Ana SayfaDünyaDünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 30 milyonu aştı

Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 30 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsüne yakalananların sayısı 30 milyonu aştı, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı da 950 bine dayandı. Resmi verilere göre toplam vaka sayısının 300 bine yaklaştığı Türkiye’de ise can kaybı sayısı 7 bin 315. Gelişmeler sayfamızda.

 


BM: Yemen’de 1 milyon kişiye Covid-19 bulaşmış olabilir

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM 75. Genel Kurulu Görüşmeleri öncesi, Britanya, Almanya, İsveç ve Kuveyt tarafından düzenlenen ve ABD, Çin, Fransa, Rusya ve Avrupa Birliği’nin (AB) de katıldığı dışişleri bakanları toplantısında konuştu.

Yemen’de resmi rakamlara göre 2 binden fazla Covid-19 vakası olduğuna ancak uzmanların tahminlerine göre sağlık sistemi çöken ülkede 1 milyona yakın kişiye virüs bulaşmış olabileceğine dikkati çeken Guterres, Covid-19 ölüm oranının ise yüzde 30’lara çıktığını söyledi.

BM’nin Yemen’e insani yardım programlarının ise fon sıkıntısı nedeniyle kapanmaya başladığını ve şimdiye kadar taahhüt edilen fonların sadece yüzde 30’unun toplandığını ifade eden Guterres, Yemen’deki kıtlık tehdidinin geri döndüğü uyarısı yaptı.

BM’ye göre dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen’de, nüfusun yüzde 80’i insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Savaş nedeniyle sağlık sistemi çöken Yemen’de ayrıca Covid-19 bağlı ölüm oranının dünya ortalamasından 4 kat fazla olduğu belirtiliyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen’de, İran destekli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana Sana ve bazı bölgelerin kontrolünü elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.


Fransa’da son 24 saatte yaklaşık 11 bin Covid-19 vakası tespit edildi

Fransa’da son 24 saatte 10 bin 593 Covid-19 vaka tespit edilmesiyle salgının başından bu yana görülen en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi.

Böylece ülkede toplam vaka sayısı 415’e geçmiş oldu.

Fransa Halk Sağlığı Kurumundan yapılan açıklamaya son 24 saatte 50 kişi de yaşamını yitirdi.

Ülkede toplam can kaybı 31 bin 95’e ulaştı

Sağlık Bakanı Olivier Veran, düzenlediği basın toplantısında, salgının hızla yayılmaya ve seyrinin kötüleşmeye devam ettiği uyarısında bulundu.

Yaz aylarında da virüsün tehlikesinin sürdüğünü belirten Veran, ülkede Covid-19’un yoğun olarak 15-45 yaş aralığında görüldüğünü aktardı.

Ülkede Ekim’den itibaren birkaç dakikada sonucu çıktığı testlerin de kullanılacağına işaret eden Veran, Covid-19 testlerinin yapıldığı merkezlerde uzun kuyrukların oluşması nedeniyle buralarda öncelik sırası belirleneceğini vurguladı.

Veran, ülke genelinde geçen hafta 1,2 milyon testin yapıldığı bilgisini paylaştı.


DSÖ: Dünyadaki Covid-19 vakalarının yüzde 14’ü sağlık çalışanlarında tespit edildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Dünya Hasta Güvenliği Günü” dolayısıyla düzenlenen etkinliğe video konferans yöntemiyle katıldı.

Hastaları güvende tutmanın anahtarlarından birinin sağlık çalışanlarını güvende tutmak olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, Covid-19 salgınının herkese sağlık çalışanlarının, yaşamları kurtarmada oynadığı hayati rolü bir kez daha hatırlattığını ifade etti.

Ghebreyesus, “Hepimizin sağlık çalışanlarına muazzam bir borcu var. Sadece hastalara baktıkları için değil ama görev gereği kendi hayatlarını riske attıkları için de.” dedi.

Küresel olarak, DSÖ’ye bildirilen Covid-19 vakalarının yüzde 14’ünün sağlık çalışanları arasında tespit edildiğini aktaran Ghebreyesus, bazı ülkelerde bu oranın yüzde 35’e kadar çıktığını kaydetti.

Bu konudaki verilerin sınırlı olduğunu dile getiren Ghebreyesus, sağlık çalışanlarının Covid-19’a işyerlerinde veya toplum içinde enfekte olup olmadığını bilmenin zor olduğunu söyledi.

