Ana SayfaGüncelErdal Öz Edebiyat Ödülü Jale Parla’nın

Erdal Öz Edebiyat Ödülü Jale Parla’nın

HABER MERKEZİ – Erdal Öz Edebiyat Ödülü’ne “akademi ile edebiyat dünyasını bir araya getirme konusundaki başarısı” nedeniyle Jale Parla değer görüldü.

Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün anısını yaşatmak için ailesi tarafından her yıl düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü sahibini buldu.

Başkanlığını Oğuz Demiralp’in üstlendiği, Sibel Irzık, Cemil Kavukçu, Ömer Türkeş, Metin Celal, Nilüfer Kuyaş ve Faruk Duman’dan oluşan Seçici Kurul, Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün 13’üncüsünü Jale Parla’ya verilmesini kararlaştırdı.

Ödülün gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı:

Seçici Kurul, Jale Parla’ya bu ödülü akademi ile edebiyat dünyasını bir araya getirme konusundaki başarısı, Türk edebiyatı üzerine özgün çözümlemeleri ve edebiyat eğitimine katkılarıyla, eleştiri geleneğini kültürel inceleme ve karşılaştırmalı edebiyat yönünde zenginleştiren yeni alanlar açması nedeniyle vermiştir.

Can Yayınları, Covid-19 pandemisi nedeniyle bu yıl ödül töreninin yapılmayacağını, ödülün kazanan Parla’ya özel olarak ulaştırılacağını duyurdu.

Erdal Öz Edebiyat Ödülü

2008 yılından bugüne kadar verilen ödül, Handan Börüteçene’nin tasarladığı bir ödül heykelciği ve 15 bin liradan oluşuyor.

Erdal Öz Edebiyat Ödülü bugüne dek, Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkar Altınel, Murathan Mungan, Cemil Kavukçu,  küçük İskender, Orhan Pamuk, Orhan Koçak, Cevat Çapan, Adalet Ağaoğlu ve Latife Tekin’e verilmişti.

Jale Parla hakkında

1945’te İstanbul’da doğdu.

1964’te Arnavutköy Amerikan Koleji’ni, 1968’de Robert Kolej Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nü bitirdi.

1978’de Harvard Üniversitesi’nden anadalı İngiliz Edebiyatı, yandalları Fransız ve Alman Edebiyatları olmak üzere Karşılaştırmalı Edebiyat doktorası aldı.

1976-2000 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı.

Halen Bilgi Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde öğretim üyesi.

Eserleri: Efendilik, Şarkiyatçılık, Kölelik (1985), Tanzimat Romanının Epistemolojik Temelleri (1990), Kadınlar Dile Düşünce (Sibel Irzık ile beraber, 2004), Balkan Literatures in the Era of Nationalism (Murat Belge ile beraber 2008), Türk Romanında Yazar ve Başkalaşım (2011), Don Kişot-Yorum, Bağlam, Kuram (2017).




Önceki Haber
Ermeni Patrikhanesi yakınında Azerbaycan bayraklı gösteri
Sonraki Haber
Covid-19 pandemisinde can kayıpları 1 milyonun üzerinde