Ana SayfaDünyaCovid-19 salgını: Dünya genelinde can kayıpları 900 bini aştı

Covid-19 salgını: Dünya genelinde can kayıpları 900 bini aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsüne yakalananların sayısı 27 milyon 700 bini, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı ise 900 bini geçti. Resmi verilere göre günlük yeni vaka sayısının bin 700’ler bandında olan Türkiye’de can kaybı ise sayısı 6 bin 837. Gelişmeler sayfamızda.

 


İzmir’de 14 Eylül’den itibaren esnek çalışma modeline geçilecek

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, kentte 14 Eylül’den itibaren esnek çalışma modeline geçileceğini duyurdu.

Köşger, Twitter üzerinden esnek çalışma modelinin ayrıntılarını paylaştı.

Buna göre;

  • Bu kapsamda kentte sağlık müdürlüğüne bağlı personel, kolluk kuvvetleri, AFAD’a bağlı personel, 112 Acil Çağrı merkezi müdürlüğü emrinde görevli personel ve mülki idari amirleri hariç olmak üzere, Cumhurbaşkanlığı genelgeleri doğrultusunda hamile (24. hafta ile 32. hafta gebeliği bulunan) yasal süt izni kullananlar ve Sağlık Bakanlığının belirlediği dezavantajlı gruplar idari izinli sayılacak.
  • 60 yaş ve üstü personel, il müdürleri hariç olmak üzere idari izinli olacak.
  • Engelli çalışanlardan yüzde 40 ve üzeri raporlu olan personel ikinci bir emre kadar evden çalışacak.
  • Diğer personel, haftalık dönüşümlü olarak çalışacak.
  • Dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında ihtiyaç olması halinde ilde vali, ilçede kaymakam tarafından mahalle denetim ekiplerinde görevlendirilebilecek.
  • Esnek çalışma modeline göre hazırlanan görevlendirme listeleri, valilik ve kaymakamlık oluru alınarak il ve ilçe yazı işleri müdürlüklerine gönderilecek.
  • Esnek çalışmaya tabi personel, görev mahallinden amirinden izin almadan ayrılamayacak, çağrıldıkları anda göreve dönecek.


Almanya AB ülkeleri hariç 160 ülkeyi kapsayan seyahat uyarısını uzattı

Almanya, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri hariç 160 ülkeyi kapsayan seyahat uyarısını 30 Eylül’e kadar uzatma kararı aldı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, 14 Eylül’e kadar geçerli seyahat uyarısının 30 Eylül’e kadar uzatıldığını bildirdi.

Adebahr, 1 Ekim’de hükümetin konuyu tekrar ele alacağını, her ülkenin ayrı ayrı değerlendirileceğini ve ona göre uzatma kararı verileceğini belirtti.

Almanya, 17 Mart’ta 200 ülkeye seyahat uyarısı yayınlamış daha sonra kademeli olarak AB ve bazı ülkelere yönelik uyarıyı kaldırmıştı.


Basketbolda da sezonun ilk yarısı seyircisiz oynanacak

Türkiye Basketbol Süper Ligi 2020-21 sezonunun ilk yarısındaki maçların seyircisiz oynanması kararlaştırıldı.

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Hidayet Türkoğlu, Covid-19’un tüm alanlarda olduğu gibi sporu da etkilediğini dile getirerek, “Biz de Sağlık Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmelerde, sezonun ilk yarısının seyircisiz oynanmasının daha uygun ve sağlıklı olacağına karar verdik. Bunu kulüplerimize de bildirdik” dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) de 2020-2021 sezonunun ilk devresinde lig maçlarının seyircisiz oynanmasına karar vermişti.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 55 kişi hayatını kaybetti, bin 673 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 285 bine yaklaştı.

9 Eylül Çarşamba günü Türkiye’de 111 bin 193 test yapıldığı ve bin 673 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 55 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 943 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 284 bin 943’e, toplam can kaybı ise 6 bin 837’ye yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 8 milyon 105 bin 222 oldu.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

CHP Sözücüsü Öztrak’ın Covid-19 testi pozitif çıktı

CHP Tekirdağ Milletvekili ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.


Yarın 81 ilde Covid-19 denetimi yapılacak

İçişleri Bakanlığı Covid -19 tedbirleri kapsamında yarın (10 Eylül) yapılacak denetimlerle ilgili 81 il valiliğine genelge gönderdi.