Sağlık çalışanlarının sadece Covid-19 riski altında olmadıklarını her gün “stres, tükenmişlik, damgalanma, ayrımcılık ve hatta şiddet”e maruz kaldığı uyarısında bulunan Ghebreyesus,, sağlık çalışanlarına “güvenli çalışma koşulları oluşturmanın, eğitmenin, hak ettikleri ücret ve saygıyı vermenin” her zamankinden daha önemli olduğunu da sözlerine ekledi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 66 kişi hayatını kaybetti, bin 648 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 298 bini geçti.

17 Eylül Perşembe günü Türkiye’de 109 bin 985 test yapıldığı ve bin 648 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 66 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 143 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 298 bin 39’a, toplam can kaybı ise 7 bin 315’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 8 milyon 965 bin 165 oldu.


DSÖ uzmanı Dr. Nabarro: Salgının daha başlangıcındayız

(Fotoğraf: AFP)

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Covid-19 özel temsilcilerinden Dr. David Nabarro, dünyanın daha Corona virüsü salgınının başında olduğu uyarısında bulundu.

Britanya Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nin sorularını yanıtlayan Nabarro, “Bu korkunç durum salgınlarla ilgili herhangi bir bilim kurgu filmindekinden çok daha kötü. Salgının vereceği zararları daha yeni görmeye başladık, daha ortalarında bile değiliz” dedi.

“Hepimiz mevcut durumu korkunç, utanç verici buluyoruz” diyen Dr. Nabarro, “Bir sağlık meselesi öylesine kontrolden çıktı ki, şimdi dünyayı sarsıyor” ifadelerini kullandı.

Hükümetlerin salgına ilişkin hazırlıklarını da eleştiren Dr. Nabarro, “Pandemi hazırlıklarına daha fazla yatırım yapılsaydı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Ocak’ta yaptığı acil durum uyarılarına daha fazla tepki verilseydi bu durum önlenebilirdi” dedi.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Trump’tan aşı takvimi açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Corona virüsü aşısının en az 100 milyon dozunun bu yılın sonuna kadar dağıtılabileceği tahmininde bulundu.

Trump’ın bu tahmini, Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Başkanı Robert Redfield’in Kongre’de verdiği ifadede söz ettiği tarihlerden farklı.

Redfield toplumun genelinin aşıya erişiminin 2021’in ikinci çeyreğinin sonu ile üçüncü çeyreğinde olabileceğini söylemişti.

Trump ise Redfield’in bu açıklamasıyla ilgili olarak, “Sanırım aklı karıştı ve soruyu yanlış anladı” dedi.

Bu bilginin yanlış olduğunu söyleyen Trump, hiçbir koşul altında aşının dağıtımının CDC Başkanı’nın verdiği tarihe kadar gecikmeyeceğini söyledi.

  • Amerika’nın Sesi’ndeki haberin tamamı BURADA

Bakan Koca: Sağlık çalışanlarımızın yükü dört beş kat arttı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamalardan bazı bölümleri sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Koca, salgının ilk dönemine kıyasla, sağlık çalışanlarının yükünün dört, beş kat arttığına işaret etti.

Yeni Corona virüsü vakaları ve ağır hasta sayısındaki artışın herkes için bir uyarı olması gerektiğini vurgulayan Koca, sonbahardaki grip vakalarıyla salgının yayılma hızının artacağı uyarısı da yaptı.

Sağlık Bakanlığı, 16 Eylül itibarıyla son 24 saat içinde bin 771 yeni vaka tespit edildiğini ve 63 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.


Sağlık çalışanının 9 yaşındaki kızı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönlendirme biriminde çalışan Gafur Kartal’ın 9 yaşındaki kızı Esmanur Kartal, geçen ay rahatsızlanması üzerine babasının çalıştığı hastanede tedaviye alındı.

DHA’da yer alan habere göre doğuştan bağışıklık sistemi düşük olduğu için her ay hastanede tedavi gören Esmanur’a yapılan Covid-19 testi pozitif çıktı.

Hastalığın ağır seyretmesi üzerine 10 gün yoğun bakımda tedavisine devam edilen Esmanur, 13 Eylül’de doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.


Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 30,038,411
  • Can kayıpları: 945,097
  • İyileşenler: 21,806,713
  • Aktif vakalar: 7,286,601

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (6,828,301)
  • Hindistan (5,118,253)
  • Brezilya (4,421,686)
  • Rusya (1,079,519)
  • Peru (744,400)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (201,348)
  • Brezilya (134,174)
  • Hindistan (83,230)
  • Meksika (71,978)
  • Britanya (41,684)



Önceki Haber
Rabia Naz'ın ailesinden AYM'ye başvuru
Sonraki Haber
Aleyna Çakır'ın ölümünde şüpheli olan Ümitcan Uygun'un annesi ölü bulundu