Ana SayfaDünyaDanzikyan: Türkiye yangına körükle gidiyor, savaşın seyri Rusya’ya bağlı

Danzikyan: Türkiye yangına körükle gidiyor, savaşın seyri Rusya’ya bağlı

HABER MERKEZİ – Azerbaycan ile Ermenistan arasında dört gündür süren çatışmaları değerlendiren Agos Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Türkiye’nin Suriye ve Libya’da umduğunu bulamadığı için Ermenistan’a yöneldiğini ve tüm uluslararası güçlerin ateşkes çağrısı yapmasına rağmen Ankara’nın bunu yapmadığını vurguladı. Danzikyan, Karabağ krizinin seyrinin Rusya’nın tavrına bağlı olduğuna da işaret etti.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında statüsü anlaşmazlık konusu olan Karabağ bölgesindeki şiddetli çatışmalar 27 Eylül Pazar gününden beri devam ediyor.

Dört gün süren çatışmalarda her iki taraftan da çok sayıda sivil ve askerin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ile ABD, Fransa, Almanya, Rusya gibi ülkelerden taraflara ateşkes çağrıları yapılırken, Türkiye’den ise “Sahada ve masada Azerbaycan’ın yanındayız” mesajı veriliyor.

Son olarak konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu sorunun tek bir çözümü var; Ermenistan, Azerbaycan topraklarından çekilecek. Bu olmadığı sürece sorun çözülmez” demiş ve eklemişti: “Bu meseleyi kökünden çözmek istiyoruz.”

Bu gelişmeleri değerlendiren Agos gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Türkiye’nin Suriye ve Libya’da umduğunu bulamadığı için Ermenistan’a yöneldiğini belirterek, Karabağ krizinin seyrinin Rusya’nın tavrına bağlı olduğunu dile getirdi.

Agos gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan

Mezopotamya Ajansı’ndan İdris Sayılğan’a konuşan Danzikyan, Azerbaycan’ın “kaybettiği toprakları” geri almak için çok uzun yıllardır hazırlık yaptığını söyledi.

Temmuz ayında iki ülke arasında yaşanan çatışmaların bu hazırlığın ilk provası olduğunu ifade eden Danzikyan, şunları ifade etti:

O zaman da Azerbaycan savaşı Ermenistan’ın başlattığını söyledi ama analistlerin çoğu Ermenistan’ın zaten savunma durumunda olduğunu, bir savaş başlatmasının mantıksız olacağını söylemişlerdi. Sonuçta o çatışma birkaç gün sürdü. Büyük güçlerin ve Rusya’nın devreye girmesiyle durdu. Fakat öyle anlaşılıyordu ki bu o zaman Azerbaycan için bir provadır. Fırsatını bulduğu zaman tekrar harekete geçecektir.

Karabağ sorununun 30 yıldır sürdüğüne ancak bir çözüme ulaşmadığına dikkat çeken Danzikyan, “Azerbaycan burada ‘toprak kaybeden’ konumundaydı. Dolayısıyla Azerbaycan 90’lardaki Karabağ savaşı zamanında iç ve dış meselelerle meşgul olduğu dönemde askeri anlamda mağlup olmuştu. Bunun karşılığını vereceği beklenebilirdi. Bunlar yaşanıyor şu an” dedi.

Görsel: DW

‘Esas mesele Türkiye’nin müdahalesi’

Türkiye’nin çatışmalara doğrudan müdahil olduğunu ve esas meselenin de bu olduğunu sözlerine ekleyen Danzikyan, “Türkiye silahıyla, öyle söyleniyor ki askeriyle bu işin içinde. Hatta ve hatta Türkiye’nin Suriye’deki yabancı savaşçıları Ermenistan’a karşı savaşmak üzere Azerbaycan’a gönderdiği ifade ediliyor” diye konuştu.

Danzikyan, Türkiye’nin son bir yıl başta olmak üzere özellikle Temmuz ayında yaşanan çatışmalardan sonra ‘tek bir ordu, tek bir hükümetmiş’ gibi davranarak Azerbaycan’a yardım ettiğine ve her türlü desteği verdiğine dikkati çekti.

Türkiye’nin son yıllarda Suriye ve Libya başta olmak üzere bölgede yaşananlara müdahil olduğunu anımsatan Danzikyan, şöyle devam etti:

Türkiye son birkaç yıldır gerek Suriye gerek Libya bütün bu coğrafyalarda etkin güç olmayı hedefliyor. Fakat Suriye ve Libya’da aradığını çok bulamadı. Ermenistan’ı bu nedenle gözüne kestirdi diyebilirim. Dolayısıyla Azerbaycan’la ilişkiler bilhassa son bir yılda sıkılaştı. Sadece siyasi anlamda değil, askeri anlamda da sıkılaştı. Temmuz ayındaki çatışmalardan sonra Milli Savunma Bakanı ve askeri yetkililerle çok sık görüşmeler oldu. Bu görüşmelerden bir tür operasyon planlandığını sezebiliyorduk açıkçası. Dolayısıyla Türkiye şu anda hem Azerbaycan’ın hamisi hem de savaşın yürütücüsü rolünde. Tüm uluslararası güçler ateşkes çağrısı yaparken sadece Türkiye bunu yapmıyor. Bir tür yangına körükle gidiyor.

‘Krizin seyri Rusya’ya bağlı’

Fotoğraf: AFP

Danzikayn, Karabağ krizinin seyrinin ise küresel güçlerin ve özellikle Rusya’nın tavrına bağlı olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

Rusya Ermenistan ile yakın ilişkiler içerisinde ve bu güne kadar da Rusya’nın etkili varlığı savaşı engelliyordu. Rusya şimdilik işi biraz ağırdan alıyor. Çünkü Rusya’nın Azerbaycan ile de ilişkileri var. Gidişat biraz da Rusya’nın tavrına ve Türkiye’nin de Rusya ile ne kadar cepheleşebileceğine bağlı. Öyle görünüyor ki Suriye ve Libya’da karşı karşıya geldi ve burada da karşı karşıya geleceği muhakkak.

Savaşın bir çözüm olmadığını, diyalog ve müzakere yoluyla sorunun çözüme kavuşması gerektiğini dile getiren Danzikyan, sözlerini şöyle tamamladı: “Fakat bazı ülkeler dönem dönem savaşı tek çözüm yolu olarak görüyorlar. Türkiye de Ermenistan konusunda çok sert açıklamalar yaptı. Türkiye’nin son dönemde takındığı pozisyon düşünülecek olursa, biraz karamsarım diyebilirim.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ağrı'da şüpheli kadın ölümleri: Hem aile hem devlet üzerini örtüyor
Sonraki Haber
Benzine zam geliyor