Genelgeye göre;

  • Tüm il ve ilçelerde, valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personeli, köy/mahalle muhtarları, meslek odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk görevlilerinin (zabıta, özel güvenlik vb.) katılımıyla oluşturulan ekipler tarafından denetimler gerçekleştirilecek.
  • Denetimler yurttaşların yoğun olarak bulunduğu başta şehiriçi ve şehirlerarası toplu ulaşım araçları ile yeme-içme ve eğlence yerleri, konaklama tesisleri, alışveriş merkezleri, pazar yerleri, sosyete pazarları, kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, düğün ve nikah yapılan yerler, berber/kuaför/güzellik merkezleri, internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri, otogarlar, taksiler, taksi durakları, park/piknik alanları, lunapark/tematik parklar ve plajlar, cadde ve sokaklar gibi yaşam alanlarını kapsayacak şekilde planlanacak.

Yaptırımlar

  • Denetimlerde hemen giderilebilir nitelikte anlık uygulamalardan kaynaklı süreklilik taşımayan aykırılıklar için birinci ihlalde uyarı, ikinci ihlalde idari para cezası, iş yeri, taksi ve toplu ulaşım araçları için üçüncü ihlalde bir gün, dördüncü ihlalde üç gün faaliyet durdurma cezası teklifleri mülki idare amirine iletilecek.
  • Halk sağlığı açısından ciddi anlamda risk oluşturan ve süreklilik oluşturan ya da kurallara/önlemlere aykırı davranışlarda ısrar edilen aykırılıklar için ise İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca belirlenecek cezalar mülki idare amirlerince uygulanacak.

Ankara’da toplu taşımayla ilgili yeni kararlar alındı

Ankara Valiliği’nden yapılan duyuruya göre, kentte metro ve tramvaylarda ayakta yolcu kapasitesinin yarısı kadar yolcu alınabilecek.

Minibüs ve midibüslerde ayakta yolcu alınmasına müsaade edilmeyecek.


BM: Sağlık hizmetlerindeki aksamalar, milyonlarca çocuğun yaşamını tehdit ediyor

Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamada, Corona virüsü salgını nedeniyle aksayan sağlık hizmetlerinin milyonlarca çocuğun yaşamını riske attığı belirtildi.

Beş yaşından küçük çocukların ölümünde geçen yıl 5.2 milyon ile şimdiye kadarki en düşük sayıya ulaşılmıştı.

Ancak BM’nin yaptığı çalışmalarda, ülkelerin büyük çoğunluğunda, yetersiz beslenme tedavisi ve aşılamanın yanı sıra çocuk ve anne sağlığı hizmetlerinde de aksamalar yaşandığı tespit edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bugün her zamankinden daha fazla çocuğun birinci yaş gününü kutlayabiliyor olması, neler başarabileceğimizin gerçek bir göstergesi. Covid-19 salgınının, bu kayda değer gelişimi tersine çevirmesine izin vermemeliyiz” dedi.


İstanbul’da toplu taşıma kuralları belli oldu

İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin kararına göre metro ve tramvayda ayakta yolcu kapasitesinin yarısına kadar yolcu alınabilecek.

Metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında ise ayakta yolcu kapasitesinin üçte birine kadar yolcu olabilecek.

Araç kapasitesinin dolması halinde sürücü tarafından yolcu alınmayacak.

Israrla biniş olması halinde ise araç hareket ettirilmeden sürücü tarafından kolluk kuvvetlerine bildirimde bulunulacak.

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine “Covid-19 Tedbirleri” konulu ek genelge göndermişti.

Genelgede, “Şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına müsaade edilmeyecek. Bunların dışında kalan metro, tramvay, metrobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında; fiziki mesafe kurallarına aykırı olmayacak şekilde hangi oranda/sayıda ayakta yolcu alınabileceği il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları tarafından tespit edilecek” denilmişti.


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek’in tedbir amaçlı olarak uyutulduğu açıklandı

17 Ağustos’ta Covid-19 tanısı konulan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in tedbir amaçlı olarak uyutulduğu açıklandı.

Hastaneden yapılan açıklamada, Böcek’in “astım hastalığı nedeniyle ciğerlerinin zarar görmemesi için tedbir amaçlı uyutulduğu” kaydedildi.

Memorial Antalya Hastanesi Direktörü Op. Dr. Özgün Güngör, Salı günü itibariyla Böcek’in kan değerlerinde düzelme olduğunu da belirtti:

“Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Muhittin Böcek’in 8 Eylül Salı günü itibarıyla kan değerlerinde düzelme, PCR testinde negatifleşme ve antikor testlerinde pozitiflik saptanmıştır. Covid sürecinde akciğer dokusunda oluşan tahribat nedeniyle yoğun bakım koşullarında, takip ve tedavileri devam etmektedir. Bu sürecin her aşamasında Akdeniz Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Özlenen Özkan ve tıp fakültesi öğretim üyeleri, her türlü tıbbi ve sosyal desteği sunmuşlardır.”


