Ana SayfaGüncelDBP’nin eski eşbaşkanı Mehmet Arslan’a tahliye

DBP’nin eski eşbaşkanı Mehmet Arslan’a tahliye

HABER MERKEZİ – Rosa Kadın Derneği’ne yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan DBP’nin eski eşbaşkanı Mehmet Arslan, ilk duruşmada tahliye edildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Rosa Kadın Derneği’ne dönük yürütülen soruşturma kapsamında derneğin “gayri resmi üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklanan Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan hakkında açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Arslan duruşmaya, tutuklu bulunduğu Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Avukatları Şivan Cemil Özen, Muharrem Şahin ve Cemile Turhallı da duruşma salonunda  hazır bulundu.

Kendisine yöneltilen suçlamalara ilişkin konuşan Arslan, “Siyasetçiyim. Kimi emniyet mensupları ve savcılar dayatmalar ile bizi gözaltına almaktadır” dedi ve şöyle devam etti:

Yaptığım konuşmalar, eylem ve etkinlikler yaklaşık 3 yıl öncesine dayanmaktadır. Bu süreç içerisinde, bu eylem ve etkinliklerin yüzde 90’ı için ifade verdim. Sadece birinde gözaltına alındım. Bu dosya kapsamında tutuklandım.

Yapılan davranışların, intikam alma yaklaşımı olduğunu düşünüyorum. Sadece gizli tanık ifadesiyle tutuklandım. Rosa Kadın Derneği yeni açıldığında, bir defa hayırlı olsun demek için ziyaret ettim. Rosa Kadın Derneği üyesi olduğum iddiasını kabul etmiyorum. Öncelikle tahliyemi ve beratımı talep ediyorum.

İddia makamı, Arslan’ın üzerine atılan suçun vasfı, mahiyeti, mevcut delil durumu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

‘Somut bir delil yok’

Savcılık mütalaasına karşı savunma yapan Arslan’ın avukatı Şivan Cemil Özen, dosyada müvekkili ile ilgili olarak somut bir delil bulunmadığına, eylem ve etkinliklerin yasadışı olmadığına dikkat çekti.

Müvekkili hakkında fiziki ve teknik takip olmasına rağmen, gizli tanık beyanlarını doğrulayacak delillerin olmadığını vurgulayan Özen, gizli tanık beyanlarının iftiradan ibaret olduğunu söyledi.

Özen, müvekkilinin tahliyesi ve beratını istedi.

Ardından söz alan avukat Cemile Turhallı ise, gizli tanık beyanlarının kabul edilemez olduğunu ve müvekkili hakkındaki tutuklamanın haksız olduğunu kaydetti.

Müvekkilinin kaçma şüphesi ve delil karartma durumunun olmadığına işaret eden Turhallı, tahliye istedi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, delillerin toplanmış olması, tutuklu kaldığı süre, kaçma ve gizlenme şüphesi olmaması gerekçesiyle Arslan’ın tahliyesine karar verdi.

Mahkeme, yurt dışına çıkış yasağı kararı da verdi.




Önceki Haber
Boşandığı kadına şiddet uygulayan Tarık Keskin'e 16,5 yıla kadar hapis istemi
Sonraki Haber
Yeneroğlu: Hukuk olsaydı işkenceciler hemen açığa alınırdı ama bizde farklı