Ana SayfaDünyaCovid-19 salgını: Sınıf temelli önlemlere tepkiler var

Covid-19 salgını: Sınıf temelli önlemlere tepkiler var

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 31 buçuk milyona, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 970 bine yaklaşıyor. Resmi verilere göre 7 bin 500’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye’de ise ağır hasta sayısı artıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ: Testleri devam eden Covid-19 aşı adaylarının başarı garantisi yok

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü , DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde videokonferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.

Yarın (22 Eylül) başlayacak Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul toplantıları öncesi ülkelere çağrıda bulunan Ghebreyesus, DSÖ salgına karşı küresel aşı ve tedavi programına (ACT Accelerator) destek istedi.

Ghebreyesus, program için 35 milyar dolar gerektiğini ama şu ana kadar sadece 3 milyar dolar toplanabildiğini, DSÖ’nün Covid-19 aşısı ve tedavisinde hedefe ulaşabilmesi için acilen 15 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

DSÖ eş güdümünde yürütülen Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı’nın (COVAX) önemine değinen Ghebreyesus, COVAX sayesinde pandeminin kontrol altına alınacağını, salgın kaynaklı ölümlerin azalacağını ve üretilecek aşının tüm ülkelere eşit dağıtımının sağlanmasına çalışılacağını kaydetti.

2021 sonunda 2 milyar doz aşı hedefleniyor

Ghebreyesus, Covid-19 için dünya genelinde halen yaklaşık 200 aşı adayının klinik ve klinik öncesi test aşamasında olduğu bilgisini paylaştı.

Deneme aşamasındaki aşı adaylarının tamamının başarı garantisi olmadığını belirten Ghebreyesus, “Şu anda geliştirme aşamasında olan herhangi bir aşının işe yarayacağına dair hiçbir garantimiz yok” dedi.

DSÖ olarak hedeflerinin 2021 sonuna kadar  2 milyar doz aşıya ulaşmak olduğunu ve daha fazla aşı adayının “etkili ve “güvenli” bir aşı bulma şansını artıracağını vurguladı.

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ise Covid-19’un bulaşıcılığına ilişkin bir soru üzerine, virüsün damlacıklar yoluyla yayıldığına inandıklarını, yetersiz havalandırmanın olduğu kalabalık kapalı alanlarda aerosol parçacıklarının da yayılımda etkili olabileceğini ifade etti.

Ryan, “Kanıtlara dayanarak, hala çok çeşitli aktarım biçimleri olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 68 kişi hayatını kaybetti, bin 743 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 304 bini aştı.

21 Eylül Pazartesi günü Türkiye’de 112 bin 321 test yapıldığı ve bin 743 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 68 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 202 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 304 bin 610’a, toplam can kaybı ise 7 bin 574’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 9 milyon 381 bin 957 oldu.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

Erdoğan: 65 yaş üstüne ulaşım saatlerinde sınırlama gelebilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından açıklama yaptı.

Covid-19 salgınına karşı alınan yeni önlemleri açıklayan Erdoğan, maske ve mekan denetimlerinde uygulanan cezaların, bazı kamu kurumlarında yapılacak işlemler öncesinde ödenmesi gerekeceğini duyurdu.

Kafe ve restoranlara yönelik denetimlerinm sıkılaştırılacağını ifade eden Erdoğan, il hıfzıssıhha kurullarının kendi kararlarını alabileceğini ve il bazında 65 yaş üstü yurttaşların ulaşım saatlerinde sınırlama yapılabileceğini söyledi.

Avrupa’da salgının tırmanışa geçtiğini vurgulayan Erdoğan aşı çalışmalarına ilişkin, “Süren 8 aşı geliştirme çalışmasından 2’sinde hayvan deneyleri başarıyla tamamlandı. Yılın ilk aylarında hizmete sunmayı planlıyoruz” diye konuştu.


Diyarbakır İl Sağlık Müdürü ‘Corona’ya yakalandı

Diyarbakır Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin’in Covid-19 testi pozitif çıktı.

Tekin, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Corona virüsü testimin pozitif olduğunu öğrendim. Dünden beri evde karantinadayım. Herhangi bir olumsuz durum şu an için yok” dedi.


Çekya’da Sağlık Bakanı vakalardaki artış sebebiyle istifa etti

Çekya Sağlık Bakanı Adam Vojtech, Corona virüsü vaka sayısındaki keskin artış sebebiyle istifa etti.

Başbakan Andrej Babis, istifa eden Vojtech’in yerine epidemiyolog Roman Prymula’yı Sağlık Bakanı olarak aday gösterdiğini açıkladı.

Yaptığı basın toplantısında Prymula’nın asli görevinin salgın yönetimi olacağını söyleyen Babis, Twitter’da yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Milos Zeman’ın adaylığı kabul edececeği yönünde söz verdiğini de duyurdu.

Muhalefet ise Başbakan Babis’i Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalarına “beceriksizce” müdahale etmekle suçladı ve asıl sorumlunun başbakan olduğunu vurguladı.

Çekya’da yeni vakaların oranı, son haftalarda artış trendinde. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne göre, ülkede geçtiğimiz 14 gün içinde 100 bin kişi başına 193 vaka görüldü.

Çekya bu istatistikte birinci olan İspanya’nın hemen ardında.