AstraZeneca Covid-19 aşı çalışmalarını durdurdu

AstraZeneca isimli ilaç şirketi, Corona virüsüne karşı geliştirilen aşının klinik çalışmalarına katılan bir denekte sağlık sorunları başlaması üzerine, araştırmaları askıya aldığını açıkladı.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, bunun rutin bir önlem olduğu belirtilerek, “Büyük deneyler sırasında sıklıkla hastalıklar ortaya çıkar, ancak bunların titizlikle kontrol edilmesi için bağımsız bir şekilde incelenmesi gerekir” ifadeleri kullanıldı.

Aşının onay almasındaki gecikmenin mümkün olduğunca az olabilmesi için AstraZeneca’nın incelemeleri hızlandıracağı kaydedildi.

Yapılacak incelemeler, söz konusu denekte ortaya çıkan hastalıkların aşı ile bağlantılı olup olmadığını belirlemeyi hedefliyor. Çalışmaların askıya alındığı dönemde, hiçbir deneğe aşı yapılmaması ve şimdiye kadar aşı olanların da gözetim altında tutulması gerekiyor.

Oxford Üniversitesi’nin işbirliği ile geliştirilen ve “AZD1222” adı verilen aşının üçüncü faz klinik deneyleri Britanya, Brezilya ve Güney Afrika’da onbinlerce deneğin katılımı ile yürütülüyordu.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Üç üniversitede daha uzaktan eğitim kararı

Türkiye’de etkisini sürdüren Corona virüsü salgını nedeniyle, üç üniversite daha güz yarıyılını uzaktan eğitimle sürdürme kararı aldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi’nde 2020-2021 akademik yılı güz döneminde eğitim büyük ölçüde uzaktan sürdürülecek.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, Covid-19 tedbirleri kapsamında tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri ile devlet konservatuvarının pratik ve klinik uygulama derslerinin gerekli olan sağlık tedbirleri alınarak yüz yüze imkanlarla yapılmasının haricinde tüm akademik birimlerin ön lisans ve lisans programlarındaki ders, uygulama ve sınav faaliyetlerinin dijital imkanlarla ve uzaktan eğitim yöntemleriyle yapılmasının kararlaştırıldığını açıklamıştı.


“Güvenlik ve etkinliği kanıtlanana kadar hiçbir Covid-19 aşısını piyasaya sunmayacağız”

Dünyanın önde gelen dokuz ilaç şirketi, ortak bir açıklama yaparak, “bilimin yanında olduklarını” ve etkinliği ile güvenliği titizlikle kanıtlanan kadar hiçbir Corona virüsü aşısını piyasa sunmayacaklarını duyurdu.

Açıklamaya imza atanlar arasında Pfizer, Modena ve AstraZeneca gibi etkin bir aşı geliştirme ihtimali yüksek şirketler de yer alıyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre ilaç şirketleri, Covid-19 aşısıyla ilgili verecekleri kararın “kapsamlı ve yüksek kaliteli klinik testlerin” sonuçarına dayanacağını ve ABD Gıda ve İlaç Kurumu gibi düzenleyici kurumların yönlendirmelerine uyacaklarını söyledi.

Şirketler, “Bu vaadin, Covid-19 aşılarının incelendiğini ve sonunda onay alabileceği titiz bilimsel ve düzenleyici süreçlere yönelik kamuoyunun güveninin tesis edilmesine yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı bazı konuşmalarda 3 Kasım’da başkanlık seçimleri öncesinde aşı çalışmaların tamamlanıp, kullanıma hazır hale gelebileceğini belirtmişti.

Bu açıklamalar, bazı bilim insanları tarafından aşı geliştirme çalışmalarının siyasileştirilmesi olarak yorumlanmış ve eleştirilere neden olmuştu.


MEB: Yüz yüze eğitime sadece okul öncesi ve 1. sınıflar başlayacak

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan son açıklamalara göre, okul öncesi ve 1. sınıflarda yüz yüze eğitimin 21 Eylül’de başlaması planlanıyor. Bu uygulamanın, üç hafta sonra gözden geçirilmesi öngörülüyor.

Ayrıca çocuklarını okula göndermek istemeyen velilere mazeret beyan etme ve çocuklarının uzaktan eğitime devam etmesine olanak tanınıyor.


Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 27,738,845
  • Can kayıpları: 901,868
  • İyileşenler: 19,832,446
  • Aktif vakalar: 7,004,531

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (6,514,231)
  • Hindistan (4,370,128)
  • Brezilya (4,165,124)
  • Rusya (1,035,789)
  • Peru (696,190)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (194,032)
  • Brezilya (127,517)
  • Hindistan (73,923)
  • Meksika (68,484)
  • Britanya (41,586)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bingöl’de 4.1 büyüklüğünde deprem
Sonraki Haber
Gazeteciler Pehlivan, Ağırel ve Kılınç tahliye edildi