Ana SayfaToplumsal CinsiyetDenizli’de gözaltına alınan İranlı feminist hak savunucusu serbest

Denizli’de gözaltına alınan İranlı feminist hak savunucusu serbest

HABER MERKEZİ – Başörtü zorunluluğu karşıtı Maryam Shariatmadari, İran’a iade edilmek üzere Denizli’de gözaltına alındı. Tepkiler üzerine serbest bırakılan Shariatmadari’nin 30 gün içinde Türkiye’yi terk etmesi gerektiği belirtildi.

İranlı feminist hak savunucusu ve başörtü zorunluluğu karşıtı Maryam Shariatmadari, dün akşam saatlerinde Denizli’de gözaltına alındı.

Shariatmadari polis aracının içinde çektiği videoda, “Bunun bir sebebi yok. İsmim sistemde yer alıyor ama kontrol etmeyi reddediyorlar. Sınırdışı amaçlı olarak sebepsiz yere birkaç kişiyi seçtiler. Sadece bu haberi paylaşmanızı istiyorum. Bana ancak bunu paylaşarak yardım edebilirsiniz. Şu anda Denizli’deyim” şeklinde yardım çağrısı yaptı.

https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1303066938122399745?s=20

Bunun üzerine yükselen tepkilerin ardından serbest bırakıldı. Ancak 30 gün içinde Türkiye’yi terk etmek zorunda olduğu bildirildi.

Gazeteci Peyman Aref, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Sariatmedari için serbestlik kararı verildi. Terke davet kararı tebliğ edilip Denizli emniyetten çıkmak üzeridir. 30 gün içinde Türkiye’yi terk etme zorundadır” ifadelerini kullandı.

32 yaşındaki Shariatmadari’nin İran’a iade edilmek üzere gözaltına alındığı ve Aydın’daki Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edileceği ifade ediliyordu.

İran’da Demokrasi için Ulusal Birlik isimli bir örgüte ait Twitter hesabından yapılan paylaşımda da Shariatmadari’nin sınırdışı edilmekle karşı karşıya olduğu, İran’a iade edilmesi halinde idam tehlikesi içinde olduğu belirtiliyordu.

Türkiye’deki kadın hakları örgütleri, Shariatmadari’nin İran’a iade edilmemesi için paylaşımlarda bulunuyordu.

Shariatmadari, 2018 yılında Tahran Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisiliği bölümünde okuduğu dönemde, başörtü zorunluluğu karşıtı bir protestoya katıldığı için tutuklanmıştı.

Bir polisin, onu çıktığı bir platform üzerinden ittiği görüntünün sosyal medyada paylaşılmasıyla gündeme gelmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Markette bir kadını taciz ve darp eden Kürşat Zabun serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Malatya Pütürge’de deprem