TTB: 41’i hekim 95 sağlıkçı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “COVID-19 İzleme Grubu 6. Ay Değerlendirme” raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Rapora göre 41’i hekim olmak üzere 95 sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

TTB, “Tüm amacımız ölümleri önlemektir” diyerek rapordan öne çıkan verileri sosyal medya hesaplarından paylaştı:


Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan ‘Corona’ya yakalandı

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu’nun üyelerinden Gazi Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demircan’ın Corona virüsüne yakalandığı açıklandı.

Demircan’a Covid-19 tanısı konulduğu, Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) tarafından duyuruldu.


Yüz yüze eğitim anasınıfı ve ilkokul birinci sınıflarda başladı

Türkiye’de okullarda yüz yüze eğitim, anasınıfı ve ilkokul 1’inci sınıflarda bugün başladı.

Daha önce 31 Ağustos’ta başlayacağı duyurulan yüz yüze eğitim, sadece okul öncesi öğrenciler ve 1. sınıf öğrencileri için 21 Eylül’e ertelenmiş, diğer öğrencilerin uzaktan eğitime bir süre daha devam etmesine karar verilmişti.

Okulların açıldığı ilk hafta olan 21-25 Eylül arasında gerçekleştirilecek ‘uyum programı’, okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokul 1’inci sınıflarda “1 gün yüz yüze eğitim” şeklinde yapılacak.

Öğrencilerin yüz yüze eğitime katılımı zorunlu tutulmayacak, ebeveynler yazılı bir başvuruda bulunmaksızın kendi isteğiyle çocuklarının uzaktan eğitime devamını sağlayabilecek.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Çok bekledik ama kavuştuk. Tedbirlerimiz alındı, okullarımız hazırlandı, öğretmenlerimiz ve 1. sınıf öğrencilerimiz güvenle buluştular” dedi.


Kabine toplanıyor: Gündemde Corona virüsü kısıtlamaları var

Fotoğraf: Twitter/@tcbestepe

Cumhurbaşkanlığı kabinesi, bugün saat 15:00’te AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak.

Kabine toplantısında, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ele alınacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Corona virüsü vaka sayılarındaki artışın nedenleri, tedavi süreçleri ve aşı çalışmalarıyla ilgili brifing verecek.

Toplantının ardından vaka sayılarında artış olan kentlere yönelik yeni kısıtlamalar açıklanabilir.

AVM’ler, pazar yerleri ve parklar gibi kalabalık alanlarda önlemlerin sıkılaştırılması veya kısıtlamalar getirilmesi gündemde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma günü yaptığı açıklamada, “Biz biraz (kısıtlamaları) gevşetince bu defa da başta Ankara, İstanbul olmak üzere bir anda vaka sayılarının yükselmeye başladığını gördük. Mecburen şimdi tekrar işi sıkmak zorundayız” demişti.


Rutkay Aziz, Altın Koza Onur Ödülü’nü tüm sağlık emekçilerine adadı

Bu yıl 27’ncisi gerçekleşen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülen isimler oyuncu Nur Sürer ile oyuncu ve yönetmen Rutkay Aziz oldu.

Ödülünü Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’dan alan Rutkay Aziz, yaptığı konuşmada ödülünü Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) ve tüm sağlık emekçilerine adadı.

MHP lideri Devlet Bahçeli, Corona virüsü salgınına yönelik hükümetin politikalarına eleştiri olarak “Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz” eylemi başlatan TTB’yi hedef alarak, birliğin derhal kapatılması gerektiğini söylemişti. Bahçeli’nin sözlerine sağlıkçılar, meslek örgütleri ve muhalefetten tepki gelmişti.


Madrid’de ‘Corona’ protestosu: Sınıf temelli önlemlere hayır

Avrupa’da Covid-19 salgından en ağır etkilenen ülkelerin başında gelen İspanya’nın başkenti Madrid’de, salgına karşı alınan önlemlerin sosyoekonomik açıdan ayrımcılık doğurduğu gerekçesiyle protestolar düzenlendi.

Corona virüsü vaka sayısının artması gerekçesiyle Madrid’in kimi yerleşim bölgelerinde Pazartesi günü hareket ve toplanma yasakları getiriliyor. Bu yasakların 850 bin kişiyi etkilemesi bekleniyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre Pazar günü bu bölgelerin 12’sinde kısıtlamaları protesto eden eylem düzenlendi.

Madrid’in en yüksek vaka sayısının görüldüğü Vallecas mahallesinde yaşayanlar sağlık sisteminin kilitlendiğini ve bu kısıtlamalar yüzünden maaşlarından da olacaklarını dile getirdi.

Protestocular, “Ayrımcılığa hayır” ve “Sınıf temelli önlemlere hayır” yazılı pankartlar taşıdı.

Reuters’a konuşan 56 yaşındaki Begona Ramos, “Bazı şeyler zengin mahallelerde yapılabiliyorken Vallecas’ta yapılamaması çok saçma. Aynı oranda bulaşma ihtimali var. Ayrımcılık yapıyorlar” dedi.


Dünya genelinde aktif vaka sayısı 7 buçuk milyona yaklaşıyor

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 31,240,113
  • Can kayıpları: 965,066
  • İyileşenler: 22,835,459
  • Aktif vakalar: 7,439,588

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (7,004,768)
  • Hindistan (5,487,580)
  • Brezilya (4,544,629)
  • Rusya (1,103,399)
  • Peru (768,895)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (204,118)
  • Brezilya (136,895)
  • Hindistan (87,909)
  • Meksika (73,493)
  • Britanya (41,777)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Valilikten 'işkence' savunması: Usulüne uygun olarak muhafaza altına alındılar
Sonraki Haber
Van'da 16 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı