Ana SayfaGüncelEbru ve Barkın Timtik’e Ludovic Trarieux İnsan Hakları Ödülü

Ebru ve Barkın Timtik’e Ludovic Trarieux İnsan Hakları Ödülü

HABER MERKEZİ – İlk kez Nelson Mandela’ya verilen Ludovic Trarieux İnsan Hakları Ödülü, bu yıl “adil yargılanma’ talebiyle başlattığı ölüm orucu eyleminde hayatını kaybeden avukat Ebru Timtik ile tutukluluğu süren kardeşi avukat Barkın Timtik’e verildi.

Dreyfus Davası’nın avukatlarından Ludovic Trarieux adına düzenlenen ve 1984’ten bu yana verilen Ludovic Trarieux İnsan Hakları Ödülü düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Ödülü bu yıl ‘adil yargılanma’ talebiyle başladığı ölüm orucunun eyleminin 238. gününde hayatını kaybeden avukat Ebru Timtik ve tutuklu kardeşi avukat Barkın Timtik layık görüldü.

Ludovic Trarieux İnsan Hakları Ödülü hakkında

Ödül, çalışmaları insan haklarının savunulmasını, hukukun üstünlüğünü ilerleten veya hoşgörüsüzlüğe ve ırkçılığa dirençli olan herhangi bir baro veya milliyetten avukatların tanınması için 1984 yılında Fransız avukat Bertrand Favreau tarafından Bordeaux’da açıldı .

Ödül, uluslararası STK’ler ve insani yardım kuruluşlarına danışıldıktan sonra verilir.

Dreyfus Davası’nın ortasında 1898’de Fransa’da Ligue des droits de l’homme (LDH) ” İnsan Hakları Ligi” ni kuran Fransız avukat Ludovic Trarieux’un (1840–1904) anısını anıyor. ).

Birincilik ödülü, 29 Mart 1985’te Güney Afrikalı lider Nelson Mandela’ya hapis yattığı sırada verildi.

Kızı Zenani Mandela Dlamini 27 Nisan 1985’te Mandela adına ödülü aldı.

Bu ödül, Fransa’da Mandela’ya verilen ilk ve uluslararası alanda kendisine avukatlar tarafından verilen ilk ödüldü.

2003 yılından bu yana ödül birkaç kurum tarafından ortaklaşa verildi: Bordeaux Barosu İnsan Hakları Enstitüsü, Paris Barosu İnsan Hakları Enstitüsü, Brüksel Barosu İnsan Hakları Enstitüsü, l’Unione forense per la tutela dei diritti dell’uomo (Roma’dan), Amsterdam Barosu, Cenevre ve Lüksemburg, Berlin Barosu, Union Internationale des Avocats (UIA) ve Avrupa’daki insan hakları avukatlarını temsil eden bir kuruluş olan Avrupa Barosu İnsan Hakları Enstitüsü (IDHAE) .

Ödülü daha önce Türkiye’den 2000 ‘de Eşber Yağmurdereli’ye, 2012’de ise Muharrem Erbey’e verilmişti.




Önceki Haber
Mahmut Alınak’ın ev hapsi cezası kaldırıldı
Sonraki Haber
Yargıtay'dan Mümtazer Türköne için tahliye kararı