelik, Adıyaman’da son 2 aylık süreçte Corona virüsü vakalarında yüzde 100 artış görüldüğünü söyledi.

DHA’ya konuşan Dr. Çelik, yapılan uyarılara rağmen tedbirlere uyulmamasının vaka sayılarındaki artışın en önemli etkeni olduğunu savunarak, kalabalık ortamlarda bulunmanın virüs yayılımını hızlandırdığını ifade etti:

“Şehirler arası seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının ardından yapılan düğün, nikah ve yasak olmasına rağmen evlerde devam ettirilen taziye ziyaretleri vaka sayılarını artırdı. Yine bölgede sıklıkla kalabalık akraba ziyaretlerinin yapılması, bu ziyaretlerde maske kullanımının yok denecek düzeyde olması da vaka artışındaki etkenler arasında yer alıyor.”

Virüsün yayılımının önlenmesi için mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması, kalabalık her türlü ortamdan uzak durulması çağrısı yapan Çelik, “Dışarı çıkmamalıyız ve çıktığımız zamanlarda sosyal mesafe kuralı ve maskeye mutlak dikkat etmeliyiz. Ağzımızı, burnumuzu açıkta bırakmamalı, maskeyi nizami olarak takmalıyız” diye ekledi.


Netanyahu ‘Uçurumun eşiğindeyiz’ demişti: İsrail’de kısıtlamalar sıkılaştırıyor

Fotoğraf: AFP

İsrail, geçen hafta Cuma günü yürürlüğe giren Corona virüsü kısıtlamalarını daha da sıkılaştırıyor.

Bakanlar Kurulu, sokağa çıkma kısıtlamalarını da içeren ve ilk etapta iki hafta yürürlükte kalması öngörülen yeni önlemleri onayladı.

Sekiz saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde konuşan Başbakan Benjamin Netanyahu, vaka sayılarındaki hızlı artışın ülkeyi uçurumun eşiğine doğru sürüklediği uyarısı yaparak, zorlu adımların acilen atılması gerektiğini söylemişti.

İsrail’de sokağa çıkma kısıtlamaları 18 Eylül’de ikinci kez yürürlüğe sokulmuş, ancak geçen hafta boyunca günlük vaka sayılarının 7 binlerde seyretmesinin önüne geçilememişti.

Mevcut kısıtlamalar kapsamında İsrail’de yaşayanlar market, eczane alışverişi ya da işe gitmek gibi istisnalar dışında evlerinden sadece bir kilometre uzaklığa kadar dışarı çıkabiliyor.

İsrail basınında çıkan haberlerde, Cuma günü yürürlüğe girmesi beklenen ek önlemlerin iş yerlerinin faaliyetlerine de kısıtlamalar getireceği bildiriliyor.

Önlemler kapsamında finans, enerji, sağlık, teknoloji, tarım, gıda maddeleri satış ve üretimi gibi kilit önem taşıyan sektörler dışındaki iş yerlerinin faaliyetlerinin durdurulacağı kaydediliyor.

Okulların kapalı kalmaya devam edeceği, sinagogların kapatılacağı, ancak önümüzdeki haftaki Yom Kippur bayramında ziyaretçi sayısı kısıtlanarak açık olacağı kaydedildi.

Önlemlerin sokak protestolarına katılımı da içerdiği belirtiliyor. Haberlere göre, ek önlemler kapsamında eylemler ve açık havada ibadet 20 kişilik gruplarla sınırlandırılacak.


Karantina kurallarına uymayana hapis cezası geliyor

Fotoğraf: DHA

Corona virüsü salgınının yayılımını engellemek amacıyla tedbirlere uyulmasının denetlenmesiyle ilgili yeni yöntemlerin devreye sokulması gündemde.

Denetlemede ciddi sonuçlar alınması durumunda, salgının seyrini Nisan-Mayıs seviyesinde tutmanın mümkün olabileceği ifade ediliyor.

Kural ihlallerinde verilen cezayı ödemeyenin ise “kamu hizmeti alamaması” gibi bir dizi uygulamanın sonuçları olacak.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, ceza kanununun 195. maddesinde düzenlenen, “bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranışa ilişkin” cezaların devreye sokulması sağlanacak.

2 aydan 1 yıla kadar öngörülen cezaların uygulanması ve savcıların işlem yapmasının caydırıcı sonuçları olacağı savunuluyor. Bazı şehirlerde savcıların bu maddeden yola çıkarak harekete geçtiği de ifade ediliyor.

Ayrıca özel sektörün de kamu gibi mesai saati uygulaması ve AVM’lerde saat ayarlamaları gündemde.


Dünya genelinde toplam vaka sayısı 32.1 milyonu aştı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 32,100,933
  • Can kayıpları: 982,020
  • İyileşenler: 23,681,941
  • Aktif vakalar: 7,436,972

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (7,139,553)
  • Hindistan (5,732,518)
  • Brezilya (4,627,780)
  • Rusya (1,122,241)
  • Kolombiya (784,268)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (206,593)
  • Brezilya (139,065)
  • Hindistan (91,173)
  • Meksika (74,949)
  • Britanya (41,862)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Helin Şen’i öldüren polise soruşturma izni yok
Sonraki Haber
Kürtçe şarkı söyleyen müzisyen: Karakolda tehdit edildim